Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:51:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Dyke: BBC byla za války pod systematickým tlakem vlády

  Autor: ČTK, Jiří Majstr mik, ČM , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 02.02.2004


Bývalý generální ředitel BBC Greg Dyke dnes zveřejnil dopis premiéru Tonymu Blairovi, kde ukazuje, do jaké míry byla stanice pod tlakem premiérova úřadu. Dyke musel podat demisi poté, co soudce Brian Hutton dospěl k závěru, že se stanice dopustila faktické chyby ve vysílání a měla vadný proces řízení. O Huttonově verdiktu pochybuje podle řady průzkumů i veřejnost. Ukazuje se, že asi polovina Britů soudci nevěří v části, v níž zcela očistil vládu od jakéhokoli pochybení v případě smrti experta na irácké zbraně Davida Kellyho.

Kromě toho je podle průzkumu YouGov nadpoloviční většina Britů přesvědčena, že vláda skutečně přibarvila svůj předloňský dokument o iráckých zbraních. To bylo jedno z obvinění, které vysílala BBC a které vedle toho uvedla i jiná britská média. Podle dnešního listu The Sunday Times panují o verdiktu soudce Huttona i právní pochybnosti. Vedle bývalého ředitele BBC totiž i někteří prominentní advokáti soudí, že Hutton nesprávně vyložil části mediálního práva. Dyke řekl dnešním Timesům, že soudce Hutton kromě toho vůbec nevzal v potaz tlak, pod kterým BBC ze strany vlády trvale byla.

Blairův mediální poradce Alastair Campbell proti BBC podle Dyka vedl válku za situace, kdy se stanice snažila vyváženě podávat zpravodajství o obtížné situaci (válce v Iráku). Campbell posílal BBC stížnosti každý týden a útočil v nich na její zpravodajství o Iráku. "Byl to klasický případ, jak se tiskový úřad Downing Street snaží zastrašit BBC."

Dyke v dopise, který je odpovědí na Blairův list, premiérovi vytýká, že na základě znepokojení nad jednotlivými zprávami zpochybňuje celé zpravodajství BBC. Sděluje mu, že jeho vláda se snaží prosadit určitý názor proti většinovému názoru veřejnosti. Role BBC však je jiná a spočívá v tom, aby posluchačům podala vyvážený obraz o situaci. Dyke vypočítává řadu kroků, které BBC podnikla, aby takový obraz podávala a aby v jejích pořadech zazněl v odpovídající míře nejen hlas odpůrců, ale také zastánců války.

Bývalý ředitel řekl listu, že Blairův dopis došel za situace neustálého přívalu stížností ze strany Campbella. "Je současně nutné tyto dopisy uvést do další souvislosti. V mnoha případech za mého působení ve funkci generálního ředitele popřel tiskový úřad pod vedením pana Campbella zprávy, které se pak ukázaly jako pravdivé. Mohl bych jich vyjmenovat půl tuctu. Nikdy nebyla jistota, že dementi od vládního ředitele pro informace znamená, že zpráva není pravdivá. Často to znamenalo, že tiskový úřad Downing Street ji prostě nechtěl ve zprávách." List také píše, že Tony Blair se nyní snaží maximálně a zřetelně prokázat, že jeho cílem není podrobit si BBC. Proto požádal ministryni kultury, která bude nyní řídit výběr nového předsedy rady guvernérů BBC, aby se poohlédla po prominentních konzervativních osobnostech, mezi nimiž nedělník uvádí bývalého premiéra Johna Majora, komisaře EU Chrise Pattena a bývalého konzervativního ministra zahraničí Lorda Geofrreyho Howa.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2004 • Internetová Volná televize – ano či ne?
02.02.2004 • Šéfové opouštějí BBC, respektovaná značka zůstává
02.02.2004 • STV zakladá 6 dcérskych spoločností so 100 % účasťou
01.02.2004 • Polská veřejnoprávní televize má po korupční aféře nového ředitele
31.01.2004 • Elena Linczényiová novou šéfredaktorkou spravodajstva TV Markíza
31.01.2004 • Za televizi budou platit všichni [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist