Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 03:37:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Internetová Volná televize – ano či ne?

  Autor: J.Kuneš, Živě.cz , e-mail: info@zive.cz Přidané: 02.02.2004


S poměrně zajímavou zprávou, kterou ale zůstala mimo zájem většiny médií, přišla tento týden společnost Czech On Line, provozovatel portálu Volný. Na internetových stránkách www.ztv.cz byl spuštěn pilotní projekt nazvaný „televizní zpravodajství po internetu“. Pořad uvádí dvojice mladých moderátorů, kteří každý den na třech kanálech – zprávy, sport, bulvár, komentují aktuální dění v Čechách i ve světě.

Na první pohled pěkná myšlenka, která může nadchnout. Jedná se o něco zcela odlišného než je fádní zpravodajství klasických internetových časopisů a portálů, které má povětšinou pouze psanou podobu. Na druhý pohled se ale naskýtá několik otázek k diskuzi (ta pod článkem čeká na vaše názory).


Naše otázky na Czech On Line:

Kdo jsou ti dva moderátoři?

Moderátoři jsou Tomáš Hauptvogel a Daniela Písařovicová a oba byli vybráni na základě castingu.
Tomáš pracoval 4 roky v Rádiu Contact Liberec, nyní pracuje jako trenér na sport. gynmáziu v Jablonci n.N., Daniela končí studium na VŠE a má zkušenosti s moderováním různých společenských akcí.
Oba dva se dostali do semifinále soutěže Aplaus na Primě.

Jak často jsou jednotlivé bloky zpráv natáčeny (denně - méně často)? Nejsou příliš aktuální.

Zprávy se natáčí každý den ráno od 7 do 8 hodin, tedy jednou denně. Obsah zpráv redakce připravuje těsně před natáčením a pracuje s co nejaktuálnějšími dostupnými informacemi. Nicméně musím dodat, že důraz klademe nejen na informační, ale i na zábavnou funkci vysílání, takže dochází samozřejmě k selekci.

Portál Volný se chce profilovat jako portál s přidanou hodnotou, který svým uživatelům nabízí služby, které jinde nenajdou. Charles Peake při příležitosti zahájení provozu „internetové televize uvedl: „ZTV je ideální pro všechny, kteří na internetu hledají něco nového než klasické psané zprávy.“

Tato netradiční multimediálnost je bezpochyby zajímavá, ale je otázkou, zda je opravdu přínosem nebo zda se jedná pouze o krátkodobou jízdu na módní vlně. I v tiskové zprávě je zmíněno, že další pokračování projektu po pilotních 14 dnech se bude odvíjet od reakcí a zájmu uživatelů.

Vidět dvojici mladých moderátorů, jak před kamerou uvádí zprávy „uvolněnou, familiérní formou“ je zajímavá zkušenost, otázkou je, jak dlouho to uživatel internetu vydrží. Nebavme se nyní o nutnosti rychlého připojení (což je bezpochyby velmi omezující faktor v případném rozšíření podobné služby), datových limitech (streamové vysílání je datově náročná služba), ale o širších aspektech „internetových televizí“.

5 – 10 minutové zprávy se odvysílají každému, kdo klikne na jeden ze tří kanálů. Nestane se vám tedy, že byste naklikli doprostřed relace – a možná je to škoda, protože byste si mohli odpustit leckdy nudné rozjezdy obou protagonistů. Ona uvolněná, familiérní forma je po nějaké druhé či třetí zprávě spíše na škodu. Po třetím dni sledování třetího kanálu (šťavnatý bulvár) jsem toho měl už docela dost a převládaly u mne spíše negativní pocity z této služby – abyste se dozvěděli podstatu informace, jejíž přečtení by v textové podobě zabralo dvacet vteřin, musíte shlédnout celé příspěvek, který trvá často i déle než minutu. Bez možnosti přeskočit některé informace. Současná podoba internetového TV zpravodajství je tedy podle mého názoru spíše plýtváním časem.

Nechci podobné projekty šmahem odsuzovat – budu rád, když do diskuze pod článkem popíšete vaše dojmy a v čem vidíte hlavní problém podobných projektů. Je to jenom o délce a obsažnosti příspěvků? Přesto – první reakce na stránkách Volný.cz jsou kladné. Jak to vidíte vy? Jak by mělo vypadat koukatelná internetová televize? O čem by měla být? (Porno vynechejte.) Nebo snad dokonce – máte k dispozici nějaká vlastní podobná videa, která by mohla být zajímavá pro ostatní uživatele internetu? Pošlete nám je!


Zdroj: Jan Kuneš, Žive.cz, 30.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.02.2004 • Rádio Tatry začne opäť vysielať
02.02.2004 • Šéfové opouštějí BBC, respektovaná značka zůstává
02.02.2004 • Dyke: BBC byla za války pod systematickým tlakem vlády
02.02.2004 • STV zakladá 6 dcérskych spoločností so 100 % účasťou
01.02.2004 • Polská veřejnoprávní televize má po korupční aféře nového ředitele
31.01.2004 • Elena Linczényiová novou šéfredaktorkou spravodajstva TV Markíza

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist