Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:31:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Šéfové opouštějí BBC, respektovaná značka zůstává

  Autor: J.Sládek, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 02.02.2004


Muži, odpovědní za provoz prestižní stanice BBC, reagovali na zdrcující závěry Huttonovy zprávy pohotově. Po předsedovi rady guvernérů Gavynu Daviesovi včera odstoupil také generální ředitel Greg Dyke."Doufám, že nyní je možné odškrtnout tuto historii tlustou čarou," uvedl odstupující Dyke. Neodcházelo se mu zřejmě lehce. Byl totiž jedním z největších Blairových příznivců. Rozpaky může cítit i Blair. Bude to vláda, která bude hledat nástupce obou ředitelů, kteří odstoupili.

Zpráva soudce Huttona, ke stanici nečekaně kritická, vyústila v zatím zřejmě nejvážnější krizi v dvaaosmdesátileté historii BBC. Stanice, kterou například bývalý jihoafrický disident i prezident Nelson Mandela často zmiňoval jako svůj jediný zdroj inspirace v dobách, kdy byl vězněn, se najednou otřásla v základech. BBC, která si pracně vybudovala pověst respektovaného média u mnoha posluchačů od Aljašky až po Indonésii, nyní tak trochu jako by pochybovala o samotných principech své vlastní práce. "Následky tohoto otřesu pocítí zřejmě BBC ještě dlouho," míní mediální analytik Daniel Köppl, šéfredaktor magazínu Marketing & Media. "Konkurence si zřejmě najde čas od času příležitost její pochybení připomenout. "Stanice přitom není zcela srozuměna se závěry obsaženými ve zprávě soudce Huttona. BBC se vládě omluvila za chyby v dokumentu o iráckých zbraních hromadného ničení, současně ale potvrdila, že některé výhrady zůstávají. Reportér Andrew Gilligan, klíčová postava celé aféry, označil závěry vyšetřování za "hrubě jednostranné". Jiný z komentátorů BBC Andrew Neil neváhal označit Huttona za soudce, který je nepřátelský vůči novinářům. Zpráva se podle něj zhostila úzce zaměřeného zadání, takže byl jejím výsledkem značně zkreslený celkový obraz.

BBC se vládě nicméně bezvýhradně omluvila. "Válka skončila. Potřásli jsme si rukama s lidmi v tiskovém oddělení a padly nějaké vtipy," řekl s nadsázkou jeden z reportérů stanice. Novináři stanice mohou těžit i z výzkumu veřejného mínění listu London Evening Standard, který uvádí, že více než polovina Britů se domnívá, že se Huttonova zpráva snaží zastřít vážné chyby Blairovy vlády. Gilligana se zastal mimo jiné i deník Guardian. "Předmět jeho zpráv stál v centru veřejného zájmu," uvedl list. "Jeho zdroj byl spolehlivý i znalý věci." I jiná britská média zmiňují pochybnosti, které provázejí Huttonův verdikt, současně ale připomínají nutnost rozsáhlé vnitřní reformy stanice. BBC má sice propracovaný kodex rámující chování redaktorů, v Gilliganově případě ovšem selhal. "Předpisy se zmiňují jen v případě, když něco nefunguje, novinářská etika by měla stát na prvním místě i bez nich," říká Daniel Köppl. Problémy, které dusí respektovanou britskou stanici, znají i jinde. Prestižní americký list New York Times zveřejnil reportáže svého novináře, který si vymýšlel zpravodajství. Oceňovaný francouzský Le Monde byl zase viněn z protežování politických stran.

Zdroj: Jiří Sládek, Hospodářské noviny, 30.1.2004



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2004 • Internetová Volná televize – ano či ne?
02.02.2004 • Dyke: BBC byla za války pod systematickým tlakem vlády
02.02.2004 • STV zakladá 6 dcérskych spoločností so 100 % účasťou
01.02.2004 • Polská veřejnoprávní televize má po korupční aféře nového ředitele
31.01.2004 • Elena Linczényiová novou šéfredaktorkou spravodajstva TV Markíza
31.01.2004 • Za televizi budou platit všichni [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist