Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 22:03:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

DVB-T v ČR - 3.: Mediální legislativa 2004

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 01.02.2004


Současné mediální zákony, tzn. Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, Zákon o České televizi (Českém rozhlasu), Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích, mají být postupně změněny a to buď pouze dílčími novelami nebo kompletně novým textem zákona. Od loňského jara se Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR doposud nepodařilo dospět ke schválení dílčí novely – tzv. euronovely mediálního zákona a nového Zákona o ČT (např. úprava TV poplatků, nový systém volby rady ČT ad.). Původně čistě „technická“ euronovela Zákona č.231/01, připravená podle požadavků na harmonizaci evropských norem již v roce 2002, na sebe postupně nabalila řadu dalších doplnění a úprav, které její schválení zkomplikovaly. Mezi poslední rozšiřující snahy o úpravu patří například požadavek na zavedení zákonné garance jazykové úrovně v médiích. Zákon o Českém rozhlasu by měl následovat po schválení Zákona o ČT a měl by obsahově aplikovat přijaté zásady i pro oblast veřejnoprávního rozhlasu.

Legislativně-mediální rok 2004 tak začne projednáváním odkládaných a nyní již spíše kontroverzních norem, kdy se do celkově nervózní atmosféry zapojila svými aktivitami řada zájmových a vlivových skupin (dokonce i samotná ČT svými klipy, které nyní řeší RRTV jako porušení zákona). Ve čtvrtek 15.1. odpoledne se sešla na svém prvním setkání pracovní skupina pro posouzení perspektiv médií veřejné služby, kterou ustanovila poslanecká mediální komise. Jejím cílem je prověřit možnosti sloučení veřejnoprávního rozhlasu a televize a řešení budoucího způsobu financování. Jde o složité a poměrně zásadní téma a tak lze očekávat postupné rozšiřování této debaty. Podle názorů členů komise ihned při jejím ustanovení by její práce neměla ovlivnit dokončení projednání resp. schvalování novel zákona o ČT.

Rok 2004 by ale, alespoň podle plánů vlády, měl být z hlediska legislativních podmínek docela zlomovým. Pravidla a fungování jistě ovlivní další postup digitálního vysílání, bez ohledu na konečnou podobu a výsledek rozhodnutí vlády o Koncepci přechodu na digitální vysílání (odhad únor 2004). Ministerstvo informatiky předloží do 29.2. 2004 návrh Zákona o elektronických komunikacích, který se výrazně dotýká i televizního a rozhlasového vysílání i samotného fungování a kompetencí RRTV a ČTÚ. Dosud probíhá připomínkové řízení, a již teď některé signály naznačují nejednotnost názorů jednotlivých vládních resortů. Především se spekuluje o nesouhlasu Ministerstva financí, které mj. má spolu s Ministerstvem informatiky zprostředkovaný vliv i na řízení Českého Telecomu a.s ( formou účasti svých zástupců ve statutárních orgánech). Ten se navíc stal součástí privatizačních plánů, byť se jedná zatím jen o výběr privatizačních poradců. Podle zkušeností s jinými transakcemi se ale již v této fázi může rozhodnout i o dalším směru a charakteru výsledku celé transakce. „Kauza“ Českého Telecomu a jeho budoucího prodeje může významnou měrou ovlivnit český telekomunikační trh a například i právě se rozbíhající digitální vysílání.

Původně požadovaný termín schválení nových pravidel pro telekomunikace, jednotně stanovený pro celou EU příslušnými evropskými směrnicemi, se zřejmě do konce května (datum vstupu ČR) nepodaří schválit. Je tedy možné počítat spíše s podzimním termínem s tím, že do té doby mohou nastat některá provizoria. Mimochodem nějaké podobné řešení může nastat i v rámci ČTÚ, kde již v květnu končí mandát předsedy.

Z loňského roku (prosinec 2003) se až do letošního roku dostal cíl vlády připravit zcela nový Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. V právě schváleném legislativním plánu práce vlády pro rok 2004 je v gesci Ministerstva kultury nový zákon plánován v termínu do září letošního roku, platnost by měla nastat podle plánu od července 2005. O obsahu a smyslu nového zákona ještě není rozhodnuto a ani Ministerstvo kultury dosud neprezentovalo své konkrétní plány v této oblasti. Dají se ale očekávat i nějaké změny v postavení regulačních orgánů. Budoucí posílená role ČTÚ je celkem patrná z návrhu Telekomunikačního zákona, otázka budoucnosti RRTV je trochu nejasná. Stačí připomenout slova premiéra Špidly z dubna 2003 v diskuzním pořadu ČT, kdy zpochybnil dlouhodobou budoucnost RRTV a dosavadní systém označil jako překonaný. Dokonce hovořil o plánech vlády Radu zrušit a transformovat ji na speciální správní úřad (pozn. již dnes má RRTV statut správního úřadu). Od té doby se sice mnohé změnilo, spor kolem televize Nova je ukončen a RRTV i Rada ČT jsou již personálně obměněné, a tak možná snaha některé věci měnit už bude motivovaná jinak. V úvahu stále připadá vznik konvergovaného regulačního orgánu pro oblast telekomunikací i pro vysílání, jak je tomu v některých evropských zemích.

Je ale možné, než dojde ke schválení dílčích úprav českých mediálních zákonů nebo k vyjasnění celkové legislativní koncepce, přijde impuls pro změnu norem z evropských struktur. Evropská směrnice Televize bez hranic, která je zapracována i do našeho systému, se možná brzy změní. O plánovaných úpravách se hovoří již delší dobu, proces veřejných slyšení a konzultací k tomu probíhá v Evropě již od loňského března. Smyslem je reagovat na změny audiovizuálního trhu v Evropě a na nástup nových digitálních technologií. Mezi kritizované oblasti současné směrnice patří i povinnost programových kvót evropské tvorby pro jednotlivé provozovatele vysílání. Revize by mohla být přijata již letošním roce, ministerská konference na toto téma se bude konat 2.-3.března.

První zasedání českého Parlamentu (resp. Poslanecké sněmovny PČR) na téma dílčích úprav a změn v systému ČT ale začíná již v únoru. Jaký bude tento zřejmě zlomový rok a jaká pravidla budou platit pro provozovatele vysílání u nás zatím nelze odhadnout.


Ing.Zdeněk Duspiva, 26. 1. 2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.01.2004 • Digitální TV vysílá již v sedmi zemích EU, nejdál je Británie
25.01.2004 • DVB-T v ČR - II.: Digitalizace – řeší se jak začít
25.01.2004 • DVB-T v ČR - I.: 7.leden 2004 a digitalizace
16.01.2004 • Digitalizace v Rakousku
15.01.2004 • Proč Česká televize žádá o přidělení kmitočtů pro šíření televizních programů a doplňkových služeb v systému DVB-T?
14.01.2004 • Český rozhlas spustil stránky o digitálním vysílání

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist