Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 03:24:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Přesun služby kabelové televize do vyšší sazby DPH vzbuzuje u kabelových operátorů značné rozpaky

  Autor: ČAKK , e-mail: info@cacc.cz Přidané: 09.02.2004


Rozhodnutí o přesunu řady položek ze snížené sazby (5%) do základní sazby DPH (19%) vzbuzuje značné rozpaky a pochybnosti, prohlašuje ČAKK. „Pokud by se skutečně mělo na kabelové televize vztahovat, v konečné výsledku nic pro státní rozpočet nepřinese. Vedlo by jen k dalšímu zatížení rozpočtů zákazníků. Nemělo by tedy žádný efekt pro státní pokladnu, ale negativně by dopadlo na velký počet domácností,“ řekl Zdeněk Vaníček, prezident České asociace kompetitivních komunikací, která zastupuje zájmy tuzemských kabelových operátorů.


Činnost vlády, Sněmovny či Senátu by měla být koncepční a konzistentní

Senát a Poslanecká sněmovna vynaložily před koncem roku 2003 nemalé úsilí na to, aby napravily legislativní chybu z podzimu minulého roku a k 1. lednu 2004 vrátily službu kabelové televize do nižší sazby, což umožňuje právo Evropských společenství. Nezdá se proto být pravděpodobné, že by tyto vrcholné instituce byly během několika týdnů ochotny zcela radikálně změnit svůj názor a otočit jej o sto osmdesát stupňů. Kromě obou sněmoven Parlamentu také vláda v listopadu loňského roku schválila návrh nového zákona o DPH, ve kterém zařadila kabelové televize do 5%-ní (tj. snížené) sazby v souladu s platnou směrnicí Evropské unie. Nynější oznámená náhlá a nečekaná změna, která by znamenala přesun kabelové televize do vyšší sazby DPH, by tedy byla v jednání všech těchto institucí naprosto nekonzistentní a nelze ji v žádném případě zdůvodnit změnou situace během několika málo týdnů.


Přesun do vyšší sazby by byl flagrantní diskriminací na trhu

Přesun do vyšší sazby v případě kabelové televize není srovnatelný s ostatními položkami jako jsou například voda, hotely či jiné. Dotýká se totiž jen jednoho technologického způsobu přenosu televizního signálu a tím ho znevýhodňuje oproti ostatním. Například sazba DPH pro příjem prostřednictvím společných televizních antén je totiž většinou nulová. V případě zvýšení sazby by šlo o diskriminační přístup vůči kabelovým televizím a zároveň flagrantní porušení principu technologické neutrality, který je klíčovým principem práva elektronických komunikací Evropské unie; to právě nyní Česká republika přebírá do svého právního řádu.


Finanční efekt pro státní rozpočet by byl zanedbatelný

Kabelové televize prošly finančně nákladnou a složitou fází budování síťové infrastruktury. Nemohou si proto už dovolit potenciální zvýšení sazby DPH zahrnout do svých nákladů. Došlo by tedy k nezbytnému zvýšení ceny, které by se dotklo téměř dvou miliónu diváků kabelových televizí v České republice a znamenalo by masivní odliv zákazníků této služby. Tento odliv zákazníků by pak ve svém důsledku vedl k razantnímu snížení výnosů a tedy zároveň znamenal eliminaci očekávaného zvýšení výběru daně. Celková výše dodatečného výběru daně za celé odvětví kabelových televizí by podle odhadu v letošním roce nepřesáhla 150 milionů korun, což je pro státní rozpočet částka v podstatě marginální, zatímco zvýšení ceny o 13,3 % pro zhruba 700 tisíc domácností je částka významná. V delším časovém výhledu by pak vyšší sazba znamenala celkové zpomalení růstu odvětví, které by vedlo dominovým efektem k dalšímu nižšímu výběru daně pro státní rozpočet. Navíc by zásadním způsobem ztížila dostupnost kabelové televize pro další zhruba 2 milióny lidí, kteří mají přípojku této služby, ale dosud nejsou uživateli.


Navrhované řešení je typickou situací, kdy nikdo nic nezíská, všichni pouze ztratí

Ve svém důsledku by tedy zvýšení sazby DPH znamenalo: učinit takové rozhodnutí, které Evropská unie nevyžaduje; zhoršit situaci spotřebitelů, kteří budou oprávněně rozhořčeni; na dodatečném výběru daně získat pro státní rozpočet zanedbatelné minimum; především ale ztratit věrohodnost konzistence práce ústavních institucí jakými jsou vláda, Poslanecká sněmovna a Senát.


Česká asociace kompetitivních komunikací
Senovážné náměstí 23, 110 00 Praha 1



O asociaci ČAKK

Česká asociace kompetitivních komunikací sdružuje největší kabelové komunikační společnosti a alternativní telekomunikační operátory v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, Karneval (Intercable CZ & TES Media), HBO, Hughes Network Systems, Lica, Telenor Networks, T-Mobile ČR, SELF servis a SATT. Asociace dále sdružuje dvě desítky přidružených členů z České republiky a ze zahraničí.

Asociace vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media. Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAKK vystupovala až do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací.

ČAKK je od roku 2000 členem ECTA (European Competitive Telecommunications
Assocation - www.ectaportal.com). ČAKK je také aktivním členem evropské asociace kabelových komunikací ECCA (European Cable Communications Association - www.ecca.be), která byla založena již v roce 1955. ECCA jako výraz uznání ČAKK nabídla kandidaturu na uspořádání 49. celoevropského kongresu European Broadband Communications 2003 v Praze. Tento kongres se uskutečnil ve dnech 9. – 11. dubna 2003, vůbec poprvé v některé zemi střední a východní Evropy.

5. výroční konference ČAKK Czech Broadband Communications CACC 2004 se bude konat v Praze ve dnech 23. a 24. února 2004.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.02.2004 • Digitální kabelová televize v Polsku
06.02.2004 • Lidi v Jablonci rozzlobila televize
04.02.2004 • Provozovatelé kabelových televizí promítnou zvýšení daně do cen
03.02.2004 • Kabelové firmy chystané zvýšení DPH zaskočilo, asi zdraží [ 2 ]
28.11.2003 • Vláda projedná novelu, která zachová nižší DPH u cen kabelové TV
27.11.2003 • UPC chystá od ledna zvýšení cen kabelové TV zhruba o pět procent

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist