Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:40:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Digitální kabelová televize v Polsku

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 10.02.2004



Největší síť kabelové televize a internetu ve Varšavě s názvem ASTER (=ASTRA) zahájila v prosinci roku 2003 poskytování služeb digitální kabelové televize s využitím digitálních set-top-boxů firmy Motorola DVi1000. Prvním produktem nabízeným v této technologii je HBO MaxPak.


Projekt byl zahájen rozhodnutím majitelů v oblasti investic v srpnu roku 2003 - odráží požadavky zákazníků, zkvalitnění programové nabídky a přístup k novým službám. Je to první služba tohoto typu zavedená v Polsku. Obdobné řešení již několik let funguje v USA, a také v západoevropských zemích. Znamená vývojový standard moderní kabelové televize.

Pro služby kabelové digitální televize se využívají set-top-boxy DVB firmy Motorola, model DVi1000. Box umožňuje příjem i dekódování digitálních datových toků MPEG-2 s rozsahem do 7 Msym/s. Box je vybavený systémem podmíněného přístupu MediaCipher – firmy Motorola, zároveň umožňuje využívat služeb jiných systémů podmíněného přístupu. Set-top-boxy využívají komponenty, které snižují náklady a zvyšují spolehlivost využití pro operátora kabelové televize. Zařízení bylo přizpůsobené a zkonfigurované v souladu s lokálními požadavky klienta. Motorola nabízí dělené systémy kontroly přístupu navržené tak, aby vyhověly požadavkům sítě různé velikosti a náplně digitálních zařízení. Systém MediaCipher zajistí vysokou úroveň zabezpečení. Od jeho světové premiéry v roce 1993 je již v domácnostech více než 27 miliónů set-top-boxů.

Prvním produktem digitální kabelové televize je program Premium HBO MaxPak, který se skládá ze dvou kanálů HBO a HBO2. Pilotní nabídku prodeje HBO MaxPak již v této kabelové síti využilo několik set předplatitelů. U klientů, kteří nyní využívají službu HBO, by proces výměny set-top-boxů měl začít v lednu t. r. Firma plánuje ukončit šíření tohoto kanálu analogovou technologií do konce roku 2004. Kabelový operátor současně vede rozhovory o uvedení do provozu multiplexu Canal+.

Z ankety, uskutečněné na zakázku kabelové televize ASTER metodou CATI u klientů, kteří se rozhodli si objednat novou službu, vyplývá, že spokojeno nebo velmi spokojeno s nabízeným produktem je 84 % respondentů. Důvody, proč se rozhodli pro tuto novou službu jsou např. tyto: výrazné zlepšení jakosti obrazu a zvuku – 16 %, přání sledovat HBO MaxPak – 39 % a přání využít doplňkové funkce digitální kabelové televize – 48 %. Ze stejného šetření také plyne, že klient od kabelové televize očekává zavedení podobných služeb jako je nabídka Extended Basic (viz dále) - 26 %.


Přednosti zavedení digitální kabelové televize do sítě ASTER:

Okamžitá přístupnost v celé síti při využití nynější struktury sítě -všechny prvky sítě, aktivní a pasivní, optické kabely, koaxiální kabely apod. zůstávají beze změn. Ve srovnání s analogovou televizí se zlepší kvalita příjmu -obraz, který uživatel sleduje je bez šumu a rušení a se stejnou jakostí jako v hlavní stanici. Výrazně se zvýší počet programů -díky kompresním metodám digitálního signálu se dá do pásma vyhrazeného pro kabelovou televizi (110 až 870 MHz) umístit místo současných několika desítek asi 500 televizních programů. Odstraní se nelegální připojení – po aktivaci digitálního set-top-boxu operátorem určené programy může sledovat jen ten předplatitel, který si je zaplatil, nelegálně získaný set-top-box se nedá k ničemu použít.


Další projekty

V následujících letech je v kabelové síti ASTER plánována postupná realizace několika projektů, které byly zahájeny spolu s zaváděním digitální televize:

Dodatečné programy Premium (např. Disney a Cinemax),

Extended Basic (za dodatečný poplatek se paket Basic základní programové nabídky rozšíří o tématické kanály, o ty kanály, které předplatitele mimořádně zajímají).

Near VoD – televizní (video) pořady na požádání (operátor zpřístupní film z vymezené nabídky filmů, z nichž každý začíná s určitou dobou opakování ).

PpV – plať a sleduj (možnost sledování dané programové pozice nebo přenosu, např. boxerského zápasu, po uhrazení příslušného poplatku).

EPG, tj. elektronický programový průvodce, jenž obsahuje soupis všech dostupných přístupných programů a jiných digitálních služeb, a rovněž umožňuje sledování trvání programu a obsahuje jeho charakteristiku.

Zdroj: Marcin Wypychowicz, Marketing & Communications Consultants, www.medialink.pl, 22. 1. 2004, volně upraveno a zkráceno




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2004 • Přesun služby kabelové televize do vyšší sazby DPH vzbuzuje u kabelových operátorů značné rozpaky
06.02.2004 • Lidi v Jablonci rozzlobila televize
04.02.2004 • Provozovatelé kabelových televizí promítnou zvýšení daně do cen
03.02.2004 • Kabelové firmy chystané zvýšení DPH zaskočilo, asi zdraží [ 2 ]
28.11.2003 • Vláda projedná novelu, která zachová nižší DPH u cen kabelové TV
27.11.2003 • UPC chystá od ledna zvýšení cen kabelové TV zhruba o pět procent

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist