Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 12:59:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Digitálna televízia príde v máji do Bratislavy

  Autor: D. Cveček, eTREND , e-mail: info@etrend.sk Přidané: 21.03.2004



Od mája budú môcť obyvatelia hlavného mesta a jeho okolia prijímať televízny signál v digitálnej kvalite. Káblový operátor Satro, s.r.o., Bratislava chce ešte v prvej polovici roka sprevádzkovať digitálnu bezdrôtovú MMDS sieť. Ako pre TREND uviedol riaditeľ spoločnosti František Kadúch, rozšíri sa ponuka distribuovaných televíznych programov a pribudne aj vysokorýchlostné pripojenie do internetu.


Lacnejšie ako konkurencia

Digitalizáciu vysielania a distribúcie signálu si vyžaduje najmä nedostatočná kapacita frekvencií. V októbri minulého roka museli MMDS operátori uvoľniť časť vysielacieho priestoru pre mobilné siete tretej generácie. Z toho dôvodu napríklad bratislavskí bezdrôtoví zákazníci UPC Slovensko prišli o šesť televíznych staníc.

Satro do digitálneho vysielania tlačí aj fakt, že jeho nekódované analógové vysielanie v súčasnosti načierno sleduje približne 70-tisíc domácností. „Náš analógový systém nedokáže zaručiť takú ochranu pred pirátskym príjmom, akú požadujú distribútori programov,“ vysvetľuje F. Kadúch.

Satro by vďaka digitálnemu vysielaniu malo rozšíriť súčasnú ponuku devätnástich televíznych staníc o ďalších tridsať. Okrem atraktívneho obsahu sa chce presadiť aj nízkymi cenami. Balík päťdesiatich programov vrátane všetkých českých a slovenských bude stáť 300 korún (všetky ceny s DPH) mesačne. Na porovnanie, bezdrôtoví zákazníci UPC Slovensko v súčasnosti platia mesačne za devätnásť staníc 342 korún.

Používateľ si však musí kúpiť set-top-box, ktorý umožňuje príjem digitálneho signálu na bežný televízor. Prvých päťtisíc kusov už Satro kúpilo, zákazníkom ich bude predávať za akciových dvetisíc korún. Bežná cena zariadenia je o 4 500 Sk vyššia. Okrem toho treba investovať aj do prijímacej antény. Pokiaľ ju kupuje celý bytový dom, je zadarmo, individuálneho záujemcu by pri štarte služby mala vyjsť do tisíc korún. Inštalácia a aktivácia bude bezplatná. V analógovom systéme bude Satro vysielať len štyri TV kanály.

Kľúčovou konkurenčnou výhodou UPC zostávajú vlastné káblové rozvody v bytovkách, ktoré Satro zatiaľ nemá. Dominantného hráča stáli stovky miliónov korún a nastupujúceho konkurenta k nim neplánuje pustiť. F. Kadúch tvrdí, že Satro dokáže riešiť aj tento problém, neprezradil však ako.


Riziková investícia

Predseda asociácie káblových televízií a prevádzkový riaditeľ UPC Slovensko Róbert Ťavoda upozorňuje, že digitalizácia doviedla mnohých operátorov v ekonomicky silnejších krajinách na pokraj krachu. Namiesto predpokladaného záujmu sa nové služby stretli s ľahostajnosťou zákazníkov.

Bežný človek nevníma takmer žiadne rozdiely v kvalite príjmu a interaktívne služby sú preňho len prázdnym reklamným sloganom, najmä ak si ich pred tým nemohol vyskúšať. Rastu penetrácie pritom nepomohlo ani výrazné dotovanie ceny set-top-boxu. Napríklad Holanďania neboli ochotní za zariadenie zaplatiť ani tretinu pôvodnej ceny.

Satro napriek skúsenostiam zo zahraničia rozsiahlejšiu kampaň neplánuje. Verí, že zákazníkov pritiahne zaujímavým obsahom. „Naše doterajšie skúsenosti ukazujú, že väčšina Slovákov do rozšírenia televíznych programov ochotne investuje,“ tvrdí F. Kadúch. Satro do digitálneho vysielania dosiaľ investovalo 30 miliónov korún.


Rýchly internet

Najneskôr do konca roka chce Satro cez digitálnu MMDS sieť poskytovať aj vysokorýchlostný prístup do internetu. F. Kadúch predpokladá, že rýchlosť pripojenia k používateľovi bude najmenej 370 kbit/s a od neho 64 kbit/s, čo je o niečo menej ako v prípade ADSL liniek a internetu cez káblovú sieť chello. Satro zatiaľ ceny pripojenia nestanovilo. Nechce však zákazníka obmedzovať objemovými limitmi, plánuje zaviesť mesačný paušál. Používatelia sa do siete pripoja cez set-top-boxy, takže ušetria za káblový modem. Podobne ako ostatní širokopásmoví provideri, ani Satro nebude garantovať dostupnosť linky.

Slovenskí MMDS operátori internetové pripojenie neposkytujú, pretože ich systémy vysielajú signál len k zákazníkovi. Satro najprv uvažovalo, že spätný smer zabezpečí cez nezávislého providera. Používateľ by požiadavky do internetu odosielal napríklad cez dial-upovú, ISDN alebo ADSL linku.

Podľa marketingového riaditeľa Slovanetu Romana Greguša sa o takéto riešenie pokúšalo niekoľko poskytovateľov satelitného pripojenia. „Účasť na projektoch nám priniesla viac škody ako úžitku,“ spomína. Spojenie často vypadávalo a zákazníci, ktorí nevedeli, ako systém funguje, sa na providera obracali s reklamáciami alebo nesplniteľnými požiadavkami. Satro napokon nasadilo technológiu, ktorá umožní obojsmerný prenos dát. Takýto model používajú MMDS operátori napríklad v USA.


Pilotný projekt digitalizácie v réžii štátu

Nedostatok frekvencií sa týka aj terestriálnej vysielacej siete. Trpí ním najmä hlavné mesto, mimo Bratislavy majú vysielatelia priestoru dosť. Digitalizácii sa však Slovensko podľa šéfa technickej sekcie skupiny pre digitálne vysielanie Juraja Oravca nevyhne. „Inak sa môže stať, že pri revidovaní európskeho frekvenčného plánu nezostanú pre slovenské rozhlasové a televízne programy žiadne voľné kanály,“ vysvetľuje. Okrem toho sa v roku 2015 sa má v Európskej únii oficiálne skončiť analógové vysielanie.

Podľa národnej politiky elektronických komunikácií, ktorú vlani schválila vláda, by mal pilotný projekt digitálneho šírenia verejnoprávnych médií odštartovať už v polovici tohto roku. Testovanie v réžii Rady pre vysielanie a retransmisiu SR bude prebiehať v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Náklady na budovanie bezdrôtovej siete, jej prevádzku a vybavenie domácností set-top-boxmi zaplatí prevádzkovateľ siete – operátor multiplexu. Ten by mal podľa šéfa ekonomicko-právnej sekcie skupiny pre digitálne vysielanie Milana Hermana vzísť z výberového konania. Investori síce prejavili záujem, no konečné rozhodnutie podmienili novelizáciou zákona o retransmisii.

Platná právna norma totiž vôbec fungovanie operátora nerieši. Ministerstvo kultúry SR predpokladá, že jej novelu na rokovanie vlády predloží najneskôr do polovice apríla. Štát by mal financovať informačnú kampaň, ktorá bude verejnosť informovať o výhodách digitálnej televízie.


Zdroj: Daniel Cveček, eTREND.sk, 15.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.03.2004 • France Télécom a Vivendi jednají o spojení kabelových divizí
11.03.2004 • Chello je prístupné už aj v Ružinove [ 1 ]
09.03.2004 • ARD a ZDF ve sporu s kabelovým operátorem
05.03.2004 • Bushova volební zbraň: kabelová televize
01.03.2004 • Město Svitavy vypracovalo nabídku na individuální volbu příjmu TV
27.02.2004 • TÚ SR už nemá v kompetencii cenovú reguláciu káblovej TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  kto mi ponukne riesenie na pri ... 

07.04.2004 11:27 • voloda
kto mi ponukne riesenie na prijem kablovej TV. nieco rozumne.
 
 
  Už sme nažhavený 

24.03.2004 13:42 • hádaj kto
Mediaguard je prelomený a programátory kariet už máme pripravené ...
 
 
  Sen každého podnikateľa. 

24.03.2004 12:00 • My a my
Je to neskutočné 70 tisíc potencionálnych zákazníkov! To je sen na ktorom sa oplatí robiť SATRu konkurenciu. Už aby ste to rozbehli. Keď to bude kvalitne fungovať o zákazníkov nebude núdza. Zatiaľ je to však typicky "slovenská kvalita". Takže kto si počká, ten sa dočká.
 
 
  Poďakovanie. 

23.03.2004 10:53 • Bohatý a syn
Ďakujeme, že rozšírite svoju ponuku a že inovujete príjem.
Vaši dodávatelia pre čiernych zákazníkov.
 
 
  MMDS Nitra - digitálne vysielanie 

22.03.2004 08:55 • Milan
Vážený pán Cveček,eTREND. Chcem sa touto cestou informovať, ako to bude s digit.vysielaním MMDS Nitra u "činžiakových" domov. Či je už v predaji dig.prijímač,koľko stojí a kde ho možno kúpiť. Ďakujem. S pozdravom, Milan C.
 
 
  Článok ako z Trendu 

22.03.2004 07:39 • mc
DVB-C zmiešané s DVB-T!!! A aký rýchly internet, veď ani samotné DVB-C nefunguje tak ako by malo. stále mrzne a vypadáva, teda najmä v Bratislave (na vidieku je to o trochu lepšie). Neverím, že by to do mája rozbehali k plnej spokojnosti.
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist