Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:38:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Pokojům českých dětí začínají vévodit televize, mobily a počítače

  Autor: J.Blažková, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 29.03.2004


České děti zbohatly. Jejich pokojům začínají vévodit televize, mobily a počítače. České děti si se svými vrstevníky ze západní Evropy nezadají. Každý věk má jiné hity. U pětiletých dětí momentálně vedou elektricky poháněné motorky a auta, které mohou samy řídit. Ty nejlevnější se prodávají od čtyř tisíc korun. A parkují v pokoji každého třetího dítěte ve věku do šesti let. MF DNES ve 128 rodinách z celé země zjišťovala, jak jsou české děti „bohaté“. Závěr ankety je jednoznačný: království dětí jsou mnohdy lépe vybavená než ložnice jejich rodičů.


Televizi má každé druhé dítě

Vlastní hi-fi věž či alespoň magnetofon s CD přehrávačem nemá jen dvacet dětí ze sta. Pro ty zbylé jde o přístroj denní potřeby. Šest dětí z deseti si zase svůj život už nedokáže představit bez vlastního mobilního telefonu. A více než polovina pokojů českých dětí je vybavena televizorem. Přitom platí: čím nižší příjem rodina má, tím spíš je v dětském pokoji hlavním lákadlem právě televizor. Jde obvykle o starší typ vyřazený z obývacího pokoje.

V rodinách, které hospodaří s čistým příjmem do 15 000 korun měsíčně, mají svou televizi dvě třetiny dětí. Děti z bohatších rodin s příjmem nad 25 tisíc korun čistého si záře vlastní televizní obrazovky užívají o poznání řidčeji: „svou“ televizi mají jen čtyři z deseti. Zato však jejich pokojům obvykle vévodí vlastní počítač (má ho každé druhé dítě z této vrstvy) a místo „obyčejného“ kazetového magnetofonu kvalitní hi-fi věž.

„Děti jsou teď hodně náročné. Už chvíle, kdy mi rodiče přidělili vlastní pokoj - stalo se to po patnáctých narozeninách - byla splněním všech mých snů. A přitom se do toho kamrlíku vešla jen postel a stůl. Když jsme teď naší třináctileté Kristýně přistavěli pokoj, myslela jsem, že se zblázní radostí. To se ovšem stalo až ve chvíli, kdy jsme zaplatili dalších třicet tisíc korun za nový nábytek, jinak by se snad ani neusmála,“ vzpomíná čtyřiačtyřicetiletá Jitka Svobodová z Prahy.

O nárocích současných dětí ví své. Sama vychovává tři. „Zatímco Kristýna byla neodbytná, dokud jsme jí v podstatě neodevzdali televizi, kterou jsme mívali v kuchyni, syn zase pořád loudí vlastní počítač. Ten, který máme společný, mu nevyhovuje, nemá ho totiž ve svém pokoji,“ říká Svobodová. Kristýna televizi dostala, o rok mladší Petr si bude muset na osobní počítač ještě počkat. „Musí se moc dobře učit, aby ho jednou dostal,“ tvrdí matka. Nejmladší Vojtěch ve svých pěti letech zatím tak náročný jako jeho sourozenci není. Spokojí se s tím, že je hlavním uživatelem televize a videa v obýváku Svobodových. „Umí ty přístroje ovládat už pomalu lépe než já,“ směje se Svobodová.

Utěšovat se může tím, že její děti nejsou ani zdaleka tak náročné jako třeba malí Britové. Podle nedávného šetření agentury Carricka Jamese, kterou zveřejnil britský list The Times, je ve zboží, které plní dětské pokoje v Británii uloženo v průměru přes tři tisíce liber (v přepočtu zhruba 165 tisíc korun). Vedle obvyklých televizí totiž malí Britové mívají ve svém vlastnictví videa, a třetina dokonce i DVD přehrávače. V Česku jsou tyto výdaje ani ne třetinové.


Batolata a hokejisté se prodraží

Elektronika a sportovní potřeby tvoří i ve většině českých rodin vůbec největší položku vynakládanou na děti. Zatímco hračky v dětském pokoji si polovina rodičů, které oslovila MF DNES, cení na pět až deset tisíc korun, v přístrojích, značkových lyžích, snowboardech a horských kolech jsou ve většině rodin uloženy desetitisíce.

Do oděvů a obuvi svých ratolestí rodiče ročně v průměru uloží dalších sedm tisíc korun. Pokud jde o oblečení, vyjdou nejdráže kojenci a batolata. Moc rychle rostou. „Vůbec to nechápu. Dětské boty, které jsou holce malé za dva měsíce, stojí pomalu tolik co ty moje. Kozačky jsem jí kupovala za tisíc korun, a to mi z nich vyrostla dřív, než skončila zima. Sehnat tepláky na batole pod šest set korun je skoro zázrak. Smůla je, že si musíme všechno koupit, nemáme po kom oblečení dědit,“ říká Alice Máchalová, matka dvouleté Anny. U anketní otázky na roční výdaje
za oblečení pro své dítě zaškrtla deset tisíc korun.

Drahé jsou i dětské zájmy. Dvě třetiny rodičů za kroužky a další aktivity svých dětí ročně platí kolem tří tisíc korun. A každé desáté dítě má tak náročný koníček, že na jeho zaplacení nestačí ani deset tisíc. K vůbec nejdražším dětským zájmům patří krasobruslení, sportovní gymnastika a hlavně hokej. „Nejde jen o poplatky za tréninky, které nás měsíčně vyjdou skoro na dva tisíce korun, ale hlavně o výbavu. Třeba jen kvalitní hokejka vyjde i na patnáct set a syn za sezonu zlomí obvykle tak tři,“ uvedla v anketě další z matek, která si nepřála být jmenována. Malí čeští hokejisté mají tím pádem na Vánoce obvykle smůlu. Pod stromečkem nacházejí léta stále totéž: helmy, ribana, brusle, rukavice, chrániče. Jen jsou každý rok větší a větší.


Království dětí jsou mnohdy lépe vybavena než ložnice jejich rodičů

MF DNES oslovila v anketě na téma Jak bohaté jsou české děti během uplynulých dvou týdnů celkem 128 rodin. Lidé odpovídali na soubor otázek mapující vybavení pokojů dětí i další finanční výdaje, které s ratolestmi mají. Plná polovina dotázaných hospodaří s čistým rodinným příjmem mezi 15 000 až 25 000 korunami, čtvrtina s příjmem nižším a každá čtvrtá oslovená rodina s příjmem vyšším než 25 tisíc korun čistého.

Kolik dětí má vlastní pokoj:

- má vlastní - 55,8 %
- má společný - 33, 8 %
- nemá žádný - 7,4 %


Tajemství dětského pokoje

Kolik procent dětí vlastní danou věc - Kolik za ni zaplatili rodiče


Hi-fi věž - 62 % - cena 8000

Hračky - 100 % - cena až 10 000

Počítač - 41 % - cena až 10 000

Mobilní telefon - 60 % - cena 2500

Walkman - 56 % - cena 1000

Televize - 57 % - cena 5000

Oblečení a obuv - 76 % - cena do 10 000 --- 24 % - cena nad 10 000

Jízdní kolo - 55 % - cena 7000

Lyžařská výbava - 52 % - cena 10 000


Zdroj: Jana Blažková, MF DNES, str. 03, 27.03.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.03.2004 • Hledá se prominent pro reality show
29.03.2004 • Hokej přiláká reklamu za miliardu korun, více než polovinu dostanou televize
29.03.2004 • STV dosiahla v týždni od 8. do 14. marca rekordnú sledovanosť, vedú správy
29.03.2004 • Česká média připravují petici za dodržování spisovného jazyka poslanci sněmovny PČR
25.03.2004 • Programové zmeny na TA3
25.03.2004 • Romské pohádky v České televizi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist