Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 10:56:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

"Andělé v Americe" startují na HBO

  Autor: PR Press HBO ČR , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 19.11.2004


Filmový kanál HBO je proslulý nejen tím, že svým divákům nabízí ke zhlédnutí nejlepší a nejúspěšnější filmy sezóny ve velmi krátkém časovém úseku od jejich uvedení do kin. Přízeň a především uznání po celém světě si získal a získává také díky své originální produkci – filmům a (mini)seriálům.

Jedním z nejvýznamnějších počinů poslední doby je i výjimečný šestidílný miniseriál proslulého režiséra Mikea Nicholse ANDĚLÉ V AMERICE, který získal mj. pět Zlatých glóbů a celkem jedenáct prestižních televizních cen Emmy (včetně kategorií Nejlepší miniseriál, režie a herecké výkony). V hlavních rolích se v něm objevila nevídaně elitní herecká sestava: Al Pacino, Meryl Streepová a Emma Thompsonová.

Seriál byl natočen podle divadelní hry Tonyho Kushnera, která při své premiéře na Broadwayi vzbudila velký zájem nejen mezi diváky, ale také mezi divadelními kritiky a posléze získala Pulitzerovu cenu. Sám autor pak hru přepsal do podoby televizního scénáře.

Nyní se ANDĚLÉ V AMERICE prostřednictvím HBO dostávají i do Čech a na Slovensko.

režie: Mike Nichols
scénář: Tony Kushner
kamera: Stephen Goldblatt
hudba: Thomas Newman
střih: John Bloom, Antonia Van Drimmelenová
kostýmy: Ann Rothová
výprava: Stuart Wurtzel, John Kasarda, George DeTitta Jr.

hrají:

Al Pacino – Roy Cohn
Meryl Streepová – Rabi / Hannah Pittová / Ethel Rosenbergová / Anděl Austrálie
Emma Thompsonová – Anděl Amerika / sestra Emily / bezdomovkyně
Justin Kirk – Prior Walter / muž v parku
Ben Shenkman – Louis Ironson / Anděl Evropa
Mary- Louise Parkerová – Harper Pittová
Jeffrey Wright – Belize / Sedmilhář / Anděl Antarktida
Patrick Wilson – Joe Pitt
James Cromwell – Henry
Michael Gambon – Předek č. 1 Priora Waltera
Simon Callow – Předek č. 2 Priora Waltera

a další

Série odstartuje v úterý 21. prosince ve 21:00 hodin. Devátá hodina večerní v úterý bude pravidelným časem pro premiéru, repríza bude vysílána vždy stejný týden v neděli po premiéře hlavního večerního filmu.

Seriál je připraven v dabované verzi. Ovšem i ti diváci, kteří preferují původní znění, si přijdou na své: první díl s titulky se bude vysílat v pondělí 27. prosince ve 22:15 hodin.


Bůh opustil nebesa. Píše se rok 1985, v Bílém domě vládne Reagan a smrt swinguje v rytmu AIDS. Ve společnosti vládne pokrytectví, strach z odlišnosti a zahanbení, výčitky za minulé prohřešky, drogy – a především sex.
Muž miluje muže. Mají se ke své sexuální orientaci přiznat nebo je lépe ji skrývat, jako je tomu v případě právníků Roye Cohna a jeho kolegy Joa Pitta? Roy to dělá z obavy o svou kariéru, Joe proto, že se za ni stydí. Je dokonce ženatý s Harper – ta se poté, co jí manžel odhalí pravdu, dostává na absolutní dno a začne být závislá na valiu. Léky coby jediný utěšující prostředek se stanou nejlepším společníkem i Roye, který má AIDS (okolí ovšem tvrdí, že má rakovinu jater). Umírá i Prior Walter, který se nakazil, když byl nevěrný svému milenci Louisovi. Louis jej proto opouští a setkává se s Joem…


Andělé v Americe jsou považováni za výjimečnou televizní událost - komorní a zároveň epickou podívanou, jež reflektuje dobovou politiku a morálku na příběhu šesti postav, jejichž osudy se vzájemně prolínají v bouřlivém prostředí New Yorku konce 80. let. Na hranici mezi komedií a tragédií, lásky a zrady, života a smrti sledují diváci jejich cestu krajinou zoufalství i naděje, která byla tak určující pro Ameriku konce 20. století.
„Je v tom vše, co si dovedete představit: láska, smrt, opuštění, zodpovědnost, pokrytectví. Ale díky představivosti Tonyho Kushnera také spousta smíchu a fantazie,“ vysvětluje představitel jedné z postav Jeffrey Wright.

Dramatické poselství příběhu, vynikající režie a účast slavných hereckých hvězd zaručují úspěch seriálu i při uvedení v Evropě, která je otevřena nejen otázkám politickým, společenským a náboženským, ale také problematice spjaté s homosexualitou a šířením nemoci AIDS.

Jedinečné na seriálu kromě jeho námětu a zpracování je i to, že někteří z herců ztělesňují (stejně jako tomu bylo na divadelní scéně) více postav. Zvláště obdivovatelé Emmy Thompsonové a Meryl Streepové si těchto skvělých hereček užijí dosyta. Emma hraje postavy tři, Meryl čtyři: „Byla to opravdu velká legrace a bylo zábavné hrát více postav. Měla jsem původně hrát tři, ale nakonec mi Mike řekl, jestli nechci hrát čtyři. A já:´Jo, nemůže jich být pět?´.“

Další postavy stejně brilantně ztvárnili Mary-Louise Parkerová, Jeffrey Wright, Justin Kirk, Ben Shenkman, Patrick Wilson, James Cromwell, Michael Gambon a Simon Callow.


Režie českého znění se ujal jeden z našich nejlepších dabingových režisérů, Jaromír Polišenský, letošní držitel Ceny Františka Filipovského za režii v oblasti seriálové tvorby. Diváci budou moci slyšet taková esa českého dabingu, jako jsou Alois Švehlík (Al Pacino), Zlata Adamovská (Meryl Streepová), Simona Postlerová (Emma Thompsonová), Jitka Ježková (Mary-Louise Parkerová), Tomáš Juřička (Jeffrey Wright), Saša Rašilov (Patrick Wilson) či Michal Jagelka (Ben Shenkman).


OBSAH JEDNOTLIVÝCH DÍLŮ

Milénium se blíží


Kapitola první – Špatné zprávy

Děj seriálu nás zavádí do New Yorku roku 1985, převážně do židovské homosexuální komunity. Sledujeme tři příběhy. 1. Partnerský život dvou gayů, Priora (Justin Kirk) a Louise (Ben Shenkman), je narušen v okamžiku, kdy Prior zjistí, že má AIDS. Louis není schopen se s jeho nemocí vyrovnat a opouští ho. 2. Slavný, ale velice zkorumpovaný právník Roy Cohn (Al Pacino) se též od svého lékaře dovídá, že má tuto smrtelnou chorobu. Z obavy, jaké by to mohlo mít důsledky pro jeho postavení, však sobě i svému okolí namlouvá, že má rakovinu jater. 3. Manželský pár Joe (Patrick Wilson) a Harper (Mary-Louise Parkerová) prožívá krizi. Joe je nábožensky založený homosexuál, který se snaží v sobě potlačit touhu po mužích a žít spořádaným manželským životem. Stejně jako Louis pracuje u odvolacího soudu a Roy mu nabízí mnohem lukrativnější místo ve Washingtonu.
Osudy hlavních protagonistů, kteří se střetávají, poznávají a zase míjejí, jsou rámovány bohatými metaforickými vizemi, ve kterých se snoubí sny se skutečností. Současně jsme svědky polemik a úvah na nejrůznější témata: náboženství, historii, politiku, právo, rasismus i sex.


Kapitola druhá – In Vitro

Harper po dlouhodobých neshodách Joea opouští. Situace se pro ni ale stane nezvladatelnou, a proto začne být závislá na valiu. V halucinacích se odebírá na Antarktidu, kde chce žít normální život s normálním chlapem.
Priorův stav se horší, je nutné, aby pobýval v nemocnici, kde se o něj stará sestra Emily (Emma Thompsonová). Její podobu má potom i anděl, který se mu zjevuje a připravuje ho na poslání proroka a na cestu do nebe. V nemocnici ho navštíví jeho bývalý přítel Belize (Jeffrey Wright), který v sobě na rozdíl od Louise nachází sílu se této zákeřné chorobě podívat do tváře.
U odvolacího soudu se Joe náhodně potkává s Louisem a zajiskří to mezi nimi. Joe se po nocích toulá na místech Central Parku, kde se seznamují gayové. Volá odtud své matce Hannah (Meryl Streepová), aby jí oznámil, že je homosexuál. Matka, nábožensky založená mormonka, se s tímto faktem těžce, ale přece, vyrovnává.


Kapitola třetí – Posel

Prior se vrací z nemocnice do svého bytu, kde se mu v noci zjevují jeho předkové z minulých století a připravují ho na příchod Posla. Ten se ve velkolepém závěru dostaví v podobě anděla s ženskou tváří (Emma Thompsonová).
Louis má výčitky, že nemocného Priora opustil, ale přesto se jeho vztah s Joem prohlubuje, nakonec ho pozve k sobě domů.
Hannah přijíždí ze Salt Lake City do New Yorku, aby navštívila svého syna.
Joe se rozhodne, že práci ve Washingtonu odmítne, ale když to sdělí Royovi, velice ho tím naštve a dojde mezi nimi k potyčce.
Vyčerpanému Royovi se zjevuje Ethel Rosenbergová (Meryl Streepová), která byla v padesátých letech spolu s manželem popravena za velezradu. Roy kdysi na tomto případu dělal a osobně přispěl k tomu, že manželé Rosenbergovi byli popraveni.


Kapitola čtvrtá – Ani hnout!

Louis a Joe už tři týdny bydlí spolu, ale postupně zjišťují, že si nerozumí. Joe je zapřísáhlý mormon a republikán a Louis jeho víru ani politickou orientaci nechápe. Sílí v něm nutkání opět vidět Priora.
Royův stav se zhorší a je nutné, aby se přesunul do nemocnice, kde se jeho ošetřovatelem stává Belize. Hned od začátku si ho Roy dobírá a častuje ho urážkami. Belize mu namluví, že je nutné, aby měl u sebe soukromou zásobu léku AZT, protože doktoři pacientům s AIDS podávají jenom placebo. Roy se podle toho zařídí a obstará si plnou skříňku.
Harper skončí na policejní stanici za potulování se po ulicích. Vyzvedne ji odtud Hannah a odjíždějí do Mormonského kulturního střediska, kde také bydlí. Hannah zde dokonce dostane práci. Rozhodla se opustit Salt Lake City a žít v New Yorku, aby byla blíže Joeovi.
Prior má barvitý, erotický sen, ve kterém se mu zjevuje anděl a pasuje jej na proroka.


Kapitola pátá – Míň než nic

Louis se rozchází s Joem a domluví si rande s Priorem. Schůzka ale končí hádkou, protože Prior pochopí, že Louis si už za něj našel náhradníka. Chce jej poznat. Sleduje Joa až za jeho matkou do Mormonského kulturního střediska, kde se sesype. Starostlivá Hannah ho dopraví do nemocnice.
Joe navštíví v nemocnici Roye a oznámí mu, že odešel od své ženy a začal si s mužem. Roye to velice rozčílí a sprostě mu vynadá. Belize ihned informuje Louise o tom, že Joe to určitě táhne s Royem, protože ho viděl u něj na návštěvě v nemocnici. Louis tomu nechce věřit, protože Roy je pro něj ztělesněním veškerého zla na této planetě.
Joe se vrací ke své ženě, ale jejich poslední soulož skončí fiaskem. Harper pochopí, že svého manžela skutečně fyzicky nepřitahuje a že bude lepší, když se natrvalo rozejdou.


Kapitola šestá – Jsem v nebi

Hannah odveze Priora do nemocnice a oba se stanou aktéry nadpozemského snu, kdy Prior zápasí s andělem, nechce plnit svou roli proroka a vydává se do nebe, aby to osobně oznámil Kontinentální andělské radě. Přestože se na zemi dějí hrozné katastrofy a hrůzy, Prior chce ještě žít, nechce zůstat v nebi, a proto se proti andělům vzbouří a vrací se zpátky na zem.
Mezi Louisem a Joem dojde k ošklivé hádce, která vyvrcholí rvačkou, Louis totiž odhalil nekalé soudní rozsudky, na kterých se Joe podílel. Krátkodobí milenci se tak definitivně rozcházejí. Louis se chce vrátit k Priorovi, Prior ho sice stále miluje, ale oznamuje mu, že návrat už není možný. Roy umírá těsně poté, co byl vyloučen z advokátní komory. Nad jeho smrtelnou postelí Louis pronese modlitbu za zemřelé, donutí ho k tomu Belize, aby tak vyjádřili dík za to, že Royovi tajně ukradli úzkoprofilový lék AZT a předali ho Priorovi.
Harpera odchází od svého manžela a odlétá do San Francisca, z okna letadla pozoruje duše lidí, které stoupají do nebe, a zacelují ozónovou díru. Hannah zůstává v New Yorku a sblíží se nejen s Priorem, ale i s Louisem a Belizem, všichni čtyři na závěr stojí v Central Parku u fontány s andělem, debatují o nastávajícím období.
Píše se rok 1990, Berlínská zeď padla, v Evropě probíhají revoluce směřující k demokracii. Prior dává do budoucna naději nejen lidem, kteří mají AIDS, ale současně i celému lidstvu.


HERCI

Al Pacino (Roy Cohn) se narodil roku 1940 v italské čtvrti jižního Bronxu v New Yorku. Herectví vystudoval v proslulém Strasbergově Hereckém studiu a první slávu mu získal film Kmotr. Ačkoli patří mezi nejlepší herce světové kinematografie, získal jen jednou Oscara, a to za hlavní roli ve snímku Vůně ženy. Nominován byl na cenu celkem osmkrát.
Je proslulý především jako charismatický představitel mafiánů či gangsterů (vedle Kmotra Zjizvená tvář, Carlitova cesta, Krycí jméno Donnie Brasco), jeho herecké mistrovství mu ovšem dovoluje ponořit se do jakékoli role, která mu je nabídnuta. Z dalších nezapomenutelných filmů jmenujme: Serpico, Dick Tracy, Moře lásky, Frankie a Johnny, Nelítostný souboj, Ďáblův advokát, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Vítězové a poražení.

Meryl Streepová (Rabi, Hannah Pittová, Ethel Rosenbergová, Anděl Austrálie) pochází z města Summit v New Jersey, kde se narodila v roce 1949. Vystudovala Yaleskou univerzitu a jako divadelní herečka měla velký úspěch nejprve na Broadwayi. První filmovou roli dostala v roce 1977 ve snímku Julia a rok nato byla poprvé nominována na Oscara za vedlejší roli v dramatu Lovec jelenů. Celkem získala neuvěřitelných třináct nominací, což je dosavadní rekord, který jen potvrzuje názor mnohých, že je nejlepší (žijící) herečkou na světě. Ceny má zatím pouze dvě, a to za vedlejší roli v dramatu Kramerová versus Kramer a za hlavní roli v Sophiině volbě.
Většinou hraje v dramatech (Pohlednice z Hollywoodu, Vzpomínky na Afriku, Dům duchů, Madisonské mosty, Hodiny), v mnoha filmech ovšem prokázala i svůj velký komediální talent (Ďáblice, Smrt jí sluší, nejnověji Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod, kde se objeví po boku Jima Carreyho).

Emma Thompsonová (Anděl Amerika, sestra Emily, bezdomovkyně) se narodila v Londýně v roce 1959 v divadelnické rodině (její matkou je známá herečka Phyllida Lawová, s níž si Emma také zahrála ve filmu Zimní host). Vystudovala anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge, pak se však věnovala divadlu jako znamenitá shakespearovská interpretka po boku svého někdejšího manžela Kennetha Branagha.
Je proslulá svým břitkým humorem a ironií, jež zúročila v mnoha méně vážných filmových rolích (Mnoho povyku pro nic, Junior, Láska nebeská, Harry Potter a vězeň z Azkabanu), slávu a uznání jí ovšem vynesla dramata. Oscara za hlavní roli získala za Howard´s End, další tři nominace za filmy Ve jménu otce, Soumrak dne a Rozum a cit. K poslednímu jmenovanému napsala podle románu Jane Austenové i scénář, za nějž získala i cenného Oscara.

Mary-Louise Parkerová (Harper Pittová) pochází z jižní Karolíny (narodila se v roce 1964). Studovala divadlo a na konci 80. let přesídlila do New Yorku. Má na svém kontě řadu divadelních cen, včetně ocenění Tony za roli v představení Proof. Pamatovat si ji diváci mohou především z filmů: Klient, Výstřely nad Broadwayí, Portrét dámy nebo Červený drak.

Jeffrey Wright (Belize, Sedmilhář, Anděl Antarktida) pochází z Washingtonu, kde vystudoval politické vědy. Jako herec získal cenu AFI za ztělesnění Martina Luthera Kinga ve filmu HBO Bojkot. Do paměti mnoha diváků se zapsal svým ztvárněním malíře Basquiata ve stejnojmenném filmu.

Patrick Wilson (Joe Pitt) je mladý talentovaný herec, který si získal jméno na divadle jako ten, kdo bravurně zvládne role dramatické i muzikálové. Často se také objevuje v menších filmových a televizních úlohách. Už brzy jej uvidíme například ve filmech Alamo a Fantom opery.

Justin Kirk (Prior Walter, muž v parku) chodil do základní školy v indiánské rezervaci. Hraje od sedmi let a velké úspěchy získal hlavně v americkém divadle. Nabídku na jednu z hlavních rolí v miniseriálu Andělé v Americe získal po několika menších televizních rolích. Příští rok se objeví v očekávaném trháku Mission: Impossible 3.

Ben Shenkman (Louis Ironson, Anděl Evropa) získal herecký diplom v New Yorku v roce 1993 a od té doby se vypracoval mezi známé divadelní herce. Často se objevuje i před filmovou (Quiz Show, Stav obležení) a televizní kamerou.


TVŮRCI

Mike Nichols (režie) pochází z ruské židovské rodiny (původním jménem Michael Igor Peschlowsky, narozen 1930), která nejprve utekla do Berlína a odtud před nacismem do USA. Nichols tam navštěvoval Herecké studio Lee Strasberga a poté se věnoval divadelní a televizní režii. Jeho prvním filmovým úspěchem byl vynikající přepis románu Kdo se bojí Wirginie Woolfové, za něhož byl nominován na Oscara. Celkem se ucházel o tuto cenu čtyřikrát (ještě za filmy Silkwoodová, Podnikavá dívka), získal jej jednou – a to za režii filmu Absolvent (1967).
Na svém kontě má řadu dalších skvělých filmů: Hlava-22, Myslete na Henryho, Vlk, Ptačí klec. S Meryl Streepovou nepracuje poprvé: sešli se už ve zmíněné Silkwoodové, Pohlednicích z Hollywoodu či dramatu Hořkost; stejně tak s Emmou Thompsonovou, s níž natočil politické Barvy moci a televizní drama Vtip.

Tony Kushner (scénář) je americký spisovatel, který se narodil v roce 1956. Má na svém kontě celou řadu úspěšných titulů jako: A Bright Room Called Day, Slavs! Homebody/Kabul (ten zfilmovala režisérka Mira Nairová) a libreta k několika operám.

Stephen Goldblatt (kamera) byl dvakrát nominován na Oscara za práci na filmech Pán přílivu (1991) a Batman navždy (1995). Jeho jméno můžeme spatřit třeba v titulcích Cotton Clubu, většinou se ale podílí na akčních či kriminálních filmech: Smrtonosná zbraň 1 a 2, Případ Pelikán, Striptýz, Batman a Robin.

Thomas Newman (hudba). Jeho rukopis je rozpoznatelný hned po prvních tónech. Vzpomeňte na Americkou krásu a její ústřední motiv – ten uslyšíte jen v lehkých obměnách ve všech jeho následujících kompozicích. Velmi podobná melodie a aranžmá zněly v dalším úspěšném seriálu HBO Odpočívej v pokoji.
Byl šestkrát nominován na Oscara: za Hledá se Nemo, oba filmy Sama Mendese - Road To Perdition a zmíněnou Americkou krásu, Hrdiny mého dětství, Malé ženy a Vykoupení z věznice Shawshank.

Ann Rothová (kostýmy) patří mezi nejznámější kostýmní návrháře a také mezi nejuznávanější. Získala dva Oscary, a to za kostýmy k filmům Anglický pacient (1996) a Místa v srdci (1985). S režisérem Mikem Nicholsem pracuje pravidelně: oblékala herce jak v televizním Vtipu, tak Barvách moci, Vlkovi nebo Myslete na Henryho. Nominována na Oscara byla i za Talentovaného pana Ripleyho a Hodiny.
V poslední době pracuje také s M. Night Shyalamanem (Vesnice, Znamení), krásné kostýmy z její dílny jsme mohli obdivovat i v Návratu do Cold Mountain.

George DeTitta Jr. a John Kasarda (výprava). Oba pánové zatím připravovali dekorace spíše k méně výpravným snímkům odehrávajících se v současnosti.

George DeTitta Jr. je podepsán pod filmy Druhá nebo první, Kazatelova žena, Sabrina, Mohlo by se to stát i vám, Vůně ženy, Velké vítězství, Stíny a mlha, Čas probuzení.

John Kasarda se podílel na filmech Nevěrná, Fotr je lotr, Frekvence, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Výkupné, Sabrina ad.


CENY

ANDĚLÉ V AMERICE sklízeli jednu cenu za druhou. Z dlouhého seznamu ocenění uvádíme jen ta nejprestižnější:
·
ZLATÝ GLÓBUS (vše v podkategorii tv miniseriál či film):

Nejlepší pořad
Nejlepší herec (Al Pacino)
Nejlepší herečka (Meryl Streepová)
Nejlepší herec ve vedlejší roli (Jeffrey Wright)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Mary-Louise Parkerová)


Zdroj: Hana Příhodová, HBO ČR, 19.11.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.11.2004 • Oficiální výsledky 11. hudebních cen MTV Europe Music Awards
20.11.2004 • Reakce Galaxie sport k uveřejněnému Stanovisku ČT k vysílání přenosů hokejové Tip sport extraligy
19.11.2004 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 21. listopadu 2004
19.11.2004 • Stanovisko ČT k vysílání Tipsport extraligy ledního hokeje [ 1 ]
16.11.2004 • Hvězdy letí do století s Vladimírem Hronem
16.11.2004 • Nový rekord Novín TV JOJ

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist