Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 10:13:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

CME slaví opětovný návrat do nejsledovanější české televize

  Autor: ČTK, Česká média , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 13.12.2004


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Deset a půl roku po zahájení působení ve střední a východní Evropě oslavila Central European Media Enterprise (CME) návratem ke kořenům opětovné ovládnutí TV Nova. Zatímco ale v únoru 1994 byla česká Nova první televizí CME, v současnosti bude devátým dílem jejího portfolia. CME vlastní stanice na Slovensku, Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku dvě a v Rumunsku dokonce tři. Společnost se sídlem na Bermudách tak nyní bude denně sledovat přes 80 milionů diváků.

Majitelem CME je Ronald Lauder, jeden z dědiců kosmetického gigantu Esteé Lauder. Ten sice ovládá pouze čtvrtinu akcií společnosti, disponuje ale 71 procenty hlasovacích práv. Právě Lauder v roce 1994 společnost zakládal s předpokladem, že nově otevřené trhy komerčními televizemi nezasaženého regionu skýtají prostor pro nové projekty. Během několika let se CME pokoušela prosadit na středoevropských a východoevropských trzích.

Poté, co v roce 1999 firma přišla o svou investici v České republice (její výši odhadli arbitři na 50 milionů dolarů, CME na 110 mil. USD), za což jí byla mezinárodní arbitráží stanovena náhrada 10,4 miliardy korun, CME zvažovala své další působení v regionu. Nakonec se ale rozhodla v regionu pokračovat. S výjimkou Polska, Maďarska a východního Německa, kde projekty stanic nenaplnily očekávání a následně byly prodány, je v současnosti CME úspěšná. Současná síť CME tak vedle české TV Nova a známé slovenské Markízy spravuje ukrajinskou televizní stanici Studio 1+1, chorvatskou Nova TV, POP TV a Kanal A ve Slovinsku, rumunské kanály Acasa a PRO TV a kabelovou PRO TV International, která vysílá pro Rumuny v Německu. Všechny televizní stanice CME se snaží prosadit s vysílacím konceptem zaměřeným na zábavu co nejširší vrstvy obyvatel. V oblasti Berlína a Braniborska se CME v minulosti podílela na vysílání PULS-TV, stejně jako v případě polské TVN a maďarské TV3 ale firma své aktivity prodala.

Vedle Ronalda Laudera se vlastníci akcií CME rekrutují především z řad institucionálních investorů. Podle veřejných informací vedle Lauderova čtvrtinového vlastnického podílu jsou největšími vlastníky fondy Federated Investors s 13,5 procenta a Federated Kaufmann Fund s 8,5 procenta akcií. Nyní ovládne významnou část akcií i PPF, která bude mít 14procentní podíl. Akcionářům dělají akcie firmy v poslední době radost, v současnosti se obchodují okolo 32 USD za kus, ačkoli ještě před čtyřmi lety se daly koupit za 22 centů. Jen za posledních 12 měsíců svou tržní hodnotu CME zdvojnásobila. Od února letošního roku se na růstu akcií podílí jako výkonný šéf společnosti Michael Garin, Ronald Lauder fungování firmy kontroluje z pozice předsedy společnosti. Na pozitivní vývoj cenných papírů má vliv zlepšující se hospodaření firmy, která se v loňském roce poprvé dostala do černých čísel při tržbách přesahujících 100 milionů dolarů.

Analytici navíc kladně akcentují skutečnost, že CME dokáže pro sebe získat zhruba třetinu výdajů na televizní reklamu na obsazených trzích, které navíc v tomto ukazateli patří k nejrychleji rostoucím na světě. Nyní se na těchto statistikách bude podílet i česká Nova, která jen za minulý rok měla tržby přes pět miliard korun.


Zdroj: ČTK, Lukáš Vincent, Česká média, (fr), 13.12.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.12.2004 • Držitel licence na vysílání TV Praha, TV Hradec Králové a TV Pardubice - společnost RTV Galaxie - podal žalobu na rozhodnutí Rady pro rozhlasové a tel
14.12.2004 • Držitel licence na vysílání Prima TV - FTV Prima - podal žalobu na rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
14.12.2004 • V roku 2006 začne vysilať frankofónna konkurencia CNN
13.12.2004 • Poučení pro účastníky licenčního řízení
13.12.2004 • CME opět ovládne Novu, skupině PPF zaplatí téměř 15 miliard korun
11.12.2004 • Nová perspektiva TV vysílání systému MMDS ve Starém Městě [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist