Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 08:49:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Televize je stále nejsledovanějším médiem.

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 24.01.2005


Členka nově ustavené Evropské Komise Viviane Reding s kompetencí pro informační společnost a média nastínila v rámci své přednášky „Business without frontiers – Europe´s new broadcasting landscape“ některé hlavní okruhy inovované audiovizuální politiky EU. Stalo se tak v rámci konference European Media Leaders Summit v Londýně v prosinci 2004.


Ve svém vystoupení evropská komisařka, která je historicky první člen Evropské komise s působností pro IT a média, provedla stručný souhrn historie elektronických médií v Evropě. V zásadě každá generace zažila nějakou „mediální revoluci“ – pro generace před 2.světovou válkou jí znamenal nástup rozhlasového vysílání, pro generace po válce přišla televize. Současnou dobu a generaci dnešní mládeže pak V.Reding spojuje s pojmem „digitální revoluce“.

Základním dokumentem nové evropské audiovizuální politiky byla evropská direktiva „Televize bez hranic“, která při zachování kulturních hodnot a identity v jednotlivých zemích vytvořila základní rámec pro fungování a rozvoj médií. V současnosti probíhají intenzivní diskuze nad inovací této směrnice, které by měly vyvrcholit během několika příštích měsíců.

Členka Evropské komise během svého vystoupení připomněla význam IT pro evropskou ekonomiku a možnosti dalšího rozvoje nových telekomunikačních služeb. Evropský trh IT podle komisařky Viviane Reding představuje až 30% celosvětového trhu. V současnosti se evropský průměr počtu domácností vybavených internetem (broadband) pohybuje okolo 39%. (Pozn. Ve středu 26.1. projedná česká vláda novou strategii pod názvem Národní politika pro vysoko-rychlostní přístup (Broadband strategie ČR)). EK plánuje kromě úpravy směrnic také aktualizaci tzv. Lisabonské strategie a chce formulovat nové cíle pro IT na dalších pět let (zdroj celkového rozvoje, růst konkurenceschopnosti, pracovní příležitosti atd.). V dalším období už ale podle současných názorů EK nelze jen investovat do technologie jako takové, ale je třeba se soustředit také na rozšíření nabídky obsahu IT služeb a stimulovat poptávku. Tento názor bych osobně vztáhl i k digitalizaci, která je z větší části především novou technologií šíření vysílání s doprovodnými službami, ale bez konkurenceschopného obsahu sama o sobě neobstojí.

V.Reding v Londýně opět připomněla současné konvergenční trendy a změny, které se zákonitě musí projevit i v politickém pohledu na obory médií a telekomunikací, v nové mediální politice. Přitom nové technologie a možnosti zcela nenahrazují dosavadní média, spíše otevírají nové možnosti a kombinace. Právě v souladu s tímto názorem je jasné, že televize i nadále v průměru zůstává nejsledovanějším médiem – běžný obyvatel EU sleduje denně TV více jak 4krát delší dobu, než po kterou využívá internet. (V zemích s největší penetrací broadbandu jako je Německo či Velká Británie je průměrná denní doba strávená na i-netu téměř jedna hodina (43, resp. 58 minut), televize dosahuje průměrnou denní sledovanost okolo180 až 230 minut). Přesto se trend mění a bude měnit i nadále.

Během dalších příprav na tvorbu a uplatňování nového regulačního rámce v rámci celé Evropy se dá očekávat další potvrzení tzv. technické neutrality pro šíření služeb. Dále se bude hledat názor na úlohu a rozsah role státu v regulačních principech. Dosavadní teze obsažené v platné direktivě, tedy například zachovávání kulturní identity v jednotlivých zemích nebo ochrana menšinových kategorií diváků, zůstávají i nadále platné. S rozvojem nových technologií vznikají nové otázky, které jsou již dnes procedurálně řešeny a diskutovány v rámci nových odborných komisí pro aktualizaci audiovizuální politiky a současných evropských směrnic (regulace audiovizuálního obsahu, regulace reklamy a právo na informace). V podstatě se hledá konsensus míry a stupně budoucí regulace v souvislosti s posuzováním rizik fungování a vlivu elektronických médií. Probíhají důkladné analýzy nových možností šíření „obsahu“. Trend i nadále směřuje spíše k omezení regulace „přenosu“, při zachování standardních regulačních kritérií pro „obsah“. I nadále by mělo platit pravidlo zachovávat a neomezovat základní tržní a podnikatelské principy (Business without frontiers). Úlohou člena EK pro oblast IT a médií je podle Viviane Reding mj. i sledování a posílení vztahů k celé mediální sféře.

Celá procedura včetně pokračující diskuze by měla probíhat po celý rok 2005 a v jeho závěru se očekává předložení základního dokumentu pro revizi směrnice „Televize bez hranic“. Očekávaná návštěva členky Evropské komise s novým zaměřením pro IT a média v naší republice se oproti původním plánům neuskuteční na počátku letošního roku, ale později. Věřme, že i ČR bude mít významné slovo při tvorbě nových pravidel. Zatím budeme mít příležitost být druhou evropskou zemí (první z nových členů EU), kde se uskuteční mezinárodní konference Government Leaders Forum. Toto setkání proběhne v Praze počátkem února za účasti vrcholných vládních představitelů evropských zemí a zástupců EK. Pořadatelem je firma Microsoft a akce se zúčastní i jeden z jejích spoluzakladatelů a současně jeden z nejbohatších lidí na světě Bill Gates…


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 23.1.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2005 • STV začína pracovať v novom počítačovom systéme
21.01.2005 • Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV
21.01.2005 • Co se stalo s dlouhou vlnou 261 kHz?
20.01.2005 • Rada schválila viac ako 2 mld. Sk rozpočet STV
18.01.2005 • Od januára on-line prenosy zo zasadnutí Rady STV
17.01.2005 • Na pôde TÚ rokovali viacerí národní regulátori o návrhoch digitálnych sietí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist