Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 13:05:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kvalita kabelové sítě ovlivňuje rozvoj DVB-T

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 25.02.2005


Digitální terestrická televize DVB-T pokračuje ve svém úspěšném postupu - v Německu, ve Velké Británii, na jaře 2005 bude vysílání zahájeno i ve Francii. Ještě před rokem to vypadalo tak, jako by (německá) analogová terestrická televize byla určena k zániku. Její poslední podíl na trhu byl už jen 3 %. Dnes je tomu jinak a to díky zavedení DVB-T. Více než 1,5 miliónů (německých) domácnosti již přijímá programy DVB-T. A pokračuje to dále.

Podíl na trhu vykazuje jednoznačný posun ve směru DVB-T a v neprospěch kabelu. Probíhá to tím nejvyšším tempem. Nejen tam, kde kabelovou síť není možné využít (tj. u některých dalších televizorů v domácnosti, mimo vlastní domácnost apod.“), divák novou televizi DVB-T akceptuje. I u prvních (hlavních) přijímačů domácnosti je televize DVB-T více a více upřednostňována. Někteří provozovatelé kabelových sítí argumentují tím, že pro zákazníky je zajímavé jen velké množství programů. Tento důvod však není závažný, neboť většina televizních diváků je s nabídkou DVB-T maximálně spokojena.

Brzy se bude konat nová ženevská radiokomunikační konference a některé evropské státy očekávají, že terestrické kmitočty pro televizní vysílání pak budou moci využívat ještě více. Možná, že by se potom počet (německých) programů DVB-T mohl zvýšit z dnešního průměrného počtu cca 24 na 48. Poskytovatelé programů, kteří nyní televizi DVB-T nebudou akceptovat, budou brzy nadobro opomíjeni. Proto je zcela nepochopitelné, proč se velcí němečtí provozovatelé soukromých televizí nechtějí zúčastnit DVB-T ve východním Německu. Bojkot definitivně brání rozvoji. Proč neustoupí?

Televize DVB-T se jistě bude dále prosazovat. Kabel bude zřejmě ztrácet uživatele, zejména tehdy, jestliže v digitální nabídce budou přetrvávat nesrovnalosti. Německý zákazník by chtěl přijímat své oblíbené komerční televizní programy skupiny RTL a ProSiebenSat.1 digitálně i v kabelu, a to bez kódování a bez odpojování apod.

Navíc v oblasti specifikací pro německé digitální kabelové boxy panuje velké zklamání. Je dobré, že kabelová společnost KDG konečně pochopila, že v oblasti trhu je velmi zvláštní, když výslovně vyžaduje a prosazuje vlastní specifikaci pro boxy. Na německém trhu teď mohou hrát velkou roli i jiní účastníci. Zejména jde o Premiere a Nagravision. Přesně tak, jako KDG, by to měli dělat i oni. To znamená, požadovat od set-top-boxů jen to, aby byly vybaveny tzv. dětskou pojistkou, ochranou proti kopírování Macrovision, a buď „zabudovaným“ dekódovacím systémem Nagravision nebo alternativně (navíc) jedním volně přístupným slotem společného rozhraní CI. Slot by pak nebyl certifikován právě pro Premiere. Politika společnosti KDG v oblasti digitálních boxů jí samé způsobuje škody, neboť nemůže dosáhnout cílů, které si vytýčila. I pro Premiere bylo dobré, že se konečně vzdala své vlastnické technologie rozhraní CI.

I když příjem DVB-T v Německu není celoplošný, v aglomeracích bylo v této oblasti realizováno mnoho nových plánů. Již nyní existují malé přijímače pro přenosný bezdrátový příjem. Další výrobky sortimentu se brzy objeví na trhu. Již dnes lze programy DVB-T přijímat i na počítači PC.

V neposlední řadě, v systému DVB-T je možné vysílat velmi levně i rozhlasové programy. Obzvláště ve velkých aglomeracích, je vysílání rozhlasu v DVB-T velmi atraktivní; v každém případě atraktivnější než DAB. Předpoklady přitažlivosti vysílání rozhlasu v DVB-T se vztahují nejen na náklady za vysílání, nýbrž i na oblast přijímačů. Konstrukční díl pro přijímače DAB má dnes podstatně vyšší cenu než díl pro přijímače DVB-T. Pro příjem rozhlasových programů lze využít velké množství přijímačů DVB-T, které jsou v provozu. Jestliže mediální úřad MABB v Berlíně dá k dispozici polovinu kanálu DVB-T, pestrost berlínské nabídky rozhlasových programů by bylo možné dále zvýšit až o 50 rozhlasových programů. Je pravděpodobné, že rozhlas bude i v německé nabídce DVB-T.

Když by provozovatelé německých kabelových sítí se svojí stížností v Bruselu nebyli úspěšní, neměli by si stěžovat na DVB-T. Systém, který se stal úspěšným na trhu, nikdy nebylo možné úplně zavrhnout. To Evropská unie zákazníkům neudělá. Trend vysílání DVB-T je prostě tady, a už jej nelze zastavit.

Pak ovšem existuje i vazba televizního a rozhlasového příjmu DVB-T na internet DSL. Provozovatelé kabelových sítí by se měli vzdát své „blokády“. Z větší části přitom jde o postoj KDG a spol. Jiní provozovatelé však do svých sítí přivádí digitální signál i RTL apod., jestliže to nemají znemožněno. To se poněkud změní, a již velmi brzy. Provozovatelé kabelových sítí musí počítat s konkurencí a rovněž velcí němečtí poskytovatelé komerčních programů. Umožní to digitální technika: přenos větší nabídky do domácnosti a přenosný příjem.

A ostatně: simultánní vysílání, tedy souběžné přivádění signálu stejných programů v analogové a digitální verzi, není vlastně možné po právní stránce zakázat. A ani v případě, kdyby to skupina RTL a ProSiebenSat.1 chtěla trvale prosazovat u kabelových operátorů. Někteří provozovatelé kabelových sítí by to jednou měli risknout, a jít do (soudního) sporu. Právě to je případ i pro Brusel. Není proto přípustné, aby soukromí provozovatelé vysílali své programy digitálně v DVB-T, na satelitním systému Astra a částečně na družici Eutelsat, zároveň však soukromým provozovatelům kabelových sítí zakazovali přivádění digitálního signálu. Nicméně všichni napjatě očekávají na výsledek jednání mezi soukromými poskytovateli televizních programů a KDG. Jako by společnost KDG mluvila a směla vyjednávat za všechny německé kabelové sítě. Je to zvláštní. Ukazuje to však, jak nesrozumitelně je to myšleno v některých německých „digitálních kruzích“.

Někdo může tvrdit, že provozování kabelových sítí je něco nového. To je jen technicky novější postup, který vychází z dříve známých společných domovních antén. Je to také přenos signálů, které se takto přijímají (a to bez kompromisů), popřípadě se zesílením. Avšak v Německu se vymáhání práva vyvíjí velmi zvláštně, ostatně není jednotné. A sdružení jednotlivých odvětví? Buď se jim nedostává průbojnost nebo se sdružují do větších celků a proto jim chybí akceschopnost nebo ochota.

Je zřejmé, že mnoho mediálních expertů se jasně a správně domnívá, že poskytovatelé programů mají jen velice nepatrný (pokud vůbec nějaký) právní vliv na „vysílací cestu“. Je třeba zkusit všechny možnosti pro zavedení digitálního signálu do sítě, soudní řízení a zapojit do toho všechny úřady. Potom by zcela jasně v této oblasti došlo ke změně a nynější „blokáda“ by byla zrušena. Pochopili by konečně, že jejich „blokáda“ škodí jen jim samým. To musel začátkem ledna konečně uznat i manažer společnosti KDG a podle toho musel jednat.


Zdroj: Infosat.lu, 17.2.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2005 • Internetová megaslužba chello professional
02.02.2005 • Pripojenie k internetu v cene do 250 Sk mesačne
24.01.2005 • Britské kabelové společnosti nabízejí filmy na objednávku
17.01.2005 • UPC zdražuje, lidé obnovují společné antény [ 1 ]
12.01.2005 • Chello professional zrýchlil [ 1 ]
12.01.2005 • Lidem vadí kvalita vysílání [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist