Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:27:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Televize Sky Italia chce ohrozit Berlusconiho impérium

  Autor: Milan Kruml, Adam Junek , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 27.08.2003


Televizní společnost Sky Italia, která je nejnovějším přírůstkem v mediálním impériu Ruperta Murdocha, chce konkurovat stanicím italského magnáta a předsedy vlády Silvia Berlusconiho. Sky Italia má v současnosti přes dva milióny předplatitelů. Podle představ vedení firmy, do nějž patří i Murdochův syn Lachlan, se během osmnácti měsíců má jejich počet zvýšit na 3,5 miliónu.


Z dlouhodobého hlediska pak Sky Italia věří, že osloví až deset miliónů Italů, což představuje pětinu trhu, uvedl list Berliner Zeitung. Tak výrazný úspěch Sky Italia, která zahájila vysílání 31. července, by podstatným způsobem oslabilo jak akcie společnosti Mediaset, patřící Silviu Berlusconimu, tak jeho mediální moc, uvedl sever Media Guardian. Nyní totiž soukromé televize provozované Mediasetem spolu s veřejnoprávními stanicemi RAI, jež Berlusconi ovlivňuje z postu premiéra, zasáhnou devadesát procent italské populace.

„Růst Sky Italia zasáhne především televizi RAI, která ztratí další reklamní zakázky,“ řekl v rozhovoru pro týdeník L'Espresso Pier Luigi Celli, který se podle spekulací italského tisku má stát novým ředitelem televize RAI. Sky Italia hodlá provozovat 120 kanálů. Společnost získala již práva na první fotbalovou ligu v nejvyšší přípustné míře, kterou dovolují italské zákony. Koupila totiž práva od jedenácti klubů, tedy 60 procent ligy. Mezi jinými i Berlusconiho klubu AC Milán. Novinkou na italském trhu bude zpravodajský kanál TG24.

Sky Italia se domnívá, že se díky těmto kanálům její příjmy z reklamy od počátku vyšplhají na 150 až 250 miliónů eur (pět až osm miliard korun) ročně, uvedl server Media Guardian. Další příjmy představují zákaznické poplatky. Za základní balík 50 programů zaplatí diváci 22 eur měsíčně, kompletní servis je přijde na 55 eur.

Mediální analytici však v rychlý úspěch nové televize nevěří. Podle serveru Screen Daily předpokládají, že účetní rok 2003 - 2004 skončí pro společnost ztrátou mezi 220 až 230 milióny eur. Firma Sky Italia vznikla na počátku května, kdy Rupert Murdoch dokončil fúzi televizních společností Stream, jež mu patřila, a Telepiu, kterou odkoupil od zadluženého francouzského koncernu Vivendi. Hodnota transakce je odhadovaná na 600 miliónů liber (28 miliard korun). Tato suma v sobě zahrnuje 319 miliónů liber vyplacených Vivendi v hotovosti. Zbylých necelých 300 miliónů představují převzaté dluhy společnosti Telepiu. Podíl Murdochovy firmy News Corp. ve Sky Italia je po fúzi 80,1 procenta. Ostatní akcie drží italský Telecom.

Prozatím jediným dodavatelem zařízení, umožňujících příjem digitálního signálu Sky Italia, se stala britská společnost Pace Micro Technology. Firma Pace spolupracuje s Murdochovým impériem i na dalších projektech. Její dekodéry používají australští diváci stanice Foxtel, kterou Murdochova News Corp. vlastní z 25 procent. Pace je navíc jedním z pěti dodavatelů těchto zařízení pro zákazníky společnosti BSkyB.

Zdroj: Milan Kruml, Adam Junek, Hospodářské noviny, 26.8.2003.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.08.2003 • Výsledky sledovanosti: Galaxie sport je spokojena, Stanice O oslabila
14.08.2003 • Rádio Lumen v paketu Slovak Link [ 6 ]
11.08.2003 • ITV, Channel 4 a Channel 5 zůstávají zakódované [ 1 ]
10.08.2003 • Co bude vysílat HBO2? [ 5 ]
08.08.2003 • HBO čeká na schválení druhého kanálu [ 2 ]
08.08.2003 • FA Community Shield tuto neděli na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist