Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 15:30:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Česká televize po 2 letech působení managementu pod vedením generálního ředitele Jiřího Janečka

  Autor: J.Janeček, ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 20.07.2005


Vážení diváci, dámy a pánové,

televize veřejné služby má své pevné místo v kultuře ČR a v životě jejích občanů už více než 13 let. Mám tu čest být v jejím čele už dva roky. Programy České televize sleduje v denním průměru zhruba 30 % televizních diváků (v roce 2004 měla ČT1 podíl na dospělém publiku 21,21 %, ČT2 9,17 % a letos v prvním pololetí to bylo obdobné: ČT1 - 21,10 % a ČT2 - 8,89 %). Během prvního pololetí letošního roku nabídky na některém z obou programů televize veřejné služby využívalo alespoň jednou denně po dobu minimálně tří minut téměř 67 % české populace neboli 2 z každých tří obyvatel.

Česká televize nabízí program, ve kterém si každý najde to, co ho zajímá, co potřebuje, co se mu líbí. Kromě toho podporuje českou národní kulturu v rámci Evropské unie a chce být institucí s vysokou společenskou prestiží. Posuďte sami, jak se nám to daří.


ČT 24

Za největší událost z hlediska ČT v posledních dvou let považuji zprovoznění nového programu České televize. V pondělí 2. května 2005 ve 13 hodin odstartovala Česká televize, jako první televizní vysilatel v ČR, digitální experimentální vysílání zpravodajského kanálu ČT 24. Jde o zlomový okamžik ve vysílání televize veřejné služby v ČR, který se nepochybně zapsal do její historie.

Zpravodajský program ČT 24 vychází z dlouhodobé koncepce ČT směřující k rozšiřování kvalitního kontinuálního zpravodajství. Zároveň jde o první realizovaný projekt programu digitalizace ČT. Česká televize se může opřít o množství informačních zdrojů z České republiky i ze zahraničí, technologickou základnu a především o práci vysoce kvalifikovaných profesionálů. Právě tyto faktory se staly východiskem pro přípravu a spuštění vysílání kanálu ČT 24. V rámci zpravodajského kanálu je navíc možné aplikovat a ověřovat doplňkové služby, které budou postupně vznikat v rámci programu digitalizace a s jejichž trvalým nasazením se počítá po plném náběhu terestrického digitálního vysílání.

Součástí této koncepce je i propojení vysílání ČT 24 a internetového portálu www.ct24.cz, který byl zprovozněn současně se zahájením vysílání ČT 24 ve spolupráci s NERIS (agentura ČTK pro Internet a nová média). Přesvědčte se sami kliknutím na uvedený odkaz, že se na náš zpravodajský servis můžete spolehnout 24 hodin denně.

Zpravodajský kanál ČT 24 nabízí divákům televizní zprávy každou celou hodinu, v krátkém přehledu vždy v půl, a především umožňuje aktuálně zpravodajsky reagovat podle potřeby. Nabízí živé vstupy a přímé přenosy z důležitých a zajímavých událostí a akcí, přináší rychlejší a podrobnější informace a analýzy, specializované informace z politiky, ekonomiky, kultury, Evropské unie atd., a konečně poskytuje i více prostoru regionům.


Program ČT1 a ČT2

České televizi je zákonem uloženo zprostředkovávat informace, sloužit menšinám, rozvíjet kulturní dědictví, podporovat vzdělávání a věnovat prostor mladé generaci. Nechceme tyto úkoly plnit formálně. Naším cílem je oslovit širokou diváckou obec a vyslyšet její oprávněná náročná přání, proto se snažíme o spolupráci s těmi nejlepšími tvůrci.

Neustále zdokonalujeme vysílací schéma s pevnými časovými osami, ve kterém divákům nabízíme nové pořady pro děti a menšiny, dokumenty, další vzdělávací pořady, ale i zlaté poklady televizního archivu. Své tradiční místo v našem vysílání mají původní české seriály, které patří k divácky nejoblíbenějším pořadům. V poslední době to byly například úspěšné tituly Místo nahoře, Náměstíčko, Josef a Ly a Strážce duší, v následujících měsících to bude seriál ze studentského prostředí Dobrá čtvrť a volné pokračování seriálu Náměstíčko pod názvem Náves. Nezapomínáme ani na pořady o kultuře a možná jako jediná celoplošná televize nabízíme divákům na obrazovce koncerty vážné hudby. Pravidelně se věnujeme všem kulturním událostem a knižním novinkám. Pominout nemohu ani přímé přenosy významných kulturních a společenských událostí, bohoslužeb či charitativních koncertů. Stačí se podívat na http://www.czech-tv.cz/program/

V programu ČT mají své stálé místo i sportovní svátky jakými jsou například hokejová či fotbalová mistrovství či letní i zimní Olympiády. Slibuji všem sportovním fanouškům, že Česká televize udělá i nadále vše proto, aby jim u obrazovek připravila jedinečné zážitky ze soutěžních klání. Už teď se mohou těšit na zápasy Mistrovství světa ve fotbale 2010 v Jihoafrické republice, na vysílání házenkářských evropských šampionátů do roku 2010, dále na přenosy Olympiád až do roku 2012 a na zápasy mistrovství světa v ledním hokeji až do roku 2011. Na všechny tyto sportovní svátky už získala ČT televizní práva.

Česká televize se také zaměřuje na regiony a rozšiřuje zpravodajství z českých i moravských krajů, a to zejména díky novému programu ČT 24. Od roku 2005 se televizní studia v Brně a Ostravě podílí i na vysílání pořadu Dobré ráno s ČT. Diváci na Moravě a ve Slezsku sledují každý všední den ranní informační magazín ČT vysílaný přímo z jejich regionu. Studia ČT chceme také ve větší míře zapojit do výroby původní dramatické a dokumentární tvorby. Právě kvalitní původní tvorbou si totiž ČT sama vytváří hodnotný vlastní archiv pro svou budoucnost.

Stěžejními projekty televize veřejné služby se v posledních měsících staly volba největší osobnosti Čech, Moravy a Slezska v rámci projektu Největší Čech a 40. narozeniny Večerníčka.


Největší Čech

Když Česká televize připravovala na základě licence BBC projekt Největší Čech, vedla ji snaha vyvolat poutavou, zábavnou i vtipnou formou v naší společnosti zamyšlení nad národní historií; což se od média veřejné služby také očekává. Naším cílem bylo připomenout významné osobnosti dějin blízkých i vzdálených a inspirovat k porovnávání hodnot. Měla to být a byla jen a jen hra, která možná vyvolá diskuzi, možná zvědavost, možná překvapí. Česká televize pomohla divákům v rozhodování prostřednictvím dokumentů deseti finálových osobností. Nejenže jejich průměrná sledovanost 7,2 % diváků, což představovalo téměř každého dvacátého dospělého u televize, je ve srovnání se sledovaností jiných dokumentů vzdělávacího charakteru na ČT1 nadprůměrná. Příjemným překvapením je ale pro nás i průměr divácké spokojenosti, kterou lze ve škále od -10 do +10 (od absolutního odmítnutí po největší spokojenost) vykázat číslem 7,6; a to je opravdu velice nadprůměrná známka. U nominačního večera, během kterého sledovalo 1,5 milionu diváků vyhlášení nominací stovky největších osobností, dosáhla spokojenost téměř shodné hodnoty 7,4.

Přímý přenos hlasování o konečné pořadí, který odvysílala Česká televize 10. června, si nenechalo ujít 1 018 000, tj. 11,9 % dospělých a 73 tisíce, tzn. 6,3 % dětí. Nabízí se srovnání se zahraničím - ve všech zemích se pohybovala mezi 10 až 17 %, v Německu zaznamenali sledovanost dokonce pouhých 6 %.

Mám radost z toho, že se nám podařilo udržet celkem slušný zájem vysoce spokojených diváků téměř půl roku a často nahradit na stránkách novin a časopisů obličeje bulvárních celebrit rytinami a fotografiemi českých, moravských a slezských velikánů. Je skvělé, že podle průzkumu veřejného mínění o projektu vědělo 81 % Čechů a že o něm diskutovali novináři, vědci, umělci i nejširší veřejnost. A pobavila mě i nevážně vážná debata o nominovaném Cimrmanovi. Více se dozvíte na www.nejvetsicech.cz.


Večerníček slaví 40

Tvorba pro děti a mládež je pro Českou televizi jednou z jejích hlavních priorit. Letošní, už 40. narozeniny jejího nejstaršího pořadu pro dětské diváky - Večerníčka - se prolnou do vysílání ČT v průběhu celého roku.

První televizní pohádky na dobrou noc, které si postupem let získaly srdce všech malých i velkých diváků, vysílala televize ještě bez znělky pod názvem "Stříbrné zrcátko" jedenkrát týdně v neděli už od roku 1964. My, naše děti - v mnoha případech už i vnoučata - si rádi připomínáme nejen autora výtvarné podoby pohádkového mužíčka Radka Pilaře, ale i tvůrce znělky, která pohádky na dobrou noc po celých 40 let rámuje: režiséra Václava Bedřicha a skladatele Ladislava Simona. Je třeba připomenout i autory všech těch krásných pohádek (dnes je to přes 120 pohádkových cyklů, které jsou do té míry nadčasové, že je možné je stále vysílat), jimiž byli a jsou české spisovatelky i spisovatelé, kteří si vysloužili významné místo v dějinách české literatury i svými dalšími díly. Stejně jako herečky a herci, kteří Večerníčky mistrovsky namlouvají.

Na oslavu 40. výročí připravujeme na podzim velký zábavný pořad. Ten nebude ovšem jedinou připomínkou nejdéle vysílaného pořadu ČT, resp. ČST - od začátku roku již proběhla řada výstav a prezentací souvisejících s oslavami výročí Večerníčka, v dubnu se uskutečnil v Praze noční "Maratón Večerníčků" pro dospělé, který bude pro velký úspěch pokračovat v září v klubových kinech po celé republice. Od dubna do června přivážel dětem pohádky v rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně "kinematovlak" a proběhl také "Den s Večerníčkem" v ZOO Praha. A to je jen drobný výčet všech akcí - více se o oslavách narozenin Večerníčka dozvíte na http://www.czech-tv.cz/specialy/vecernicek40/


Filmové projekty

Od první poloviny 90. let minulého století plní Česká televize poslání národního filmového producenta. Katalog distribučních filmů, na jejichž výrobě se Česká televize dosud podílela, v současnosti zahrnuje již více než sto padesát titulů včetně všech nejúspěšnějších českých filmů uplynulého desetiletí. Řada z nich získala také prestižní ocenění. Například v roce 2004 mělo premiéru 17 českých distribučních filmů, přičemž Česká televize koprodukovala 6 snímků (Bolero, Mistři, Vaterland - lovecký deník, Horem pádem, Milenci a vrazi, Snowborďáci). V letošním roce 2005 je plánováno 16 premiér a z nich je Česká televize koproducentem 10 filmů (Kousek nebe, Skřítek, Sametoví vrazi, Krev zmizelého, Sluneční stát, Mír jejich duši, Štěstí, Doblba, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Šílení). Televize veřejné služby je tedy hlavním garantem zachování české filmové tradice a tato skutečnost se v roce 2001 zpětně promítla i do znění novely zákona o České televizi.

Česká televize má jasná pravidla pro rozhodování o koprodukčních projektech. Jejím cílem je maximálně využít potenciál, který pro filmovou tvorbu v České republice existuje. Proto se rozhodla pravidelně nabízet příležitost všem tvůrcům, kteří mají zájem vhodné koprodukční projekty předložit a usilovat o jejich realizaci. V letošním roce obdržela ČT celkem 37 projektů z žánrů: drama, komedie, pohádka, krimi-komedie, hudební roadmovie, celovečerní dokument. V transparentním výběrovém řízení uspěly následující projekty:

z dramatické tvorby:

Roming, autor Marek Epstein, režie Tomáš Doruška
Kráska v nesnázích, autor Petr Jarchovský, režie Jan Hřebejk
Grandhotel, autor Jaroslav Rudiš, režie David Ondříček
Lištičky, autorka Mira Fornay, režie Mira Fornay

z dětské tvorby:

Zlatá nitka, autor Markéta Zinnerová, režie Josef Krautmann
Experti, autor Karel Coma, režie Karel Coma
Seriál Záhada starého talismanu, autor Martin Bezouška, režisér zatím neobsazen

Zároveň v současné době pracujeme už na pěti distribučních filmech: Indián a sestřička, Pusinky, Hezké chvilky, Fimfárum II a Goldbergovy variace.


Veřejně prospěšné aktivity

Česká televize jako televizní služba veřejnosti také podporuje kulturní a veřejně prospěšné aktivity i jinými formami než prostřednictvím pořadů s příslušnou tematikou. Jde zejména o systematickou podporu formou bezplatného poskytování prostoru pro vysílání nekomerčních spotů. V rámci těchto aktivit ročně uvede v celostátním i regionálním vysílání spoty ke 40 až 50 projektům různých neziskových organizací, např. spoty podporující Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, veřejnou sbírku na pomoc Asii postižené tsunami SOS Srí Lanka či osvětovou kampaň Včasné prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku ve spolupráci s Nadací Václava a Dagmar Havlových VIZE 97.

Každoročně jsme také hlavním mediálním partnerem dětské Bambiriády a řady festivalů (např. Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Zlín, Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, divadelní festival Mezi ploty či Český gay a lesbický filmový festival Mezipatra).

Česká televize také trvale podporuje společnost Člověk v tísni. Vlastním charitativním projektem, na kterém se Česká televize podílí spolu s Nadací rozvoje občanské společnosti, je dlouhodobá sbírka Pomozte dětem. V letošním 7. ročníku je připraveno k rozdělení neziskovým organizacím poskytujícím pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem 11 884 487 korun. Za dosavadních šest ročníků sbírka již přerozdělila 57 849 902 korun.


Změny v řízení a hospodaření ČT

Vše, co jsem uvedl, a to jde samozřejmě jen o nejpodstatnější část aktivit ČT, se odehrává v průběhu významných změn v řízení televize a v jejím hospodaření. Když jsem nastoupil do ředitelského křesla, málokdo věřil, že dokážu s kolegy, které jsem si přivedl, vyvést Českou televizi z dluhů. A stalo se. V roce 2003 byla podle předběžných propočtů očekávána ztráta ve výši cca 270 milionů korun, dle předpokladu Dozorčí komise dokonce o 100 milionů korun vyšší. Výslednou ztrátu jsme snížili na 130 milionů korun a v roce 2004 se nám podařilo udržet vyrovnané hospodaření. Konkrétní výsledky hospodaření najdete na webových stránkách ČT a v ročenkách: http://www.czech-tv.cz/ct/hospodareni/

Vážím si toho, že se mi pro nelehké změny podařilo získat podporu zaměstnanců, kterých je mimochodem o 30 % méně než v roce 1992, kdy ČT vznikla, tak i podporu radních - spolupráce s Radou ČT byla v posledních dvou letech velmi konstruktivní. Kouzlit neumíme a spořit se nedá do nekonečna. Snad jsme konečně přesvědčili poslance o nutnosti zvýšení televizního poplatku, jehož výše je druhá nejnižší v Evropě a který nebyl valorizován od roku 1998. Červnové přijetí nového zákona o rozhlasových a televizních poplatcích Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR je pozitivním krokem, který ČT výrazně pomůže v dalším rozvoji. Jde také o významný krok směrem ke startu řádného pozemního digitálního televizního vysílání v České republice. Digitalizace přinese divákům několikanásobný počet volně dostupných televizních programů a řadu nových doprovodných služeb. Postupná redukce reklamního času sice pro televizi veřejné služby není nejideálnější, ale postupné navyšování poplatku představuje řešení, které jí zajistí stabilní způsob financování.

Pokud rozhodnutí poslanců schválí Senát i prezident republiky, použije Česká televize získané finanční prostředky nejen na přípravu digitalizace vysílání, ale také na podporu tvorby a výrobu nových pořadů, a to zejména dramatických a dokumentárních, které tvoří pilíř její produkce. Bude také investovat do rozvoje technického a technologického.


Digitalizace vysílání ČT

Digitalizace vysílání v ČR je velmi aktuální téma, nicméně na koncepci jeho zavádění vláda stále pracuje. Myslím že právě ČT se ze všech současných vysílatelů v přípravě digitálního zemského vysílání angažuje nejvíc. Svědčí o tom řada skutečností, mezi něž patří i to, že oba prvotní vysílatelé experimentálního digitálního projektu, tj. České Radiokomunikace, a.s. i Czech Digital Group, a.s., mají svoji technologii umístěnu právě v pronajatých prostorách vysílacího komplexu na Kavčích horách a spolupracují s našimi odborníky na přípravě a rozvoji dalších aplikací. Ale i se třetím subjektem na poli digitalizace - Českým Telecomem - máme úzký kontakt, podíleli jsme se např. i na testu vysílání v Brně nebo experimentech na bázi multimediální platformy.

Protože projekt digitalizace nepředstavuje jen přípravu nových programů, ale zahrnuje i mnoho problémů z oblasti řízení procesů, ekonomiky a pochopitelně technologických záležitostí, ustanovil jsem již v minulém roce Radu programu Digitalizace ČT, která se komplexním způsobem všemi těmito aspekty zabývá. Prvním výsledkem činnosti této skupiny, při spolupráci s redakčními a technickými složkami, bylo spuštění nového zpravodajského kanálu, které bylo realizováno ve velmi krátké době. Tento program byl již od začátku připravován jako první specifický kanál pro digitální zemské šíření.

Souběžně s přípravou ČT 24 byla zahájena i předprojektová příprava dalších programů pracovně označovaných jako ČT4 a ČT5. Jednou z možných variant je již veřejnosti známý, dokumentární a vzdělávací kanál. Vzhledem k tomu, že se jedná o pracovní studii, není prozatím definitivní podoba dalších navrhovaných programů podrobně rozpracována, je však jisté, že v rámci veřejnoprávního multiplexu bude ČT vysílat až 5 nových programů. Prvním, komu projekty nových programů ČT představíme, bude Rada ČT. V souvislosti s rychlým nástupem vysílání s vysokou rozlišovací schopností - HDTV, začíná ČT i s přípravou strategie pro výrobu a vysílání programů v tomto formátu, který postupně doplní a nahradí stávající systém.


ČT je tu pro diváky

Bylo by toho ještě mnoho, o čem bych mohl psát. Ale raději Vám doporučím webové stránky ČT, zejména rubriku Vše o ČT: http://www.czech-tv.cz/ct/ , kde o nás najdete naprosto vše. Web ČT navštíví měsíčně více než půl miliónu diváků, kteří si zobrazí více než 10 miliónů stránek, anebo sledují on-line program ČT24 či některý z 56 námi nabízených pořadů. Ostatně, tyto stránky jsou zdrojem informací také pro naše kolegy z Evropské vysílací unie EBU, jejíž je ČT zakládajícím a aktivním členem.

Informace diváci hledají i na teletextových stránkách ČT, mimochodem nejčtenějších v ČR. Celkový podíl na televizním trhu obou teletextů ČT činil v minulém roce 61 %. Teletext ČT na programu ČT1 navštívilo průměrně v jednom týdnu 1 783 590 diváků, což je o 200 tisíc více než v roce 2003. Teletext Expres ČT na ČT2 zhlédlo 1 076 270 diváků, což je o 180 tisíc více než v předchozím roce.

Mám radost, že se diváci o naši práci zajímají. Svědčí o tom nejenom tisíce dopisů, emailů a telefonátů, ale také skutečnost, že více než 10 tisíc diváků letos využilo po delší době možnost navštívit prostory ČT v Praze, Brně i Ostravě osobně, a to v rámci Dne otevřených dveří v neděli 22. května. Bylo to pro nás tak obrovskou motivací, že další na sebe nenechá dlouho čekat.

Máte můj slib, že ČT bude i nadále intenzivně pracovat tak, aby svou programovou nabídkou co nejlépe plnila všestrannou službu veřejnému zájmu zohledňující co nejširší a nejrozmanitější spektrum Vašich potřeb, tedy potřeb svých diváků.


S úctou

Jiří Janeček,

generální ředitel České televize, 19.7.2005




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.07.2005 • E. Žitňanský končí vo funkcii šéfredaktora spravodajstva STV
19.07.2005 • DAKR se na podzim vrátí do Jirkova
12.07.2005 • TÚ SR aj napriek podnetu ST nepozastavil poskytovanie „priamej linky“ od Orange
10.07.2005 • Rozhlasová rada schválila pravidlá voľby riaditeľa
07.07.2005 • Tri lokálne televízie v Prievidzi
04.07.2005 • Euro TV - první česko-slovenská TV ve Spojených státech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist