Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 08:35:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Blíží se konec nejstaršího experimentu DVB-T?

  Autor: Zd. Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 27.07.2005


V České republice probíhá experimentální digitální vysílání DVB-T už od roku 2000. K původním provozovatelům (České Radiokomunikace a.s. (dále jen ČRa) a Czech Digital Group a.s. („CDG“)), kteří získali licenci pro experiment od Rady pro rozhlasové vysílání, se v loňském roce na čas připojil i Český Telecom a.s.. Pro letošní rok se s pokračováním experimentů příliš nepočítalo, nakonec si provozovatelé na konci roku 2004, resp. na počátku roku 2005, požádali o prodloužení licencí.

Je zřejmé, že svoji roli sehrálo jak odkládání zahájení regulérního digitálního vysílání, tak i ohledy na již vynaložené náklady i zájem několika tisíc uživatelů dočasného provozu DVB-T, kteří by ukončením přišli o možnost sledovat některé české televizní stanice v digitální kvalitě. RRTV vydala s pokračováním experimentů souhlas, avšak s podmínkou jejich ukončení v případně zahájení řádného vysílání DVB-T. Experiment Českého Telecomu, který vznikl v podstatě dočasně a na jiném formálním základě, dnes nemá k dispozici souhlas s vysíláním TV programů. Experimenty CDG a ČRa pokračují, doplněné o nový program ČT24. Provozovatelé programů nehradí operátorům žádné náklady, vše běží v režii telekomunikačních společností.

I bez ohledu na odklad projednání a přijetí inovované legislativy pro digitální vysílání a na nejasný výsledek problematického licenčního řízení RRTV na udělení digitálních licencí dle platného zákona, může být osud experimentů v nejbližší době poměrně nejistý. Problémem nemusí být ani velmi rozdílný správní režim, který RRTV pro experimenty v jednotlivých případech aplikovala, ani „zvláštnost“ udílení licencí telekomunikačním operátorům od regulátora obsahu (v době aplikace nového regulačního rámce). V případě nejstaršího experimentu DVB-T mohou být důvody ryze právně-formální. V souvislosti s plánovanou korporátní změnou ve společnosti České radiokomunikace dojde i k následným formálně –právním změnám, které ve svém důsledku mohou mj. vést i k ukončení dosavadního experimentálního vysílání. Plán dle programu valné hromady počítá s kompletním předáním jmění jedné z našich největších telekomunikačních firem na firmu JTR Management, která je 100% dceřinnou společností dosavadního hlavního vlastníka ČRA a.s. firmy BIVIDEON B.V.

Na obchodní transakci není v podstatě nic divného, ani na právě chystaných výkupech podílů drobných akcionářů podle nedávného zákona umožňujícího tzv. „squeeze-out“, kdyby přitom nedošlo k převodu všech aktivit na nový subjekt se zcela novou identifikací a pravděpodobně jiným IČO. České radiokomunikace a.s. se svým „IČEM“ jsou totiž dosud držitelem licence k experimentálnímu vysílání, udělené navíc ještě na základě původního zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, následně pravidelně vždy o rok prodlužované. Nový subjekt, který by měl převzít aktivity ČRa, by měl tedy jinou identifikaci a dosavadní experimentální licence ČRa by tak zřejmě podle názoru některých právníků zanikla.

Pomineme-li fakt, že předseda RRTV Petr Pospíchal se nedávno na konferenci Teleinformatika 2004 dostal do veřejného konfliktu například i s předsedou ČTÚ, když obhajoval svůj názor, že každý digitální experiment probíhá a bude i nadále probíhat podle příslušného zákona v původním znění z doby vzniku licence, dojde zřejmě k nutnosti úpravy nebo možná i převodu dosavadní licence ČRa. Rozhodnutí se nedá předjímat (i s ohledem na fakt, že k majetkové transakci v ČRa zatím nedošlo), ale podle mnoha názorů se neočekává, že by RRTV udělovala novou experimentální licenci. Je možné, že by RRTV zvolila nějaké dočasné přechodné řešení, ale to vše jsou zatím jen spekulace. ČRa, stejně jako CDG a Český Telecom , navíc stále mají oprávnění k provozu digitálních sítí pro plnohodnotné digitální vysílání platné do roku 2006, ze známých důvodů zatím nevyužívané. Nejbližší budoucnost digitálního experimentu bude známa v dalších týdnech.


ing. Zdeněk Duspiva, publicista, 27.7.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.07.2005 • Súčasťou multiplexu dve televízie [ 3 ]
19.07.2005 • DVB-T v Bádensku-Württembersku: vysílání je připraveno
13.07.2005 • Bude DVB-T pilot aj v Bratislave? [ 5 ]
12.07.2005 • ČRo chce vysílat v T-DAB
10.07.2005 • Zahájení vysílání DVB-T ve středním Německu až v prosinci
10.07.2005 • DLF: první zkušební vysílání DRM z vysílače Nordkirchen

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist