Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:51:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Jak si vedou exoti, aneb co také ulovíte v Ku pásmu při příjmu digitálních programů - 1.část

  Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 27.09.2001


Snem téměř každého satelitního fandy jak v minulosti tak i dnes bylo přijímání nejen co největšího počtu satelitních programů, ale především bylo ceněno přijímání těch zvláště exotických, které prostě nikdo jiný přijímat neuměl. Však to asi znáte sami, je to něco jako vášeň začínajících filatelistů, co chtějí co nejdřív sesbírat celý svět. V době asi i před pěti lety byl i mnohý africký či asijský program zcela nedostupný, ale s nástupem digitálního příjmu jsme dnes a denně svědky stovky změn, které vše přibližují natolik, že ty televizní exoty máme mnohdy přímo na talíři.

Celý vývoj souvisí samozřejmě s migrací lidí a také mnohdy s vědomím, že kdo není vidět, jako by ani nic neznamenal. Jestliže jsme exoty hledali dříve zásadně v C pásmu, dnes je pro ně zřetelnější běžné Ku pásmo, byl-li dřív obraz degradován šumy v analogu, najdeme je dnes zcela jistě v digitálu. Mnohé se přepočítává na bohatství, a tak vysílat dnes svůj kanál na území Evropy či Ameriky považuje za terno nejedna země dohánějící pokrok. Zdá se tedy, že digitální televizní Ku pásmo je tím pravým na národní prezentaci a tak se pro to dělá vše.

A co lze vlastně za ty exoty považovat? No, nemusí to být zrovna vysílání africké rovníkové televizní stanice Tele Sahel, ale třeba východoasijské, jiho či severoamerické televizní programy a nebo i televize malých zemí,nově vznikajících v Evropě či jinde ve světě a deroucí se o vysílací místo na hlavních satelitech vysílajících pro území Evropy. Tedy klidně sem můžeme počítat i Indii, USA nebo Chile, které prostě leží pro nás za pomyslným obzorem.

Podíváme-li se na PAS-4/7 na 68 stup. východně , nepřekvapí nás indické programy vysílané v angličtině. To je však pro většinu téměř nedosažitelná pozice, kdežto nové seskupení na 36 stup. východně už je nám bližší . Arménie a Gruzie se přes tento satelit derou do Evropy a z dálky nás přesvědčují,že tam vlastně geograficky patří.

Nástup družic Astra 2 na 28,5 stup.východně dal příležitost dalším dálněvýchodním programům. PCNE Chinese je od 19 do 03 hodin poměrně zajímavým kanálem informujícím sice všeobecně, ale zajímavě i o čínských památkách. Z exotických programů se tady však velmi zabydlelo dokonce několik kanálů balíku Zee TV, dále pak Bangla TV, Pakistani Channel, Gurjari TV, Anjuman TV, I-TV nebo dokonce tamilská Prima TV. Divák si tedy může v doprovodu poslechnout hindštinu, urdštinu, bengálštinu či tamilštinu, i když jsou mnohé programy vysílány třeba jen z Londýna. Většina programů není zakódována a parabola stačí také 60cm.
Arabsky mluvící programy není třeba brát jako zvláštní exoty, protože jejich programů je dnes již poměrně dost skoro na každém satelitu stejně jako třeba programů tureckých, a to jak v analogu tak i v digitálu.

Jako naprosto nezajímavá co se týká příjmu námi sledovaných programů se jeví pozice Astra 1 na 19,2stup.východně, kde snad kromě jednoho čínského programu vysílaného pro zahraničí toho víc nenajdeme. Daleko víc takových programů je situováno na družicích HotBird na 13 stup. východně.

Najdeme tu třeba francouzské programy ze zahraničí jako třeba z karibského ostrova Martinique, z Réunionu či programy pro francouzsky mluvící africké státy, ale třeba také korejský program Channel SUN, čínské programy CCTV - 4,9, thajský program Thai TV5 a nebo dva programy japonské – JSTV 1 a 2. I tady najdeme indické programy v různých národních jazycích, pro některé diváky může znít třeba daleko víc exoticky švýcarský program Tele 24 vysílaný v rétorománštině. Africký kanál TV Mauretania je tady osamocen a alespoň mně není jasné, kolik lidí ho na tomto vyzařovacím svazku sleduje. Na druhé straně však je na těchto družicích velký počet programů hovořících arabsky a z mnohých z nich je dokonce zřejmá provázanost jednotlivých vysílacích společností.

Snad samostatnou kapitolkou by mohl být značný nárůst íránských programů, které byly dříve jen těžko přijímatelné na pozici 62 stup. východně. Nyní je jich zde minimálně 5 a další jsou skryty pod různými testy, což je do i na vysílání z mnohem větších zemí.
Pohyb kanálů je na této pozici družic ovšem tak velký, že podané informace mohou mít daleko kratší trvání než je doba od napsání k vytisknutí tohoto článku. Snad by se zrovna o tomto satelitním seskupení dalo ale dnes bez obav říct, že má paradoxně nejexotičtější nabídku programů.

Tady se pro dnešek zatím zastavíme, na západní orbit se podíváme v příštím pokračování.

Dr. Vlad. Mazálek, http://www.tel-satexp.cz/


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.09.2001 • Jak si vedou exoti, aneb co také ulovíte v Ku pásmu při příjmu digitálních programů - 2.část [ 1 ]
12.09.2001 • Jednou větou 08/2001 [ 1 ]
02.08.2001 • Jednou větou 07/2001
14.07.2001 • Černý pátek třináctého pro let Ariane
05.06.2001 • Jednou větou 06/2001
07.05.2001 • Jednou větou 05/2001

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist