Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 15:53:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Jak si vedou exoti, aneb co také ulovíte v Ku pásmu při příjmu digitálních programů - 2.část

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 28.09.2001


Snem téměř každého satelitního fandy jak v minulosti tak i dnes bylo přijímání nejen co největšího počtu satelitních programů, ale především bylo ceněno přijímání těch zvláště exotických, které prostě nikdo jiný přijímat neuměl. V dnešním pokračování se podíváme trochu více za HotBird ”doprava”, na západní orbit.

Na družicích na pozicích 10E a 7E se střídá turečtina s rumunštinou a polština s němčinou, italštinou či portugalštinou. Někoho sice překvapí velký počet digitálních programů v turečtině, ale připomeňme si jen z nedávné historie poválečnou migraci Turků do Německa za prací a údiv ihned zmizí.

Spíše budeme udiveni tím, že na družicích Sirius 2/3 najdeme nejen programy pobaltských států, ale i základní ruské programy. Tyto jsou sice kódovány, ale zdá se, že dost pevně usazeny a jejich počet pomalu i roste. Jsou zde také v hojném počtu programy skandinávské a také programy v angličtině , ale kódování v systému PowerVu téměř výhradně určuje použití těchto programů pro kabelové televize.

Družice Thor II/III a Intelsat 707 by sice mohly nabídnout nejen programy ve skandinávských jazycích, ale i v hindštině či bulharštině a nebo dokonce ve slovenštině (dnes je populární příjem volného vysílání slovenské zpravodajské televize TA3, dříve zde vysílala TV Luna a kódovaně pro kabelové sítě je zde přenášena TV Global - pozn. vhr), ale především konečně originální zvuk i v angličtině, jenže kódovací systém Conax nabízí i u nás karty za takovou sumu, že se každý zatím rozmyslí a přeladí na jinou družici. Tady bude hledat snad příště.

Programy na družici Amos-1 by sice byly právě pro nás velmi lukrativní, protože je zde přenášen kanál HBO, ale opět nám v tom zatím spolehlivě zabrání systém PowerVu. Rumunština, maďarština či ruština pro nás však neznamená nic neobvyklého.

Vzpomínat družice Nilesat jako nějak zvlášť exotické snad nemá ani cenu, protože exotické nám připadají snad jen tehdy, když je vidíme v přehledu. Při praktickém použití satelitu pak zjišťujeme, že snad není žádná hlavní družice, na které by aspoň jedním programem nebyla arabština zastoupena. A tak se vám mnohdy potom zdá, že jste stále na té samé družici. A Nilesat je toho dokladem aspoň pro ty, kteří již od dřívějška přijímají Arabsat.

Trochu vybočení z tohoto stereotypu nabízí Telecom na 8 stup.západně. Vietnamský program VTV-4 se usídlil právě zde, a to dokonce na dvou kanálech. I tady se totiž připravuje kódování, avšak zatím jde vždy alespoň jeden z nich volně.Jinak je tento satelit obsazen většinou přenosovými kanály, což ocení hlavně lovci neobvyklého.

Nutno je také vzpomenout Telstar 12 na pozici 15 stup.západně, který slouží hlavně pro přenos paketu UPC. Je zajímavé, že tady jsou programy také kódovány v systému CryptoWorks a některé se dají přijímat i na u nás distribuované karty. Jako zajímavost je zde třeba až 15 doprovodných zvukových kanálů a časté české dokumentární filmy o umění na programu Expo 24x7. Pro jiné bude třeba naopak neotřelý a zajímavý na této družici vysílající čínský program Tzu Chi TV.

VTV 4 ,tedy vietnamský program pro komunitu žijící v Evropě, jsme již měly na družici Telecom, ale lze se s ním setkat i na satelitu Intelsat 605 , vysílajícím společně v paketu s thajským a tureckým programem. Vyzařovací diagram je zřejmě sice namířen na Anglii, ale úspěchu dosáhneme i s parabolou průměru kolem 85 cm.

Intelsat 601 má jako zajímavost pouze jeden digitální program v angličtině, vysílající hlavně pro Irsko.Pro ty, kteří jej chytají jen velmi těžko, bych chtěl podotknout, že u některých přijímačů je nutno zadat nejen příslušné pidy či piny, ale dokonce i jméno programu, přesto,že signál je poměrně silný.
Na 34,5 stupně západně sídlí nyní Telstar 11, kde vysílá také program Asianet. Je to snad nejstarší z indických kanálů, který se dá u nás přijímat. Kanál Landscape se opět z tohoto satelitu vytratil ( vysílal klasickou hudbu v pohodových verzích ), a tak je zde již jen volně přijímatelný program BET International, vysílající jazz a soul. Na jiných satelitech je tento program zakódován.

Zejména příznivcům hokeje , amerického fotbalu a golfu jsou určeny dva volné sportovní kanály z balíku Fox Sports z družice Pas – 3R. Další kanály, vysílající většinou mexické telenovely a nekonečné seriály, jsou střídavě volné a jindy zas zakódovány. Jejich programová náplň je populární zejména u hudebních kanálů, které jsou i pro naše příznivce této hudby dost aktuální. Jdou zde ještě přenosové kanály z Ameriky či náboženské programy, ale ani tady žádný z běžných kanálů vysílaných v Americe nenajdeme.

Jako perličku bych ještě připojil informaci nejčerstvější, a to o balíku indických programů na 58 stupňů západně, které rozšířily obzor už opravdu snad na maximální možnou západní mez. Dosáhne-li rozsah vašeho natáčecího zařízení opravdu až tak daleko, pak na frekvenci 11 477H (26463 – 3/4) bude tento balík opravdu zaslouženou odměnou, a to i při průměru paraboly kolem 1 metru.

Lehké shrnutí ukazuje, že pokud hledáme exoty, je dnes i v pásmu Ku v rámci digitálního vysílání dost takových programů. Jestliže však chceme přijímat třeba televizní programy z jižní Ameriky, přece jen musíme u pásma C zůstat. I ono totiž poznalo, že mu v Ku pásmu vyrůstá pořádná konkurence a zejména na východním a západním obzoru se velmi zaktivovalo i v digitálu. Ale o tom zas až někdy jindy.


Dr. Vlad. Mazálek, http://www.tel-satexp.cz/


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.09.2001 • Jak si vedou exoti, aneb co také ulovíte v Ku pásmu při příjmu digitálních programů - 1.část
12.09.2001 • Jednou větou 08/2001 [ 1 ]
02.08.2001 • Jednou větou 07/2001
14.07.2001 • Černý pátek třináctého pro let Ariane
05.06.2001 • Jednou větou 06/2001
07.05.2001 • Jednou větou 05/2001

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Zajimavy clanok 

27.11.2002 22:10 • Bla
Pan doktor, vy jse doktor ? A verite ?





P.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist