Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 01:29:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Rádio RFE/RL vysílá z Prahy deset let, čeká ho zde nové sídlo

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 06.09.2005


Vysílání americké stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) je pro země bez svobody slova často jediným zdrojem objektivních informací. Nejinak tomu bylo i v případě bývalého Československa. Poté, co americký Kongres v roce 1994 rozhodl z důvodu úspor o přesunu stanice z německého Mnichova do Prahy, stalo se rádio i přes počáteční obavy její součástí.

Od zahájení provozu RFE/RL z někdejšího Federálního shromáždění uplyne ve čtvrtek deset let. Při stěhování hrály rozhodující roli finance a pro Prahu hovořily nižší provozní náklady. Po pádu komunismu v roce 1989 byl totiž rozpočet RFE/RL snížen o více než polovinu. Tehdejší americký prezident Bill Clinton přijal proto v červenci 1994 nabídku exprezidenta Václava Havla a české vlády na přemístění RFE/RL do Prahy.

Tato nabídka nebyla spojena s žádnými podmínkami, které by stanici omezovaly v tom, co a kam bude vysílat. Sídlem RFE/RL se za symbolické nájemné stala budova bývalého Federálního shromáždění v centru města. Zahájení vysílání z nového působiště 8. září 1995 předcházela stěhovací akce "kulový blesk", při níž od března do června 1995 nepřestalo rádio ani na minutu vysílat. Z bývalé parlamentní budovy RFE/RL poprvé zazněla v březnu 1995 a kruh se tak pomyslně uzavřel.

První zkušební vysílání Svobodné Evropy totiž směřovalo 4. července 1950 právě do Československa, a to z nákladního auta pohybujícího se kolem československých hranic. Každodenní vysílání pak stanice odstartovala 1. května 1951 již legendární větou "Volá hlas svobodného Československa". Návrhy na zrušení RFE/RL se ale v USA objevovaly už před pádem komunistických režimů. Byly v tom finanční důvody a také například úvahy o sloučení stanice s Hlasem Ameriky. Nakonec americký Senát v lednu 1994 rozhodl RFE/RL zachovat, ale značně omezit finance na provoz. České vysílání se od mateřské Svobodné Evropy oddělilo ještě před stěhováním. V únoru 1994 Výbor pro zahraniční vysílání USA rozhodl o vzniku nové neziskové organizace s názvem Rádio Svobodná Evropa (RSE), která začala v červenci 1994 vysílat z budovy Českého rozhlasu. RFE/RL v poslední době upřelo svou pozornost na země bývalé Jugoslávie či Sovětského svazu, ale za důležité považuje také země s muslimskou populací jako Irák, Írán a Afghánistán. Naopak v září 2002 bylo ukončeno české vysílání a v lednu 2004 pak vysílání bulharské, estonské, lotyšské, litevské a slovenské poté, co většina těchto zemí vstoupila do EU a NATO.

V současnosti RFE/RL vysílá do 19 zemí ve 28 jazycích včetně angličtiny. Po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001 se začalo z bezpečnostních důvodů uvažovat o přemístění stanice dál od centra. Budova RFE/RL je od té doby také pod přísnější ostrahou. Letos koncem července bylo po delší době rozhodnuto, že nové sídlo rádia bude stát v Praze 10 na Hagiboru. Vedení stanice odhaduje, že celý proces výstavby a přesídlení by mohl trvat zhruba 2,5 roku. Celková plocha budovy dosáhne 22.000 metrů čtverečních.

Svobodná Evropa, respektive komise určená k jejímu vytvoření, byla založena v roce 1949 z iniciativy vlády USA stejně jako o dva roky později stanice Svoboda (RL), s níž se RFE v roce 1975 sloučila. RL se zaměřila pouze na Sovětský svaz (s výjimkou pobaltských států). Prostředky na provoz RFE/RL šly nejprve z rozpočtu Ústřední zpravodajské služby (CIA) a ze soukromých zdrojů, od roku 1971 ji financoval Kongres USA. Práce v rádiu vyžadovala od redaktorů značnou osobní statečnost.

Na československém vysílání Svobodné Evropy se během let podílela řada významných poúnorových emigrantů i osobností známých z Pražského jara. V současnosti pracuje v pražském sídle RFE/RL 540 lidí, z nichž Češi tvoří zhruba třetinu. Kromě českého hlavního města má stanice 23 poboček nebo studií, které se nacházejí přímo v cílových oblastech vysílání.


Zdroj: ČTK, Markéta Veselá, Česká média, (fr), 6.9.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.09.2005 • Deutschlandfunk vysílá v DRM
06.09.2005 • Prezident podepsal zvýšení poplatků za TV a rozhlas
29.08.2005 • TÚ SR v 1. polroku 2005 vyriešil 103 prípadoch rušenia rozhlasu a televízie
28.08.2005 • Tisková zpráva z 15. zasedání RRTV
26.08.2005 • SRo hospodáril v prvom polroku so stratou
25.08.2005 • Rada ČT schválila Výroční zprávu hospodaření ČT 2004

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist