Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 11:22:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Televize bez hranic

  Autor: PR Press Televize bez hranic , e-mail: info@televizebezhranic.cz Přidané: 10.09.2005



Evropský parlament podpořil plánovanou revizi platné směrnice o Televizi bez hranic s cílem napomoci zachování "Evropského audiovizuálního modelu" a zohlednit digitalizaci. Poslanci rovněž vyzvali k zachování kulturní rozmanitosti v televizním vysílání.

"Konkurence a právo na konkurenci nejsou dostačující pro zajištění plurality sdělovacích prostředků", konstatoval EP mj. s ohledem na americké programy, jež podle některých názorů tuto rozmanitost ohrožují, či nebezpečí dvojí rychlosti rozvoje audiovizuálního sektoru.

Podle platné směrnice o "Televizi bez hranic" z roku 1989, která byla novelizována v roce 1997, má být většina vysílacího času v rámci možností vyhrazena evropským pořadům a 10 % děl má pocházet od "nezávislých producentů".

Schválením podnětu Henriho WEBERA (PSE, FR) k uplatňování článků 4 a 5 platné směrnice Parlament konstatuje, že "jednotlivé ukazatele až na několik výjimek svědčí o zlepšování programové nabídky evropských děl."

S odvoláním na sdělení Evropské komise o budoucnosti evropské regulační politiky v audiovizuální oblasti podnět dále uvádí, že "kvóty pro vysílání evropských děl a nezávislých producentů byly většinou dodržovány". Podnět nicméně poznamenává, že "velké rozdíly v metodách uplatňování a výkladu ustanovení směrnice zkreslují situaci, jak prokázaly výsledky nezávislých auditů".

Závazek k podpoře evropských děl a nezávislých producentů by podle poslanců měl platit i pro provozovatele nových služeb - pokud se na ně revidovaná směrnice bude vztahovat. EP rovněž zdůraznil potřebu zachování omezení pro přerušování pořadů pro reklamu. Poslanci rovněž vyzvali k vytvoření programů na podporu mediální gramotnosti.

EP zároveň poukázal na důležitost informací o satelitních a/nebo kabelových televizních kanálech, které jsou ve zprávách jednotlivých zemí často opomíjeny. Podnět žádá Komisi a příslušné vnitrostátní orgány, aby za stálé porušování povinnosti podřídit se závazným ustanovením nebo povinnosti předávat informací uložily jasné sankce.

Podnět rovněž poznamenává, že "náš audiovizuální prostor je z důvodu neexistence integrovaného a globalizovaného evropského filmového průmyslu lépe využíván americkými producenty než samotnými Evropany, kteří jsou přitom nejproduktivnější v oblasti dokumentárních filmů a fikce". Nerovnoměrnost oběhu audiovizuálních děl podle podnětu "představuje nebezpečí pro kulturní různorodost".

Kvóty pro evropská díla jsou většinou plněny vysíláním děl vzniklých v jednotlivých státech, konstatuje dále podnět. Parlament podpořil dobrovolné iniciativy zvyšování kvót týkajících se evropských děl pocházejících z jiného státu.

V rámci probíhajících přezkoumáni platné směrnice by Komise podle poslanců měla také přesněji definovat pojmy "nezávislý producent", "evropské dílo" a "specializované televizní kanály", což by zároveň přispělo k větší právní jistotě při uplatňování směrnice.

Stávající směrnici je podle podnětu nutné revidovat, aby bylo možné čelit strukturálním změnám. EP se nicméně ztotožnil s obavami, "že v rámci tak důležitého tématu budou při rozpravách a projednávání upřednostňovány ekonomické ohledy a mezivládní transakce". Poslanci přitom konstatovali, že "samotný trh problémy nevyřeší a že instituce musí reagovat na obavy Evropanů pokud jde o kulturní obsah televizního vysílání".

Podnět upozorňuje na riziko dvojí rychlosti rozvoje audiovizuálního sektoru: "Širší výběr neznamená nutně vyšší kvalitu ani větší množství evropských děl." Podnět nicméně zároveň konstatuje, že "digitalizace a interaktivnost představují velkou příležitost pro průmysl a pro spotřebitele".

Evropský audiovizuální model se podle návrhu musí zakládat na rovnováze mezi silnou, nezávislou a pluralistickou veřejnou službou a dynamickým a stejnou měrou pluralistickým obchodním sektorem. Podnět zároveň zdůrazňuje, že přístup veřejnosti ke kvalitnímu a různorodému obsahu se v kontextu technologických změn a výrazné koncentrace a ve stále konkurenčnějším a globalizovanějším prostředí stává ještě zásadnějším.


PR Press Televize bez hranic, David Zelinger, 7.9.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.09.2005 • TIME: OUT v nové podobě
11.09.2005 • VyVolení - do Vily přibude další obyvatel
10.09.2005 • Animal Planet přináší opravdovou zvířecí telenovelu - seriál Surikatí sídlo
10.09.2005 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 11. září 2005
09.09.2005 • Diváci ve čtvrtek večer přivítali programovou nabídku ČT
09.09.2005 • Televize Prima včera zaznamenala i díky VyVoleným další historicky nejlepší výsledky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist