Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 01:33:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Prodej TV Prima v argumentech

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 03.10.2005


Několik posledních dnů jsme byli svědky opakovaných mediálních spekulací, kdo všechno ze světových mediálních es chce koupit televizi Prima. Také v diskuzích zejména na internetu se objevovaly další kombinace a řetězce, které přes budoucí politickou orientaci a angažovanost televize končily u sporů, které filmy v případě toho kterého investora budeme moci v nebližší době vidět. Ještě v době zveřejnění informace o prodeji se díky výrobním lhůtám v tisku objevovaly texty o Murdochově dilematu nad koupí Primy a podobně.

Také v zákulisí se odehrávaly značné pohyby a tlaky, podle některých lidí znalých poměrů kolem televize Prima údajně vrcholil boj o prodejní provize. Skutečnost byla ale zřejmě o mnoho prozaičtější. Samotná televize Prima, respektive její majitelé stále odkazovali na střednědobý plán rozvoje televize do roku 2007 a možnost prodeje až po této době atd., aby v jednom z rozhovorů následujícím po oznámení transakce mluvčí televize přiznala, že již počátkem roku byla angažována renomovaná banka za účelem přípravy prodeje podílů (Právo 1.10.2005,strana 2).

Primě šlo evidentně o čas, což potvrdil generální ředitel MTG H.Albrecht: „Byli jsme potěšeni rychlým a jednoduchým jednáním s českou stranou, celý obchod se uskutečnil zhruba za dva měsíce od prvního kontaktu,“ řekl Albrecht. „Pro srovnání, například vstup na ruský trh nám zabral tři roky těžké práce,“ dodal.Zřejmě tedy nešlo o nějaké zákulisní boje, ale o předem jasně a dobře připravený plán, včetně „mlžení! kolem. Do budoucna si po podobných zkušenostech ale možná mnozí asi budou muset dát mnohem větší pozor na to, co jim kdo o svých plánech a záměrech do blízké či vzdálené budoucnosti říká (a píše) a také co slibuje.

Prodejem 50% podílu také skončila nebo byla výrazně oslabena dosavadní iluze o „poslední skutečně české televizi“ u nás, která si proto a i z mnoha dalších důvodů zaslouží pozornost. Nový 50% vlastník je fungující provozovatel vysílání s dostatečnými zkušenostmi a možnostmi. MTG má zejména ve Skandinávii projekty převážně v oblasti PAY-TV, tedy konceptu, který u nás zatím příliš nefunguje a ani v prvních fázích digitálního vysílání se neočekává nějaký jeho razantní rozvoj. V pobaltských republikách a v Rusku provozuje MTG volně dostupné televizní a rozhlasové projekty. Některé projekty jsou mj. vysílány ze zahraničí do Švédska, kde jsou některé místní podmínky z komerčního hlediska méně výhodné. Podle vyjádření generálního ředitele MTG H.Albrechta pro server euro.cz se i nadále počítá s malou konkurencí pouhých dvou komerčních televizí na českém trhu, což je poněkud v rozporu s neodkladně blízkou realitou digitálního vysílání a i s plány a proklamacemi samotné televize Prima i dalších.

V každém případě dnes všichni lidé kolem Primy v pochopitelné zlepšené náladě hledí vpřed k dalšímu posílení pozice televize Prima na českém trhu a jen málokdo si vzpomene na řadu těžkých chvil, které vlastnictví televize Prima provázelo. Dnes je televize Prima označována premiérem Paroubkem jako jediná tzv. „neutrální televize“, když před časem (v rámci následků nucené správy v IPB) zejména ministři a poslanci za ČSSD kritizovali RRTV za „souhlas s nepřehledným prodejem vlastnické společnosti Domeana a za souhlas s převodem televizní licence na neznámého majitele…“ (např. tehdejší ministr kultury Pavel Dostál, PSP 34.schůze , 2.3.2001). Arbitrážní obchodní spory a soudní pře byly nakonec vyřešeny vzájemným „výměnným“ obchodem. Nový spolumajitel je dostatečně znám a RRTV i podle svého předsedy tuto vlastnickou změnu nebude schvalovat. V každém případě lze souhlasit se slovy generálního ředitele MTG k uskutečněné investici v již zmíněném rozhovoru, že jde hlavně o to udělat dobrý business a o nic jiného.

Prima se průběžnou dlouhodobou snahou dostala do dobré pozice, zcela jistě při tom dokázala využít dlouholetých potíží, soubojů i vlastnických změn okolo televize NOVA , a možná i obvyklého efektu „pomoci slabšímu“, který do jisté míry mohl zafungovat i u diváků. To nic nemění na prokazatelné profesionalitě lidí z Primy. Ta bude muset být prokázána v nových podmínkách, při kterých už nebude Prima považována za outsidera vyžadujícího pomoc a podporu.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 2.10.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.10.2005 • Den otevřených dveří Českého rozhlasu Pardubice
01.10.2005 • Od 1.10. se zvyšují rozhlasové poplatky
01.10.2005 • Od 1.10.2005 se zvyšuje poplatek za televizi
30.09.2005 • Patnáctý vysílač Proglasu do provozu
30.09.2005 • ADRA vyhlašuje cenu Michala Velíška
26.09.2005 • Europarlament chystá internetovú televíziu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist