Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 22:40:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

ČRa obnovily digitální rozhlasové vysílání T-DAB

  Autor: PR Press ČRa, ČTK, ČM , e-mail: info@cra.cz, info@ceskamedia.cz Přidané: 03.11.2005


České radiokomunikace dne 2. 11. 2005 v 15:20 h opět zahájily experimentální digitální vysílání rozhlasu v systému T-DAB. Po pětileté přestávce tak navazují na svoje úspěšné vysílání T-DAB, které uskutečnily jako první v ČR již v letech 1999-2000. Pokusné vysílání bylo obnoveno při příležitosti pražské konference organizace WorldDAB Forum v paláci Žofín ve dnech 3. - 4. listopadu 2005.

V rámci obnoveného experimentu ČRa v Praze a jejím okolí šíří signál tří komerčních rozhlasových stanic: Frekvence 1; Evropa 2; Rádio Impuls.

Jejich signály jsou šířeny dvěma vysílači: v pásmu L v bloku LC (1456,384 MHz) ze stanoviště Praha-město (žižkovská věž); ve III. televizním pásmu v bloku 12D (229,072 MHz) ze stanoviště Praha-Strahov. Pokusné vysílání T-DAB potrvá do konce měsíce listopadu 2005.


PR Press ČRa, www.cra.cz, 2. 11. 2005


Doplnění redakce:

Program konference WorldDAB Forum v paláci Žofín najdete zde:
http://www.worlddab.org/eventdet.aspx?eventId=51

Ještě připojujeme odkaz na minulé výroční shromáždění, které se konalo v Barceloně:
http://www.worlddab.org/mdetails.aspx?sub=61




V Praze začalo zkušební digitální vysílání tří velkých rádií

PRAHA 2. listopadu (ČTK) - V Praze a ve středních Čechách začaly zkušebně digitálně vysílat tři největší soukromá tuzemská rádia Frekvence 1, Impuls a Evropa 2. Vysílání v systému T-DAB potrvá měsíc, signál se však dá naladit jen na speciálních rádiích či radiobudících, kterých mezi lidmi zatím zřejmě není příliš. Majitelé takových přístrojů se však mohou těšit z mnohem kvalitnějšího zvuku srovnatelného s CD.

Tři stanice a provozovatel sítě České radiokomunikace (ČRa) tak učinili v souvislosti s výročním shromážděním asociace World DAB Fórum, které se koná ve čtvrtek a v pátek v Praze. Podle prezidenta Frekvence 1 a Evropy 2 Michela Fleischmanna se v poslední době často hovoří o pozemním digitálním TV vysílání a na rozhlas se pozapomíná. Přeměna současného analogového vysílání na digitální čeká nejen TV trh, ale také rádia, stejně jako v dalších zemích Evropské unie.

"Proto i tímto krokem chceme nejširší veřejnosti ukázat, že my, vysílatelé, jsme na tuto technologickou inovaci připraveni a jsme schopni posluchačům nabídnout vyšší kvalitu vysílání a více informací než doposud," uvedl Fleischmann. V současné době již existuje řádné digitální vysílání v systému DVB-T. Síť, kterou také provozují ČRa, rovněž pokrývá pouze Prahu a okolí. Diváci mohou naladit televizní programy ČT1, ČT2, ČT24 a Novu a pět stanic Českého rozhlasu včetně tří nových doposud internetových programů Rádio Česko, D-Dur a Leonardo. Systém DVB-T je určen zejména pro televizní programy. Pro diváky znamená mnohem kvalitnější obraz a další doprovodné služby, například více informací o vysílaných programech.

V budoucnu by v ČR mělo vzniknout až šest síti DVB-T o 24 volně šiřitelných celoplošných programech. Divák může sledovat digitální vysílání televizí a rozhlasu DVB-T na obvyklé televizi a přes obvyklou anténu. K nim však musí zapojit ještě zvláštní přístroj zvaný set-top box, jehož ceny začínají zhruba na 2000 korunách. Systém T-DAB je vyhrazen pouze pro rádia a jeho výhodou je mnohem kvalitnější poslech stanic ve chvíli, kdy je posluchač v pohybu - například v autě nebo při chůzi či běhu. Pro příjem digitálního DAB vysílání je však nutné pořídit si nový speciální rozhlasový přístroj, radiobudík či walkman s tunerem.


Zdroj:ČTK, Česká média, (fr), 3.11.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.11.2005 • Digitalizace pro nespavce
01.11.2005 • Mobilní příjem televize v severním Německu a Dánsku
29.10.2005 • DVB-T v Polsku: vlastní projekt sítě TVP
29.10.2005 • Jižně od Prahy nejde digitální Prima
25.10.2005 • DVB-T v Bavorsku – rozšíření vysílání
21.10.2005 • Digitální televizní vysílání ve Finsku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist