Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 02:43:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rok 2005 aneb „digitální peklo“ začalo

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 09.01.2006


Digitalizace vysílání má poměrně zásadní vliv na oblast elektronických médií a na celkový rozvoj příslušného podnikatelského segmentu. I při reálném hodnocení je třeba konstatovat, že i v České republice nastaly v posledním roce reálné a poměrně velké a konkrétní změny. Postupné spouštění a rozšíření dalších forem digitálních experimentů a zejména podzimní zahájení řádného digitálního terestrického vysílání znamenají významný zlom v přechodu na digitální vysílání.

Nic na tom nemění ani prodlužované a opakované projednávání příslušné legislativní úpravy i poměrně častá snaha využít celý proces změn k posílení dosavadních pozic nebo zvýhodnění postavení některých subjektů na domácím trhu.

Významným krokem v uplynulém roce bylo přijetí Zákona o elektronických komunikacích, byť i s některými poněkud jednostrannými a neúplnými úpravami pro oblast vysílání. Šlo zejména o některé dílčí změny zákona o ČT a ČRo ve prospěch vzniku veřejnoprávního digitálního multiplexu, což nakonec ale zatím z mnoha důvodů k jeho spuštění stejně nevedlo.

I nadále se v průběhu roku míchaly tendence , zda pečlivě vážit další kroky a rozhodnutí nebo naopak podnikat rázná radikální rozhodnutí se snahou urychlit některé postupy, často bohužel bez ohledu na právní, ekonomické a další důsledky. Tendr Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na udělení digitálních televizních licencí, kritizovaný kvůli nejasnostem v míře dostatečné právní úpravy a jistoty pro jeho účastníky již před jeho vyhlášením, se přesunul již do svého 3. kalendářního roku – a zatím stále bez jakéhokoliv výsledku.

Mezitím na situaci reagovali poslanci českého parlamentu, nejen negativním stanoviskem k dílčí mimořádné zprávě RRTV, ale i svými návrhy během příprav novely mediálního zákona. Podstatná část návrhů se do jisté míry snažila doplnit a nahradit absenci některých zákonných ustanovení pro digitální vysílání i pro zajištění nesporných garancí a potvrzení práv pro stávající provozovatele, což RRTV ve svých vyjádřeních a zejména svým postupem v počátku zcela ignorovala. Nakonec pak i Rada, možná tak trochu i v souvislosti s legislativními přípravami (a jistě také na základě vývoje některých soudních sporů…), nakonec zatím alespoň částečně na situaci reagovala a po roce od vyhlášení tendru tzv. překlopila zatím některé licence k televiznímu vysílání i pro oblast digitální.

Rozhlasové digitální vysílání se, kromě krátkodobého experimentu v systému T-DAB v průběhu mezinárodní konference World DAB Forum, prosadilo jako součást vysílání v DVB-T. Zatím je tato forma využívána pro vysílání dalších nových programů veřejnoprávního rozhlasu (kromě alternativy vysílání prostřednictvím internetu) spíše než pro nějaký společný trend s výraznějším zapojením dalších stanic. V případě komerčních rádií, až na některé výjimky dosud bez významnějšího komerčního efektu, se zatím komplexnější rozvoj rozhlasového digitálního vysílání v našich podmínkách v nejbližší době neočekává.

Poslední dobou, zejména v loňském roce, se také výrazně zvýšil zájem téměř všech médií o problematiku digitálního vysílání, a to nejen v souvislosti s někdy ne vždy zcela objektivními PR aktivitami přímo zainteresovaných subjektů. Vznikla řada dalších, již poměrně úzce specializovaných webů, zaměřených čistě na tématiku digitálního vysílání.

Hodnocení a komentářů k „digitálním“ událostem roku 2005 bylo zveřejněno celkem hodně, i když ani sebedelší souhrn nepostihne vše. Navíc jde o kontinuální a velmi rychlý vývoj, který se nezastavil žádným datumem či přelomem roku a zatím ani není příliš času a ani důvodů k zásadnímu bilancování. Pomineme-li formální zahájení vysílání DVB-T, je zřejmé, že hlavní události v digitalizaci, a s tím i úspěch a potíže nás teprve čekají. K těm hlavním událostem bude zcela jistě patřit dokončení další fáze projednávání a schvalování legislativy a i s tím spojené vládní koncepce pro digitální vysílání nebo práce na technickém plánu přechodu, který je v kompetenci ČTÚ. Na mezinárodní úrovni bude zcela zásadní událostí dokončení a závěrečná fáze mezinárodní radiokomunikační konference v Ženevě, která s definitivní platností rozhodne o dispozicích kmitočtového spektra vymezeného pro digitální vysílání v ĆR.

Rok 2005 je v každém případě významným milníkem v digitálním vysílání. V ohlednutí za loňským rokem nelze v závěru nevyužít část celkem víceznačného titulku z jednoho odborného časopisu a s trochou nadsázky konstatovat, že digitální peklo začalo!


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 9.1.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.01.2006 • DVB-T ve Francii: dvojnásobné překročení plánu pro rok 2005
06.01.2006 • DVB-T na jihozápadě Německa: vysílatel SWR oznámil detaily
03.01.2006 • Radiokomunikace nechají výkon digitálního vysílání na polovině
02.01.2006 • Ukončení experimentálního digitálního vysílání ČT v multiplexu B
24.12.2005 • V Praze bude od ledna osm digitálních programů, o dalším se jedná
23.12.2005 • V prevádzke je ďalší digitálny vysielač

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist