Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 01:26:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

V Praze bude od ledna osm digitálních programů, o dalším se jedná

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 24.12.2005



Počet digitálních programů, které budou mít možnost přijímat lidé v Praze a okolí, se po Novém roce zvýší o jeden. Majitelé set-top boxů umožňujících příjem vysílání v systému DVB-T budou mít možnost sledovat osm TV programů, o zařazení dalšího jednoho navíc jedná. Součástí nabídky budou i rozhlasové stanice.

V současné době vysílá v Praze a okolí sedm TV programů - tři programy ČT, dále Nova, Prima, hudební stanice Óčko a teleshoppingová stanice Top TV. Po Novém roce začne v síti společnosti Czech Digital Group (CDG) vysílat i parlamentní stanice 24cz. Informaci dnes ČTK potvrdil předseda představenstva CDG Leoš Pohl.

V Praze a okolí fungují dvě digitální sítě. V první, provozované Radiokomunikacemi, vysílají tři programy ČT a Nova a také pět stanic Českého rozhlasu a soukromá Frekvence 1.

Druhou síť provozuje CDG, v níž se po Novém roce v tuto chvíli určitě ocitne Prima, Óčko, 24cz a TOP TV. CDG jedná i s majiteli slovenské zpravodajské stanice TA3. "TA3 by mohla v naší síti začít vysílat zřejmě v únoru," podotkl Pohl. Uvedl, že není jisté, jak bude vypadat nabídka rozhlasových stanic, o tom se podle Pohla nyní také jedná; jasno by mělo být do konce roku.

V nejbližších měsících se nabídka volně přístupných digitálních programů ještě rozšíří. V únoru, den před zahájením zimních olympijských her v Turíně, Česká televize spustí v síti Radiokomunikací svůj čtvrtý program zaměřený na sport.

Programová skladba je však nyní pouze prozatímní do doby, než začnou vysílat nové programy, kterým Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělí licence v nynějším výběrovém řízení. Digitální televizní a rozhlasové pozemní vysílání v systému DVB-T v současné době pokrývá Prahu a okolí a od čtvrtka Brno a okolí; v únoru by mohlo začít i na Ostravsku. Pokud se tak stane, bude mít přístup k programům v síti Radiokomunikací podle údajů firmy zhruba třetina populace v ČR.

Nezbytnou podmínkou pro příjem digitálního vysílání přes běžné televizory je koupě zařízení, jakéhosi převaděče signálu, označovaného jako set-top box. Jeho cena nyní začíná na 2000 korunách a očekává se, že bude nadále klesat. Lze zakoupit i televizor s přímo zabudovaným set-top boxem, cena takového přístroje je mnohem vyšší.

Současné analogové pozemní vysílání se bude postupně vypínat a nahrazovat právě digitálním. V zemích Evropské unie se plánuje vypnutí posledního analogového vysílače do roku 2012, ale objevují se i hlasy, že by to mělo být dříve. V ČR vznikne postupným vypínáním analogu šest digitálních sítí, v nichž by měl divák najít 24 a podle technologií možná i více televizních a rozhlasových programů.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, Česká média, (fr), 23.12.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.12.2005 • V prevádzke je ďalší digitálny vysielač
23.12.2005 • Dlouhá hra o licence
22.12.2005 • Digitální vysílání ČT v Brně a okolí [ 1 ]
21.12.2005 • „Hlemýždí tempo“
14.12.2005 • Rozvoj digitálního vysílání v Estonsku
13.12.2005 • Nedoriešená legislatíva a nové vysielače DVB-T [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist