Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 08:03:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Voľby riaditeľa SRo o týždeň

  Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 30.03.2006




Predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian dúfa, že sa rade v jej súčasnom zložení podarí zvoliť nového generálneho riaditeľa SRo.


Vo včerajšom prvom hlasovaní už štvrtých volieb nikto z kandidátov nezískal desať hlasov, pričom riaditeľa rada volí už od októbra 2005. "V tejto chvíli by som nehovoril, že to bolo neúspešné kolo, bolo viacero silných kandidátov, rozhodne sa v ďalších dvoch hlasovaniach 6. apríla," povedal novinárom Talian po hlasovaní.

"Ani som nečakal, že bude v tomto hlasovaní niekto zvolený," dodal, keďže rada už vopred naplánovala termín druhého kola. Žiaden z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola - Ľuboš Machaj, Peter Kováč, Miloslava Zemková a Hilda Gajdošová - nekandidoval prvýkrát. To podľa Taliana znamená, že ich projekty rada mala možnosť čítať viackrát, pričom hlasmi podporili dobré projekty. Nekomentoval otázku, či môže rozhlas čakať radikálna zmena, keďže najviac šesť hlasov získal Ľuboš Machaj, ktorý chce zúžiť SRo zo siedmich okruhov na tri. Zvyšní kandidáti postupujú do druhého kola s tromi hlasmi. Talian tiež nechcel odhadovať, čo sa stane, ak ani budúci týždeň rada riaditeľa nezvolí. Podľa neho sa však ukazuje, že potrebné kvórum desať hlasov od 15-člennej rady je vysoké.

Šéfdramaturg STV Ľuboš Machaj kandiduje po tretíkrát. Trvá na tom, že by okruhy SRo zúžil na Rádio Slovensko, Rádio Devín a Rádio Regina. Rádio FM by ponechal len na frekvenciách v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach, Patria by sa spojila s Rádiom Regina. Machaj predpokladá, že v roku 2007 by sa mala zmeniť legislatíva ohľadne koncesionárskych poplatkov, do konca roka 2008 by sa snažil vybudovať vyrovnaný rozpočet SRo. Keďže dnes je rozhlas v strate, šetril by na spotrebných nákupoch, na službách, osobných nákladoch. V rozhlase by za Machaja bolo menej interných redaktorov ako dnes, viacej externistov.

Bývalý predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Peter Kováč kandiduje už po druhý raz. Rade dnes predstavil opatrenia, ktorými by znížil náklady SRo o 200 miliónov a dostal rozhlas na vyrovnané hospodárenie do dvoch rokov. Podobne ako Machaj aj on by obmedzil vysielanie Rádia FM, prešlo by na internet. Bolo by to však dočasné riešenie na úsporu 100 miliónov korún, po skončení krízy rozhlasu by Rádio FM ako prvé mohlo prejsť na digitálne vysielanie. Rádiu Devín chce Kováč zvýšiť počúvanosť z jedného percenta až na šesť. Okruhy SRo je podľa neho potrebné preformátovať, aby boli rozdielnejšie a neboli vlastnou konkurenciou. Ak štát nebude platiť za vysielanie Rádia Slovakia International, tiež by malo ísť na internet. Kováč by menil aj organizačnú štruktúru SRo a rozpočtovanie, uvažoval by o vyberaní koncesií vo vlastnej réžii. Príjmy z reklamy je podľa neho nutné zvýšiť na 100 miliónov korún.

Súčasná ekonomická riaditeľka SRo Hilda Gajdošová kandiduje už po tretí raz. Na stabilizáciu SRo vyžaduje zmeny v zákonoch o rozhlase, vysielaní a retransmisii, DPH i koncesionárskych poplatkoch. Rozhlas totiž zaplatí na DPH až 60 miliónov ročne, ďalších 60 miliónov korún by vedela ušetriť na prevádzkových nákladoch budovy SRo. Pre vysielanie SRo presadzuje ako hlavné kritérium počúvanosť. Nerušila by súčasné okruhy SRo, Rádio Slovensko si však podľa nej musí získať mladších poslucháčov, zahraničné vysielanie sa spojilo s internetovým. Rádio FM by podľa nej malo lákať mladých poslucháčov vysielaním mainstreamovej hudby. Podľa nej je potrebné zlepšovať pokrytie Slovenska signálom SRo, keďže dnes je celoplošný iba jeden jeho okruh a podľa zákona o rozhlase ich má byť päť. Riešila by aj prezamestnanosť v rozhlase.

Niekdajšia starostka Bratislavy-Staré Mesto Miloslava Zemková sa o post riaditeľky SRo uchádza po druhý raz. Podľa jej projektu by dokázala ušetriť až 237 miliónov ročne. Kvôli znižovaniu nákladov predpokladá zmeny zákona o DPH i koncesiách. Podľa nej tiež treba vyberať koncesionárske poplatky bez pošty. Žiaden z okruhov SRo by nerušila. Jej cieľom je vybudovať súbor moderných rádií zo SRo, ktorý by bral najlepších ľudí z mediálnej oblasti. Sama predpokladá revitalizáciu rozhlasu v prípade, že by stala riaditeľkou do dvoch až štyroch rokov. Jej cieľom je, aby rozhlas nebol najpočúvanejší, ale najdôveryhodnejší a najzodpovednejší. Zemková by znižovala počet zamestnancov, čím by ušetrila až 67 miliónov korún.


Zdroj: TASR, STrategie on line, 30.3.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.03.2006 • Rádio Twist v pondelok nahradí Rádio Viva
31.03.2006 • TZ-Evropa 2 změnila logo a startuje novou kampaň [ 1 ]
29.03.2006 • ČT vyzve další neplatiče k platbě televizního poplatku
29.03.2006 • Rádio Student se už nemusí bát, našlo investora
28.03.2006 • Dnes štvrtá voľba riaditeľa SRo
27.03.2006 • Organizátor Febiofestu zakladá Febio TV

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist