Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 18:51:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

ČT uvede nový dokument o Lubomíru Lipském

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 07.04.2006


S vůní mastixu a vanilky, nový dokumentární portrét Lubomíra Lipského, uvede Česká televize v sobotu 8. dubna na ČT2 od 22.05 hod. Připomene tak umělcovy třiaosmdesátiny, které slaví v dubnu, i skutečnost, že 25. března převzal v Národním divadle prestižní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Dokument režisérky Aleny Činčerové přiblíží divákům profesní život Lubomíra Lipského, komika laskavého a moudrého humoru, který vždy toužil po vážných a dramatických rolích, ale ironie hereckého osudu to zařídila jinak.

Po prknech, která znamenají svět, se Lipský pohyboval díky mamince již v prenatálním stavu. Nebylo proto divu, že mu divadlo učarovalo na celý život. Spolu s mladším bratrem Oldřichem, později známým režisérem, se rozhodli po úspěšných pelhřimovských ochotnických začátcích dobýt Prahu. Hned po válce stáli u zrodu tolik úspěšného Divadla satiry na Malé Straně. Naneštěstí bylo po pár letech zrušeno. Z politických důvodů. Kromě fotografií a hezkých vzpomínek po Divadle satiry nezbylo nic.

Naštěstí pro nás se dochovaly všechny Lipského filmy. Třeba hned jeden z prvních Císařův pekař a pekařův císař, kde se mladičký Lipský poprvé setkal s legendou českého humoru Janem Werichem. Málokdo ví, že báječný alchymistův výrok: „patlama, patlama, žbrlůch, žbrlůch…“ je výsledek geniální Lipského improvizace přímo při natáčení.

Mnoho filmů natočil Lipský i se svým bratrem, především z cirkusového prostředí. Oba bratři milovali hlavně klauny. Bylo by proto hříchem nepoužít v této souvislosti geniální ukázku klaunských čísel z filmů Cirkus bude a Šest medvědů s Cibulkou.

Další kapitolou jsou Lipského „dědci“. Hercovy vzpomínky, jak k těmto rolím přistupoval, doprovázejí ukázky z nejpopulárnějšího seriálu šedesátých let Tři chlapi v chalupě. Dnes, říká s úsměvem Lipský, už se nemusím na dědky tolik líčit. Dnes mě nalíčil život sám. Šminky a vůni mastixu však miluje odedávna. Dokonce má doma originální „šminkkastli“ z dědictví J. K. Tyla. Humornou ukázku líčení z legendárních Hovorů H ovoníme navíc ještě mastixem z Tylova dědictví.

Od šminek a vůně mastixu je jen krůček k operetě, další Lipského lásce. Poslední operetní role Billa Kippa v muzikálu sny z Nového Yorku přinesla Lubomíru Lipskému cenu Thálie v kategorii operety za rok 1997.

Ženské převleky provázejí Lipského taky od mládí. Obrazová ukázka s kuchařkou Cibulkovou (Šest medvědů s Cibulkou) pobaví spolehlivě každého.

Alfou a omegou ženských postav Lubomíra Lipského zůstává Charleyova teta, kterou si diváci mohou vychutnat z archivního záznamu divadelního představení z roku 1969. Charleyova teta se však obloukem k Lipskému vrátila i dnes. A tak znovu hraje v téže hře na scéně téhož divadla ABC. Jen roli vyměnil a dnes hraje svého někdejšího nápadníka (nebo raději nápadníka Charleyovy tety), advokáta Spettiguea. Byli jsme s kamerou svědky už třísté reprízy! Kombinace archivu a nově natočeného divadelního představení přinese spoustu zajímavých a zábavných konfrontací.

Divadlo, film, televize. Bezpočet rolí a roliček. Herecká tvorba Lubomíra Lipského, to je půlstoletí českého divadla, filmu, televize, ale i rozhlasu. Kapitola, která k radosti diváků má pořád svoji sílu.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.04.2006 • Newyorské dobrodružství Hillary Clintonové
07.04.2006 • Vysoká sledovanost středečních pořadů TV Nova
07.04.2006 • Generální ředitel televize Prima za pultem
04.04.2006 • Mimořádné povodňové zpravodajství České televize vyvolává mimořádný zájem občanů a o vysílání ČT24 [ 1 ]
04.04.2006 • VyVolení v minulém týdnu
03.04.2006 • Nejúspěšnější seriál posledních let Lost (Ztraceni) uvede TV Nova [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist