Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 21:37:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Spadne digitální novela pod stůl?

  Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 13.04.2006


Před několika dny skončil téměř nekonečný seriál udělování prvních digitálních licencí v tendru RRTV. Původní naprostá absence legislativních ustanovení pro digitální vysílání byla alespoň ve velmi omezené míře doplněna v roce 2005 přijetím nového Zákona o elektronických komunikacích a dílčími úpravami, které umožnily RRTV alespoň dokončit jinak poměrně sporně zahájené licenční řízení.

Od stejného data, kdy RRTV přes nesouhlas poslanců vyhlásila licenční řízení (tzn. od podzimu 2004), se táhne příprava a hlavně složité projednávání novely mediálního zákona č.231/01Sb. - tzv. digitální novely. Původní součást ZEKu, později vyjmutá a předložená formou samostatné novely, prošla v průběhu času mnoha úpravami. Některé z nich se díky realitě či pozdějšími rozhodnutími RRTV staly bezpředmětnými. Přesto v novele zůstává řada ustanovení, která jsou pro digitální vysílání a hlavně pro období přechodu z analogu na digitál celkem nezbytná.

Kromě snadnějšího řešení uvolnění dosud využívaných kmitočtů, nezbytných pro sestavení a vybudování definitivních digitálních sítí pro celé území republiky, přináší návrh zákona řadu dalších všeobecně prospěšných změn. I bez ohledu na doprovodné a s digitalizací nesouvisející změny zákona, je řada změn zákona krokem kupředu. Zejména pak praktické úpravy a možnost snadnějšího zahájení licenčních řízení jsou výraznou pozitivní změnou, a nejen pro v prvním kole neúspěšné žadatele. Pro v licenčním řízení neúspěšné současné celoplošné televize přináší novela možnost získat kompenzační licence výměnou za vracení analogových kmitočtů v souladu s Technickým plánem přechodu (TPP). Právě TPP a jeho zákonné zakotvení je významným přínosem novely, které povede k transparentnímu a předvídatelnému postupu při přechodu na digitální vysílání a navíc celou složitou proceduru významně zjednoduší a zrychlí.

Po téměř nekonečné a v létě loňského roku znovu opakované anabázi projednávání novely zákona v PSP prošel návrh i jednáním Senátu. Horní komora parlamentu přijala 4 doplňující návrhy ke sněmovní verzi poměrně výraznou většinou senátorů z většiny zastoupených politických stran a uskupení. Nyní návrh čeká na závěrečné posouzení ve Sněmovně, jejíž jednání začíná 18.dubna. Návrh digitální novely je zatím řazen v druhém bloku senátem vrácených zákonů a měl by se projednávat v závěru prvního týdne schůze nebo počátkem dalšího týdne jednání.

Poslanci rozhodnou mezi 2 alternativami - které při zjednodušeném hodnocení vyhoví buď lobby-zájmům jedné celoplošné televize ( podle některých právníků ale i s rizikem soudního či ústavního sporu) nebo bude přijata verze výhodná pro všechna rádia, zbývající i nové televize ( např. prodlužování licencí). Je to opět především otázkou politického rozhodnutí poslanců. Jednou už se Poslanecká sněmovna po zákulisní dohodě přiklonila k první alternativě. Od té doby se ale mnohé změnilo (a podle lidí znalých zákulisí také mnohé z tehdejších dohod nesplnilo). Celková únava a jiné priority v době těsně před volbami ale v poslední době vedou k přirozené únavě a snad i nechuti některých poslanců věc řešit a rozhodovat. Podle posledních aktuálních informací z poslaneckých klubů je dnes ale i reálná varianta projednávání tohoto zákona, který zatím není řazen mezi aktuální politické priority, vůbec neřešit a jeho projednání spíše v programu posouvat na později. Zde ovšem vzniká i riziko, které již plánují někteří poslanci, že návrh zákon po vrácení ze Senátu nebude projednán vůbec. S koncem funkčního období Sněmovny by pak tento návrh zákona zcela skončil a musel by být po volbách připraven návrh zcela znovu.

Možná je to náhoda, ale v poslední době od přijetí návrhu zákona v poslanecké sněmovně není příliš často vidět a slyšet v médiích předkladatele komplexní úpravy a dosavadního hlavního „politického garanta“ návrhu poslance L.Skopala. Možná je to jen přístupem novinářů k celé věci a ještě více však zřejmě mediálním zvýrazněním aktuálních a nových digitálních témat, mezi než jistě patří udělení licencí nebo třeba i změny v Radě ČTÚ. Bez ohledu na mediální ohlasy či viditelnost a (ne)aktivitu některých poslanců se domnívám, že by bylo dobré přijmout složitě vytvářený a pracně vyjednávaný zákon v jedné z disponibilních verzí, což by určitě bylo pro všechny účastníky dlouhého zákulisního zápolení a především pro celou domácí mediální „branži“ mnohem lepší než nepřijetí žádného zákona.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 12.4.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.04.2006 • Vizitky společností, jimž byla udělena digitální TV licence
05.04.2006 • Óčko získalo licenci
28.03.2006 • DVB-T na severu Saska-Anhaltska od roku 2007
28.03.2006 • V Praze začne ve čtvrtek digitálně vysílat další televize - TA3
28.03.2006 • DVB-T: další rozšíření sítě na jihozápadě Německa
23.03.2006 • DVB-T v celém Hesensku od konce května

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist