Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 10:32:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Skoro jasno – nový vzdělávací cyklus České televize

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 29.09.2006




Nový třináctidílný vzdělávací cyklus Skoro jasno, tematicky zaměřený na vše kolem předpovědi počasí, uvede Česká televize od 5. října každý týden vždy ve čtvrtek na ČT2 od 17.15 hod.


Motto seriálu – „Uděláme vám SKORO JASNO ve všem, co se předpovědi počasí týká“ - budou jeho redaktoři a průvodci pořady Taťána Míková, Pavel Karas a Alena Zárybnická a režisér Karel Jonák realizovat v dílech Teplota, Tlak vzduchu a meteorologický model, Vítr, Oblačnost, Srážky, Atmosférické fronty, Meteorologický radar, Družice, Bouřky a tornáda, Vzduchové hmoty a znečištění ovzduší, Sluneční záření, Klimatologické oblasti světa a změna klimatu, Přírodní katastrofy způsobené počasím.

Animovanými společníky průvodců pořady budou chytrý Mračoun a hloupá Žába.

Úvodem každého dílu napovědí moderátoři základní otázky, na které pak naleznou diváci odpovědi.

V rubrice Pranostika, aneb návrat do historie jim představí téma nebo pojem v historických souvislostech, popř. vysvětlí pranostiky, které jsou notoricky známé (měření v Klementinu, pranostika o Medardovi, větrná korouhev Petra Voka, Hamletovo pozorování oblohy, objevitelé meteorologického radaru, první meteorologické družice, bleskosvod Prokopa Diviše, smog v Londýně v roce 1952, Slunce a pyramidy…).

Ve školní lavici vysvětlí termíny a pojmy, které souvisejí s tématem, aby diváci předpovědi počasí správně chápali informace, údaje atd., které v nich každý den sledují.

V části Mýtus, aneb opravník obecně oblíbených omylů vyvrátí mýty, které se v souvislosti s počasím tradují (teplota se měří na slunci; když je vysoký tlak, pak je hezky, severní vítr vane na sever; červánky znamenají zhoršení počasí; přeháňky jsou slabé a rychle přestanou; po přechodu studené fronty se vždy ochladí; radar ukazuje oblačnost; družice pouze fotí zemi z vesmíru; tornáda se v Česku nevyskytují; při inverzi jsou nadlimitní koncentrace škodlivin; slunce ohřívá přímo vzduch; díky globálnímu oteplení bude tepleji; všechny katastrofy jsou důsledkem lidské činnosti…).

Na návštěvě pozvou diváky na zajímavé místo, které souvisí s tématem daného dílu (nejchladnější a nejteplejší místa v ČR; nejvýše položená meteorologická stanice v ČR – Šerák; největrnější místo v ČR – Milešovka; návštěva v oblacích; lavinové terény v ČR; prognóza ČHMÚ; meteorologické radary v ČR, Libuš – místo, kde se chytají družice; Letecká meteorologická služba v Ruzyni; severní Čechy a znečištění ovzduší; Solární a ozónová observatoř v Hradci Králové; MFF UK – studium meteorologie a klimatologie; místa postižená povodněmi v ČR…).

Pod lupou, aneb víte, že… se zaměří se na rekordy, kuriozity, zvláštnosti apod. (pocitová teplota; tropické tlakové níže; příčiny katastrofy v Tatrách v roce 2004; proč je obloha modrá; srážky, které nepadají z nebe; srážkové stíny; radar v hydrologii; počty meteorologických družic a objemy přenášených dat; vzdálenost bouřky podle hromu a blesku; měření znečištění ovzduší a imisní limity; optické jevy: halo, duha, koróna, glorie; pojem klima a pojem počasí;…).

V redakci počasí ČT umožní divákům nahlédnout do kuchyně televizních meteorologů, zaloví spolu také i v archivních zprávách o počasí.

A Viděli jste na obloze… – to bude prostor pro diváky, jimž moderátoři vysvětlí původ a důvod vzniku úkazů, vybraných z fotografií a videí se záběry zajímavých oblaků, meteorologických jevů a všeho, co souvisí s počasím, které mohli diváci během července a srpna posílat a stát se tak spolutvůrci pořadů.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.10.2006 • Taťána Kuchařová Miss World - české televize u toho chyběly [ 10 ]
01.10.2006 • TV Nova podpořila charitativní akci pro děti z dětských domovů
29.09.2006 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce – neděle 1. října 2006
28.09.2006 • Nova láme rekordy sledovanosti nejen za rok 2006
28.09.2006 • Jak se dělá televize aneb Setkání nejen školních televizí
27.09.2006 • Dobročinná akademie aneb Paraple 2006

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist