Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 19.05.2024 - 07:51:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Koncesionárske poplatky viazané na elektrinu

  Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 04.10.2006



Nový zákon o poplatkoch za služby verejnosti poskytované Slovenskému rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízii (STV) by podľa ministra kultúry Mareka Maďariča po schválení mohol byť účinný v marci budúceho roka.


Zákon má zrušiť koncesionárske poplatky viazané na rozhlasový a televízny prijímač a zaviesť jednotný poplatok za vysielanie SRo a STV viazaný na odber elektrickej energie. "Chceli by sme, aby zákon bol schválený do konca tohto roku. Nábeh toho zákona predpokladám niekedy v marci 2007," uviedol Maďarič v diskusnej relácii televízie Joj Sedmička.

Identifikáciu platiteľov poplatkov podľa odberu elektrickej energie považuje minister za technicky najefektívnejší spôsob výberu. Databázu platiteľov budú pritom SRo a STV poskytovať energetické závody. Za účelom výberu poplatkov si majú verejnoprávne médiá zriadiť špeciálnu spoločnosť. Poplatky by sa od súčasnej sumy podľa Maďariča nemali zásadne zvyšovať.

"Od poplatku budú oslobodení ľudia zdravotne postihnutí, polovičný poplatok budú platiť dôchodcovia žijúci sami v domácnosti, ako aj ľudia, ktorí sú v ťažkých sociálnych podmienkach," povedal. Za vhodné by minister považoval, ak by sa v zákone ustanovila povinnosť valorizovať po nejakom čase výšku poplatku.

Návrh zákona nevylučuje, že za činnosť SRo a STV budú musieť platiť aj ľudia, ktorí televízny a rozhlasový prijímač nemajú. V tomto zmysle ide sčasti o solidárnu platbu na podporu silných verejnoprávnych médií.

"Verejnosť si platí verejnoprávne vysielanie, pretože považuje za dôležité, aby tu existovala nejaká alternatíva komerčným elektronickým médiám a ich spravodajstvu viac alebo menej možno závislému od majiteľov a zadávateľov reklamy. Ak sa zhodneme na tom, že existencia takejto alternatívy má pozitívne dopady na celú spoločnosť, tak si jednoducho myslím, že je správne, aby sa na tej platbe podieľali aj tí ľudia, ktorí práve v tejto chvíli nie sú divákmi alebo poslucháčmi," povedal Maďarič.

Predseda mediálneho výboru NR SR a poslanec KDH Pavol Minárik súhlasí s potrebou riešiť problém vymáhateľnosti súčasných koncesionárskych poplatkov. Za spoločensky neúnosné považuje, aby väčšina poctivých ľudí, ktorí podľa zákona za rozhlas a televíziu poplatky uhrádzajú, doplácala na niekoľko stotisíc koncesionárov, ktorí neplatia. "Keďže nevieme prekonať tú bariéru vstupu do súkromia a kontroly toho prijímača, tak musíme hľadať nejaké iné kritérium, ktoré je ľahko kontrolovateľné a identifikovateľné, a to môže byť napríklad pripojenie na elektrickú energiu," povedal.


Zdroj: TASR, Strategie on line, 3.10.2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.10.2006 • Nové seriály na TV Deko
04.10.2006 • Krajcer sa stal riaditeľom JOJ pre publicistiku a strategické projekty [ 1 ]
01.10.2006 • SRo zrejme zruší miesta zahraničných spravodajcov
28.09.2006 • Tisková zpráva ze 17. zasedání RRTV
28.09.2006 • Rada STV bude rozhodovať o vyradení kandidáta
27.09.2006 • Úspěch webové prezentace ČT

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Re: A prečo nenapíšete tieto názor ... 

10.10.2006 12:25 • Vlado
:-))) Tam Fiko so svojou "asistentkou" urcite STV nepozeraju (este tak Private Blue).... ale kazdopadne... koncesionarsky by platit mali! Kedze byt je pisany na jeho mamu, predpokladam, ze ho v pohode za synceka zatiahne ona... ;-)
 
 
  A prečo nenapíšete tieto názor ... 

07.10.2006 07:58 • anonym
A prečo nenapíšete tieto názory- súdruhovi ministrovi Maďaričovi?
Len bolševik môže vyplodiť takéto tákony...
Že súdruh Fiko ??
A čo napr. Robertko Fiko- ak chodí v Bratislave na Dlhých dieloch, fo tzv bytu mamy- za frajerkou- bude aj tam platiť za TV? Tam určite spolu TV nepozerajú?
alebo áno? TV noviny o návšteve Talianska ?
Tak ako Robertko ?
 
 
  "mohli financovať nízkosledovanú televíziu" 

05.10.2006 14:10 • Vlado
to by bol este ten lepsi pripad. Ale obavam sa, ze z tych penazi by sa financovali hlavne manazerske odmeny, nevyhodne zmluvy a sudne trovy po ich vypovedani a naslednych prehratych sudnych sporoch. Co sa tyka nakladania s prostriedkami slovenskych danovych poplatnikov, staci si porovnat STV s inymi verejnopravnymi aj sukromnymi tv v regione (skladba programov, vlastna tvorba, budget vs. pocet zamestnancov, sledovanost,...) a clovek hned vie na com je. STV je v "efektivnosti" vynakladania verejnych zdrojov uz roky znama. Pamatam si este na miesto "odhrnaca snehu", ktore bolo v STV obsadene full-time po cely rok. Ci tam je este dodnes, netusim. Podobnych pre vysielanie STV "zivotne dolezitych" pozicii by sa v ich "mrakodrape" v Mlynskej naslo este hodne...
Co sa tyka Slovenskeho rozhlasu, ten je o nieco inom. Platil by som mu viac min. uz len koli Radiu FM ( http://www.radiofm.sk ), ktore pocuvam dost casto, podobne ako aj "Dobre rano" na SR1, pri ktorom sa zobudzam. Takze tu zasadny problem nevidim, i ked zlepsovat je stale co...
 
 
  A čo keď STV nechcem ... 

05.10.2006 12:36 • Števo
STV 1, 2 a rádio Slovensko nechcem, nepotrebujem a odmietam platiť. Celý tento nový zákon je absolútna hlúposť a len ďalší výmysel našich politikov ako vytiahnuť luďom peniaze z peňaženky, aby mohli financovať nízkosledovanú televíziu ( ostatne koľko % ludí ju sleduje? (mimo dôchodcov) ).

 
 
  Varis si doma vodu na caj? 

04.10.2006 17:39 • Vlado
Zehlis koselu alebo vysavas koberec? POTOM ZAPLAT STV !!!!
Co sa da este cakat od ministrov narodno-socialistickej vlady ?
 
 
  To je sprostosť 

04.10.2006 14:51 • haho7
Je to jasné keď niekto má viac domov a chát alebo právnické osoby majú tiež elektriku, čo s nimi keď právnické osoby nemajú TV alebo rádio. Ja by som skôr riešil tento problém inakšie. Podľa rodín a rodinných príslušníkov. Každá osoba ktorý má osobný preukaz a bývajú s nimi rodinný príslušníci tak by mali zaplatiť, keď majú elektriku aj za jeden TV prijímač a jedno rádio. Vlastne by sme platili za používania médií určitú sumu. A to nie za rádio a TV, ale aj ostatné mediálne veci a prístroje, teda za internet a telefón,mobil atď. Táto suma môže byť mesačne 100,-Sk. Nad túto sumu by sme platiť nemali. Kto nemá mobil, telefón, elektriku a byt na mene a neplatí paušál, ten by nemal platiť ani koncesie. teda ľudia nad 65 rokov by nemali platiť koncesie, za nich by mohol platiť štát. deti do 7 alebo 16 rokov taktiež by nemali platiť koncesie, nakoľko sa nemôžu na TV dívať, nie na všetky programy a sú rodinný príslušníci. Starí rodičia žijúci v jednej domácnosti s deťmi taktiež by mali byť oslobodený od koncesií.
 
 
  A ako k tomu pridu platcovia k ... 

04.10.2006 11:54 • anonym
A ako k tomu pridu platcovia koncesionarskych poplatkov ak niekto nema elektricku pripojku, ale pociva tranzistorak na baterky?? Uz vacsiu hlupost nemohli vymysliet.
 
 
  Neverte mu 

04.10.2006 11:00 • dsafds
je to len politik.
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist