Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 23:06:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Dnes zahajuje nová služba ORF

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.02.2004


Pokud uslyšíme u pořadů „Starý" nebo „Případ pro dva“ nezvyklé hlasy, nemusíme se znepokojovat – dnes, 20. 2. 2004 zahajuje Rakouská veřejnoprávní televize (Österreichischer Rundfunk - ORF) novou službu pro zrakově postižené: tyto kriminálky a filmy budou vysílány – s vyznačením „signálového zvuku“ – jako tzv. zvukové filmy. V přestávkách mezi dialogy mluvčí za scénou vysvětlí prostředí a děj.

U stereofonních televizorů nebo videorekordérů, popř. u satelitních boxů, vybavených stereofonním zvukem, lze tuto zvukovou variantu přijímat na 2. audio kanálu. Pokud takovéto zvukové vysílání nepožadujeme, přepneme zpět na 1. audio kanál. Pro sluchově postižené má ORF také zvětšenou velikost skrytých titulků (v teletextu).

Tato novinka však nebude jedinou, co nám rakouská veřejnoprávní televize chystá na letošní jaro.

Již loni zveřejnila Rakouská veřejnoprávní televize svůj plán ukončit kódování svého kanálu ORF 2 přes satelit, a to předběžně od letošního února. Zvýšené náklady při dosaženém celoevropském pokrytí jí měly kompenzovat vyšší licenční poplatky.

Později se však objevily informace z ORF a z úřadu spolkového kancléřství, že se bude muset volné vysílání ORF 2 ze satelitu pro nedostatek programů ošetřených autorskými právy výrazněji omezit. Programy v dopoledním čase nedostaly finanční podporu, tzn. vysílání ORF 2 má být volné, nekódované a přístupné v celé Evropě jen od 16 do 0:30 hodin. V mezidobí zůstane obrazovka v satelitní variantě temná, neboť pro další programy chybí autorská práva. ORF jiné vysílání spustit nesmí, poněvadž satelitní kanál mimo toto vysílání je pokládán za nový program a s tím se v zákoně nepočítalo. A také to úřad spolkového kancléřství nechce změnit.

Takto redukovaná verze ORF 2 by měla být vysílána pro celou Evropu o necelé dva měsíce později, jak se předpokládalo, tedy až na konci měsíce dubna. A kde tuto stanici na satelitu naladíme?

Signál ORF 2 je přenášen ve společném digitálním paketu ORF Digital na Astře 1G (19,2 stupňů východně), transponder 117 - frq. 12,693 H, SR 22000, FEC 5/6. Celý paket (tedy všechny televizní kanály, mimo rádií) je až na jednu výjimku – stanici TW1 - z důvodu autorských práv pořadů nakoupených pouze pro Rakousko nepřetržitě zakódován. Přístupové karty (smart cards) jsou poskytované pouze domácím občanům, platícím měsíční koncesionářský poplatek.


Jak je to s kódovacími systémy pro ORF?

Paket ORF Digital, podle informace ze svého vídeňského ústředí, bude současně s dalšími systémy kódování (Nagravision a CryptoWorks) až do prosince 2007 používat i nadále svůj nejstarší kódovací systém Betacrypt. Jak už víte z informací na našem webu, je paket kódovaný od loňského jara (7.4.2003) také v systému CryptoWorks a později pak i ve třetím systému - Nagravision Alladin, který je používaný z důvodu zařazení stanic ORF do placené služby Premiere Austria.

Rakouská televize ORF sice předloni krátkodobě uvažovala z důvodu insolventnosti německé společnosti KirchMedia o změně licence a kódovacího systému. Nakonec však došlo k uzavření nové, lukrativnější smlouvy mezi KirchMedií a ORF ve Vídni, jejímž výsledkem byl pronájem transponderu Astry 1G na další 2 roky – tedy ještě na celý letošní rok. Protože však kapacita tr. 117 už dnes nepostačuje zejména pro přenosy podvečerních regionálních „zemských“ magazínů, rozhodlo se vedení ORF přikoupit od Astry další kapacitu. Ke změně by mělo dojít na přelomu března a dubna.

No a poslední změnou by mělo být brzké spuštění nové MHP platformy, tedy interaktivních služeb pro své diváky, se kterou by se chtěla ORF připojit k projektu německých veřejnoprávních kanálů ARD a ZDF a přiřadit se do jejich terminálů. Tolik letošní jarní novinky ve veřejnoprávním vysílání u našeho jižního souseda, nakonec si ještě shrneme:


Co naladíme v digitálním paketu ORF na Astře 1G:

V paketu vysílají televizní stanice ORF 1, TW1, ORF 2, ORF 2 Wien, ORF 2 Niederösterreich, ORF 2 Burgenland, ORF 2 Oberösterreich, ORF 2 Salzburg, ORF 2 Tirol, ORF 2 Voralberg, ORF 2 Steiemark, ORF 2 Karnten a soukromá televize ATV+, pouze vysílání vídeňské TW1 je přenášené volně.

Dále v tomto digitálním paketu vysílají volně rádia Österreich 1, Hitradio Ö3, Blue Danube Radio / FM 4, Radio Österreich International, ROI-SAC, Ö 2 Radio Wien, Ö 2 Radio Niederösterreich, Ö 2 Radio Burgenland, Ö 2 Radio Oberösterreich, Ö 2 Radio Salzburg, Ö 2 Radio Tirol, Ö 2 Radio Vorarlberg, Ö 2 Radio Steiermark a Ö 2 Radio Karnten.


Zpracováno s využitím informací redakcí ORF a DER STANDARD z 17.2.2004 a loňských a letošních TSI Channel News a Transponder News


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.02.2004 • Hurrá – je tu americká irácká satelitní televize! [ 1 ]
05.02.2004 • Březen na HBO [ 3 ]
28.01.2004 • Závada na Amosu vyřadila některé programy UPC Direct [ 18 ]
27.01.2004 • WDR už vysílá všechny své regionální programy digitálně ze satelitu
15.01.2004 • UPC odpovídá – 26. část [ 15 ]
14.01.2004 • HBO chystá změny [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Kupa ORF Digital karty na Slovensku 

20.02.2004 14:38 • ond
Kde sa da dekodovacia karta ORF DIGITAL CRYPTOWORKS (samostatna, modul mam) zohnat na Slovensku? Som z vychodu a velmi mi nie je suce cestovat do Rakuska. Ake su moznosti dopalovania zapisov, je to take jednoduche ako pri slovak-linku?
 
 
  Chcel som pripomenut este aj z ... 

20.02.2004 14:31 • radko
Chcel som pripomenut este aj zaradenie lokalnych kanalov, ale uz ste to dnes uverejnili v kratkych spravach tazke mlcim. Sportu zdar!
 
 
  ale hej 

20.02.2004 14:26 • radko
TV6 najdes na 12,226/H, SR 27500, FEC 3/4
vysiela tam tiez MTV Pop alebo luxemburgska (tusim) stanica L1.TV
 
 
  TV6 

20.02.2004 08:01 • milan
Predčasom v minulom roku sa z Rakúska vysielal program TV6, ktorý prestali vysielať. Skončilo sa vysielanie celkom, alebo sa presťahoval na iný transpondér?
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist