Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:59:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Jaro s digitalizací

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 29.02.2004


Aktualizace koncepce přechodu na digitální terestrické vysílání byla Ministerstvem informatiky (ve spolupráci s Ministerstvem kultury) nakonec přeci jen upravena. Podnětem byly připomínky vzešlé z oponentního meziresortního řízení a evidentně i lobbyistické tlaky, zejména z veřejnoprávních médií. Podstatnou změnou je vytvoření třetího multiplexu jako veřejnoprávního. Podle aktuální verze ale budou zkoordinovanými kmitočty prioritně doplňovány první dva multiplexy. O této možnosti jsme diskutovali již dříve a lze ji jako pragmatickou cestu přivítat.

Třetí multiplex by mohl být postaven s využitím stávajících kmitočtů a vysílačů ČT. Musí se však prověřit rozsah postupného omezení a výpadku analogového signálu pro ČT 2 v řadě míst po celém území republiky. Podobný záměr byl již v minulosti prověřován na základě požadavku RRTV a ČTÚ (studie Testcom).

Návrh MI sice při prvním „čtení“ trochu připomíná nedávné spekulace o nové příležitosti pro Český Telecom, ale ve skutečnosti by měla ČT vybrat provozovatele telekomunikačních služeb pro veřejnoprávní multiplex na základě standardního výběrového řízení. Již dnes je sice Český Telecom exkluzivním partnerem pro potřeby České Televize, ale určitě se bude muset o vítězství „poprat“ s konkurencí. Přesto je nově vložená část o veřejnoprávním multiplexu velmi neurčitá a nekonkrétní. Ostatní nejasnosti a pro většinu účastníků digitálního vysílání shodné výhrady v konečné verzi dokumentu upraveny nejsou. Některé změny jsou jen formálním zpřesněním, jako drobný příklad uvedu fakt, že práce ve vládním Výboru pro digitální vysílání bude nyní již bezplatná…

Návrh dokumentu by měl být projednán ve vládě asi v polovině března. Tématem digitalizace by se měla zabývat také mediální komise Parlamentu ČR na svém speciálním zasedání v pátek 5.3. v 9,00 hodin.

V těchto dnech dokončila Rada pro rozhlasové televizní vysílání Výroční zprávu za rok 2003, kterou bude následně projednávat mediální komise a musí ji schválit celá Poslanecká Sněmovna. Zpráva je již kompletně veřejně dostupná na oficiálních webových stránkách Rady. V části věnované digitalizaci jsou, kromě standardních a již známých informací o vývoji příprav digitálního vysílání u nás, spíše obecné formulace, stejně tak je tomu i v samotném stanovisku RRTV.

Neurčitě vyznívá názor Rady na využití stávající legislativy, kdy například radní Václav Žák i z těchto důvodů veřejně doporučil vládě Koncepci digitalizace nepřijmout. Stanovisko Rady připouští, že v případě tvorby nových zákonů bude pozice České republiky při jednání o mezinárodní koordinaci kmitočtů obtížnější. Všeobecný důraz na kvalitu přípravy je pak naprosto správný. Konečně RRTV není tím subjektem zodpovědným za celkovou strategii, ale plní zákonem jasně stanovenou regulační funkci. Její legislativní iniciativa je, jak známo, právě platným zákonem poměrně omezena. Jako doplněk je pak ve zprávě přiložen harmonogram rakouské cesty k digitálnímu vysílání (experimentální vysílání probíhá v Rakousku až v letošním roce), přitom dokument MI tento projekt ve výčtu zahraničních příkladů neobsahuje.

Zpráva, která reflektuje loňský rok a v něm dohodnuté kompromisy, přirozeně hovoří jen o dvou multiplexech, resp. o potřebě spuštění obou multiplexů současně. Proti tomu je výsledná verze Koncepce pro finálové rozhodnutí vlády poměrně upravena a i pro původní spolutvůrce je možná překvapením. Možná i proto RRTV plánuje další společná setkání s ČTÚ i se členy mediální komise.

V běžné administrativě již RRTV projednávala různé žádosti o digitální vysílání s tím, že většinu z nich „vzala na vědomí“ (Například žádosti ČT, Českého rozhlasu a rádií Proglas, Frekvence 1 a Evropa 2). Žádost provozovatele digitálního experimentu Czech Digital Group má být ještě formálně doplněna. Žádost Českého Telecomu a.s. o provoz experimentálního digitálního terestrického vysílání Rada neschválila. Záplava zpráv o brzkém zahájení digitálního vysílání dominantního domácího telekomunikačního operátora v minulém týdnu byla spíše určitou formou PR. Podle stávajícího zákona by po souhlasu RRTV měl následně ČTÚ přidělit příslušné disponibilní kmitočty pro digitální vysílání.

Mezitím se zdvihá určitá nevůle ze strany kabelových a satelitních televizí, přestože i tito provozovatelé mají dostatečně atraktivní plány na udržení stávajících a přilákání nových diváků. Důvodem může být i poněkud překvapivá úprava sazby DPH pro tyto služby, přestože se v první vlně těmto provozovatelům podařilo tento cenový nárůst oddálit. Schválené úpravy DPH se negativně dotknou všech provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání.


Ing.Zdeněk Duspiva, 29.2.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.02.2004 • Technické problémy při přerušování kódování signálu ČT v Czechlinku – II. [ 18 ]
27.02.2004 • Změna DPH zřejmě ovlivní cenu kabelové TV, internetu a UPC Direct [ 3 ]
26.02.2004 • Technické problémy při přerušování kódování signálu ČT v Czechlinku [ 15 ]
25.02.2004 • Aktuální jarní nabídka pro nové zákazníky UPC Direct – nevyzkoušíte si HBO za korunu? [ 6 ]
19.02.2004 • Digitalizace vysílání přinese divákům množství výhod [ 12 ]
09.02.2004 • Výsledky ankety: Programová nabídka digitálního satelitního paketu UPC Direct [ 16 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  A doufám, že zamítnutí rady oh ... 

01.03.2004 22:23 • Milan
A doufám, že zamítnutí rady ohledně Českého telecomu je definitivní, snad se neobjeví nějaký vůl, který bude lobovat........
 
 
  Trošku, nebo spíš hodně, mi ta ... 

01.03.2004 22:19 • Milan
Trošku, nebo spíš hodně, mi tam vadí ten Český telecom. Určitě by se měl starat o perfektní a hlavně LEVNÉ připojení k internetu, jak je zvykem na západ od našich hranic, tak jak to dělají obdobné firmy.. Protože pokud by měl ČTc ještě navíc provozovat digitální TV tak to dopadne stejně jako s pevnými linkami - téměř všichni to přestanou používat. To víš Berdáre, telekomunikační firma je úplně něco jiného než HP, ale do dveří vlastně můžeš kopat stejně. Bohužel nikdy nepochopíš ten rozdíl.......
 
 
  3 MULTIPLEXY 

01.03.2004 08:35 • čtenář
Mě osobně se na tom líbí, že tato vize už obsahuje dva multiplexy a třetí, veřejnoprávní jaksi navíc, z redukovaných vysílačů ČT. Někdy je skutečně po kopcích mnoho vysílačů, které se zbytečně ruší, přitom je kvalitní signál z druhého - naopak tam kde by měli dokrýt signál, tak tam chybí :-) Ale to je už na jinou debatu. Hlavně že budou dva multiplexy + ten třetí navíc, jeden multiplex by zakonzervoval současné vysílatele (ČT1, ČT2, Nova a Prima + max. jeden dalšíí) a DVB-T by se nepohlo kupředu. Ale hlavně aby se to už konečně spustilo, a taky jinde, jak v Praze a v okolí !!!
 
 
  Omlouvám se, nechtěně jsem to ... 

01.03.2004 07:36 • gespa
Omlouvám se, nechtěně jsem to "odpálil" dvakrát. Pokud se bude webmasterovi chtít, souhlasím aby můj příspěvek z 01.03.2004 - 07:31 byl (součastně s tímto, který nyní píši) z estetických důvodů smazán.
-
Děkuji gespa


 
 
  Datum rozjezdu: včera bylo pozdě 

01.03.2004 07:32 • gespa
Hlavně ať nezvítězí lobby kabelových televizí, které mají z DVB-T (částečně oprávněně) panickou hrůzu...
 
 
  Včera bylo pozdě 

01.03.2004 07:31 • gespa
Hlavně ať nezvítězí lobby kabelových televizí, které mají z DVB-T (částečně oprávněně) panickou hrůzu...
 
 
  Chybí jen datum spuštění 

29.02.2004 21:54 • Petr V.
O DVB-T se mnoho mluví, už snad schází jediné. Datum rozjezdu - nejlépe ihned :-))
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist