Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 17:00:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Technické problémy při přerušování kódování signálu ČT v Czechlinku – II.

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 28.02.2004


V první části jsme se věnovali technickým problémům při přechodech z a do kódování pořadů, přenášených Českou televizí z paketu Czechlink na satelitu Eurobird. Podle odpovědi, kterou jsme dostali přímo od specialistů z Kavčích horách vyplývá, že o problému vědí, ale že je to opravdu složitý technický oříšek, který by dokonale rozlousklo snad jen stoprocentní kódování.

Po tomto závěru se rozpoutala na našem webu zajímavá diskuse, kdy jste navrhovali různá řešení jak řešit otázku kódování a také jak zabezpečit distribuci přístupových karet pro naše občany a případné další zájemce o vysílání ČT ze zahraničí.


Protože není slušné „dělat účet bez hostinského“, zajímalo nás také samozřejmě také stanovisko České televize, a proto jsme rádi, že její tiskový mluvčí, ing. Martin Krafl pohotově zareagoval a poslal nám do redakce odpovědi na otázky k tomuto tématu.


Nejprve jsme se ptali, zda by tedy nebylo nejlepším řešením začít trvale kódovat všechny pořady?

Bylo by to určitě nejjednodušší řešení, ale vzhledem k přáním diváků v rámci veřejné služby určité pořady kódovat nebudeme. Kupříkladu zpravodajské relace. Výjimku můžeme udělat také u pořadů z vlastní tvorby.

Takže zde se změny nedočkáme. Technici se tedy budou muset ve spojení se společností CTc (CryptoTec, dodavatelem kódování CryptoWorks) a Philipsem snažit přijít na to, kde k chybám dochází a snažit se je eliminovat.


Další otázka na tiskového mluvčího směřovala k tématu, zda nezačít distribuovat přístupové karty (smart cards CryptoWorks pro Czechlink) vlastními silami ČT (nikoliv přes Trade and Technology) a nezměnit systém abonence podle vzoru jiných zahraničních veřejnoprávních televizí?

Je to určitě dobrý nápad, kterým se Česká televize zabývá už dlouho. V budoucnu by například mohla být česká původní tvorba kódována zvláštním kódem a karta by se mohla prodávat přes web České televize.


Třetí otázka pak směřovala ke kódovacímu systému, protože jsme se na Kavčích horách dozvěděli, že bude končit smlouva s Philipsem, zeptali jsme se proto přímo:

Jak je to s chystaným novým výběrovým řízením na dodavatele technologie pro distribuci satelitního signálu. Pokud bude a změní se dodavatel na místo Philipse, povede to ke změně kódovacího systému a znehodnocení několika tisícovek receiverů? Kdy řízení proběhne a kdy budou známé výsledky?

Současný dodavatel má smlouvu až do konce roku 2005, proto žádné výběrové řízení nechystáme. Případná změna dodavatele by ale v žádném případě neznamenala změnu kódovacího systému ani znehodnocení receiverů.

Tolik odpovědi tiskového mluvčího České televize, ing. Martina Krafla, které jsme včera navečer (27.2.2004) obdrželi do redakce satCentra. Podle jeho slov je v České televizi náš (a váš) zájem o vysílání této veřejnoprávní televize moc těší a bude nám i nadále k dispozici. Navázali jsme tak na předchozí dobré vztahy s p.Klatovským a ing.Švehlou. Při loňské prosincové návštěvě redakce webu satCentrum na Kavčích horách jsme pak domluvili spolupráci s ředitelem techniky, ing.Rudolfem Popem a ten nám slíbil odpovídat na technické dotazy, tiskový mluvčí, ing.Martin Krafl pak tedy bude odpovídat na provozní, programové a legislativní otázky k vysílání České televize. Vaše dotazy v diskusích jim budeme pravidelně předávat.

A na závěr nám dovolte pro zpestření ještě malou perličku, vzpomínku na jednu příhodu, která se sice váže ke slovenským kolegům, ale napadla nás dnes při pročítání vašich reakcí o „maníkovi, který mačká pumprdlík“. Možná se bude zdát až komická, ale opravdu se stala. Před několika lety, když jsme se členy Československého DX klubu byli na exkurzi ve výškové budově Slovenské televize v bratislavské Mlýnské dolině, tak jsme procházeli jednotlivými pracovišti STV. A v jedné místnosti jsme narazili na jednu milou, usměvavou paní, která seděla u pultíku s přepínači, před sebou televizní monitory s oběma programy, několik listů papíru s podrobným minutovým a sekundovým itinerářem, co se bude vysílat – a jehlicemi s vlnou… A paní si vesele „štrikovala“ svetr, jedním očkem koukla na monitory, druhým občas na hodiny a papíry před sebou – a jak nám řekla, jejím úkolem bylo při reklamě přepínat tlačítkem ze stereo na mono! Ručně, a svědomitě, protože za stereo reklamu inzerent platil větší peníz, jak za nasmlouvanou reklamu v mono zvuku. Protože připravené klipy byly zřejmě všechny ve stereu, zabraňovala tak neoprávněným výhodám spořivějších firem. Tehdy myslím ještě STV spouštěcí impulsy VPS nevysílala, a na satelitu také nebyla, svetr tedy rychleji přibýval. Tehdy mě to, pár let před koncem dvacátého století, připadalo takové anachronické, až směšné, nepatřící vůbec do období počítačů.


Tolik malý pohled do historie, od které už ale přeci jenom pár let uběhlo a tak doufejme, že technický pokrok a procesory v odbavovacích strojích i v našich receiverech budou časem svorně spínat a vypínat dekodéry tak, že to ani nepostřehneme…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 18   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.02.2004 • Jaro s digitalizací [ 7 ]
27.02.2004 • Změna DPH zřejmě ovlivní cenu kabelové TV, internetu a UPC Direct [ 3 ]
26.02.2004 • Technické problémy při přerušování kódování signálu ČT v Czechlinku [ 15 ]
25.02.2004 • Aktuální jarní nabídka pro nové zákazníky UPC Direct – nevyzkoušíte si HBO za korunu? [ 6 ]
19.02.2004 • Digitalizace vysílání přinese divákům množství výhod [ 12 ]
09.02.2004 • Výsledky ankety: Programová nabídka digitálního satelitního paketu UPC Direct [ 16 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @Pavel8 

19.03.2004 23:29 • anonym
Je to smutný, ale naopak ČT prý dokonce platí distributorovi 100 Kč za každého zaregistrovaného zákazníka. Tedy jsem to slyšel :-) No a pokud se prodá čtyřikrát tolik karet, než se jich zaregistruje (protože tolik lidí, co by kopírovali inkasní lístek a posílali do ČT asi není, zvlášť když se to dalo až do podzimu vyřešit jinak), tak má distributor míň peněz a musí si zvýšit zisk zdražením karet. Tady je pro ČT jediná možnost - dělat si distribuci karet sama, jinak neušetří!
 
 
  CT potrebuje prece take neco vydelat 

18.03.2004 14:27 • pavel8
Bylo by zajimave vedet kolik penez ma CT z prodeje pristupovych karet.Ono jde v prvni rade o penize.
Jen nemohu chapat,ze kdyz budeme zit od kvetna v te velke EVROPE,proc se tam take nebudeme moci divat na Ceske vezernopravni stanice.Pokud bude v CR platit televizni poplatky a pojedu pracovat na pul koku treba do Francie,tak proc se tam nesmim koukat na Ceskou TV??? Pokud to technicke moznosti umoznuji beru to jako omezovani obcanskych prav.
Hezky den
Pavel
 
 
  No a kromě toho všeho co jste ... 

29.02.2004 14:30 • Milan
No a kromě toho všeho co jste tady napsali, by se ČT měla velice, ale opravdu velice moc a vážně zamyslet nad prodejem karet CL ve vlastní režii, nikoliv přes šejdířskou TaT!!!!
 
 
  Asi na tom třetím programu zah ... 

29.02.2004 14:09 • Ištván.
Asi na tom třetím programu zahájí program ROMA 3,aby ROMA v evropě byli informováni co se zde a na slovensku děje. Ištván.
 
 
  CT INT 

29.02.2004 13:11 • JirkaS
Vsadím se že neodpoví a nebo se budou vymlouvat na všechno možné ,ale ten třetí program už přece vysílají,jen škoda že jsou to jenom ty pruhy...
 
 
  K tomu bodu -Myslel jsem pocho ... 

28.02.2004 23:58 • Pavel
K tomu bodu -Myslel jsem pochopitelně ke zvýšení konc. poplatků
 
 
  Samozřejmě, že by neměl být pr ... 

28.02.2004 23:56 • Pavel
Samozřejmě, že by neměl být problém poskládat programové schéma pro CT Int. Vždyť kdyby se poskládalo to co je vysílané v dnešní podobě volně, pár repríz z tvorby ČT, k tomu několik šotů o ČR - jak píše gespa - tolik diskutované zbytečně utracené peníze za naši prezentaci v Evropě by se vyřešilo, alespoň z části.
Druhá varianta, vysílat nějaký programový blok v přesně vymezený čas, by měla význam pro diváky v zahraničí jen v případě, že by programová skladba nebyla v té době stená. Po určité době, by to mohlo být pro ně nudné.
Není ovšem lehké pro ČT začít jen tak začat vysílat nový program, nevím ani jaká je ekonomická stránka tohoto. Myslím si však, že pokud by se z ČT1 a ČT2 seskládala jednoduše mozaika (to co se může volně vysílat) a v ostatním čase doplnit jak píšu v úvodu, nemuselo by to být nějak technicky komplikované.
A přesně jak bylo poznamenáno. ČT by měla dokonalý bod k zdůvodnění konc. poplatků.
V tomto řešení je až opravdu mnoho much, které by se dali zaplácnout najednou
 
 
  @Stan. --- A ještě do třetice pro ing. Krafla 

28.02.2004 22:15 • gespa
Tady jde o to, že při variantě s CT Int. by samozřejmě zůstal i stávající stav, takže pokud někdo by měl "chuť" i na něco jiného než zpravodajství a Dobré ráno s ČT, ..., tak by se zachoval jako doposud a opatřil si CL kartu i na ČT1 a ČT2 (potažmo Primu).
-
Z oficiálního "legálního" hlediska (ze kterého občané mimo ČR přijímat CL nemají) by bylo vyhověno i určitým požadavkům našich občanů ze zahraničí (které se ovšem za ty léta pravděpodobně dost změnily a většina z našich krajanů již karty dozajista má...) a byl by OFICIÁLNĚ vysílán i program pro ně (všechny naše "evropské" spoluobčany), který by zároveň sloužil do jisté míry tak trochu i jako propagace naší vlasti v Evropě...
-
A pokud se skutečně najde někdo v zahraničí, kdo si (z jakýchkoliv důvodů) nemůže kartu obstarat, tak takovýto krajané by dozajista také uvítali možnost, že by zde byl český kanál, který by vysílal 24hod. FTA (byť např. čtyřhodinovou smyčku) a nemuseli by tak (jako doposud) tajně doufat, že třeba zrovna dnes "natrefí" na "něco" nekódovaného.
-
Já jsem rozhodně v první řadě pro variantu č.1 (CT Int. FTA, ČT1 a ČT2 24hod. kód), i když už teď slyším jak je to složité začít vysílat "novou" stanici (složité možná pro toho, komu se do toho nechce - z jakýchkoliv důvodů -, pokud by zájem byl, tak já osobně nevidím žádný nepřekonatelný problém...).
-
No a v záloze zde je pořád varianta č.2 (ČT1 24hod. kód, ČT2 3-4hod. denně v konstantní dobu FTA blok), u které už opravdu nevím na co by se dalo ještě "vymluvit"...
-
(I kdyby měl být přinejhorším tento blok vysílán např. od 00.00 do 04.00, aby "nenarušoval" již zaběhnuté schéma ČT2, tak je to pořád -druhá- nejlepší varianta -hned po CT Int.- a také podle mne nejméně "bolestivá" pro VŠECHNY zúčastněné strany. Pořád pro krajana nevlastnícího CL kartu by to byl konstantní čas na který lze nastavit záznamový prostředek a vlastní program shlédnout později...)
 
 
  Nejsem si tak docela jist, že ... 

28.02.2004 19:49 • Stan.
Nejsem si tak docela jist, že by krajané hned byli žhavý na JENOM reklamní zprávy a hned instalovali pro příjem několika hodin stále se opakující se vysílání. Když má možnost přijímat celý paket jak český tak slovenský na normální kartu. Kdyby toto vysílaní se uskutečnilo přes astru 19.2 snad, když už má parabolu nastavenou na tuto astru, kde spravidla stačí okolo 50cm pruměr paraboly. Chce li někdo do toho investovat, tak rozhodně počítá i s českýmy filmy a ty by určitě mezi ty specielně volné nedostal. Takže nevidím jinou jednoduší možnost než konstantní kodování a je po veškerých problémech.
 
 
  Tén zvláštní kód pořád nechápu ... 

28.02.2004 18:50 • Pavel
Tén zvláštní kód pořád nechápu. Že by ČT zbytečně vyhazovala za karty, které jim budou k ničemu? Nebo by to sloužilo jako lákadlo k dalším kartám (s full nabídkou programů)? To se mi zdá nějak móóc komerční a to se mi nelíbíííííí !!!?? Tvrdit, že je to pro "jen určité" pořady je divné. Buď si ji nikdo nekoupí, nebo se budou kupovat až moc.... A ty ostatní zapadnou prachem.
 
 
  Nepochopil jse jen ten "zvláš ... 

28.02.2004 18:43 • Pavel
Nepochopil jse jen ten "zvláštní kódovací systém"
Jinak myslím, že ČT by opravdu měla raději uvažovat o nějakém International programu. Zahrnovali by se do něho správy atd.
A jěšte to rozdělení karet na dvě skupiny, pro krajany žijící jinde by bylo výhodnější pořídit si legálně jejich kartu, než shánět po inzerátech s pocitem ménecenosti, jak mi jednou známy napsal. A našim divákům by se trošku i mohli odlehčit kapsi při koupi karty z druhé skupiny.
Že by international program pak mohl divákům v zahraničí "stačit" a o karty by neby zájem se myslím ČT bát nemusí. Určitě by se pak nespokojili jen s jedným programem. S jídlem roste chuť.
Vyřešilo by se i kódování, odpadli by problémy a nemuseli by v cizině s nalepenými oči na obrazovku čekat, kdy jim zmyzí "black screen". Nevím jak je to pro ČT ekonomické, nebo ne, ale je to určitě dobré řešení, když už má chuť tento problém řešit.
 
 
  Oprava hrubky: "... zahraničn ... 

28.02.2004 18:42 • gespa
Oprava hrubky: "... zahraniční občané nevlastnící kartu by BYL-I- také dozajista nadšeni ...".
-
Omlouvám se.
-
gespa
 
 
  @ghost 

28.02.2004 18:38 • gespa
@ghost: Musím složit poklonu...
-
I když je tento plán (CT Int.) trochu komplikovanější (tedy z legislativního hlediska - a to jen "naoko"), tak je to VELICE ELEGANTNÍ ŘEŠENÍ!
-
Takovýto CT Int. by nemusel mít přehnaně vysoký bitrate a pořady jsou k dispozici, jeden program k odbavení v "odbavovacím středisku" by určitě ještě v ČT také zvládli. Vysílal by jen to, co by bez problémů bylo možné a v určitých blocích by to mohl točit dokolečka (protože na různorodých 24hod. by se asi ČT za součastného stavu nezmohla), nakonec to i navazuje na úmysl ČT vytvořit onen často zmiňovaný ČT News. Dokonce by pak ČT mohla říkat, že má i jeden 100% veřejnoprávní kanál...
-
Náklady na odbavení jedné FTA stanice navíc by neměly být velké, místo je i přímo v CL, zahraniční občané nevlastnící kartu by byly také dozajista nadšeni a ČT by mohla při prosazování zvýšení konces. poplatku argumentovat, že vysílá "další" kanál...
---
Takže už tu máme dvě, podle mě lehce zrealizovatelné a vcelku bezproblémové a rychle proveditelné varianty. (--1.-- CT Int. --2.-- ČT1 24hod. kód a ČT2 jeden vysílací FTA blok denně) A technici ČT by se mohli věnovat důležitějším věcem, než se pokoušet opravit takovouhle "blbou" závadu...
-
Opravdu jsem zvědav co na to pan tiskový mluvčí... ;o)
 
 
  O těchto věcech jsem psal na w ... 

28.02.2004 18:23 • JirkaS
O těchto věcech jsem psal na webu PARABOLA ,ale pan tiskový mluvčí zde žádnou možnost ČT INT.nezmínil. Podle něho by asi měly být opět nějaké zvláštní karty pro cizince. Nechápu proč místo testů 16:9 na jejich transpondéru nemůže běžet např. 4 hodiny nějaké propagační a zpravodajské pořady o České republice, které by se nemusely kodovat a proč se platí miliony za reklamní spoty zahraničním televizím.

 
 
  Ceska TV International 

28.02.2004 16:58 • Emigrace
To by byla vec. Myslim si ale, ze by jsem ocekavali moc od CT TV a cele ceske NATION.
Cesi v CZ ale zapominaji, ze jich uz dost zije za hranicemi a s prichodem do EU jich budou prvni leta urcite vic. To sami plati a o Slovacich!! Ziju v Svycarsku a mame tu uz dost velikou komunitu mladych slovaku a cechu. Kazdy narod v Evrope krome Cechu a Slovaku ma nejakou TV International.
Polaci asi 6 kanalu, Srbove 2, Madari Duna TV, Rumuni, Ukrajinci a Rusove.
Cesi a Slovaci maji tak akorat CERNY obrazovky.
 
 
  1: 

28.02.2004 14:48 • ghost
Sleduji tuhle rozsahlou debatu na servrech paraboly a satcentrum jako gespa a ostatni a prijde me to k smichu.Je skoda,ze ve vedeni CT stale panuje spatecnicke mysleni.Co takhle vytvorit v tom obrovskem mnozstvi kancelari na kavcih horach plan na vytvoreni kanalu napr.pod jmenem CT International?Byl by pro cechy zijici v zahranici a samozrejme by nebyl kodovan.Odpadlo by tak nekolikalete spekulovani vsech o tom co se ma kodovat a co ne.CT je stale statni televizi a STAT by mel mit zajem napr.timto zpusobem se zviditelnit nejen v evrope,ale i na jinych kontinentech.A jestli pane rediteli nevite jak na to,bezte se zeptat treba polaku,rumunu,madaru,kurdu a mozna i ciganu jak je mozne,ze v USA maji moznost videt vysilani ve svem jazyce?Ja ziji trvale v USA a napr.polakum tak trochu zavidim,ze maji moznost sledovat to SVE.
 
 
  tak jedeme dál... 

28.02.2004 09:31 • gespa
Takže abych to zesumíroval:
---
1) Přechody budou dál, takže ŽÁDNÁ ZMĚNA.
-
2) Karty by se levněji prodávaly maximálně jen na "původní tvorbu", takže ŽÁDNÁ ZMĚNA (kdo by si pořizoval kartu jen na "původní tvorbu" ČT? - potažmo když ta by snad tedy měla být vysílána volně, ne?
-
3) Změna kódovacího systému, potažmo "znehodnocení" mnoha stávajících receiverů PRÝ nehrozí. Tak to jsem opravdu rád, doufám jen, že to nebude za rok či dva úplně jinak...
---
A závěrem jeden dotaz na ČT:
-
Nevyhovělo by se VŠEM, kdyby ČT1 byla kódována NEPŘETRŽITĚ a zpravodajský (a i jiný) servis našim spoluobčanům v zahraničí by byl poskytován na programu ČT2 v přesně vymezený pravidelný čas (např. denně 16-19hod., ale klidně i jinak)? Alespoň by v tom nebyl takový chaos a naši zahraniční spoluobčané nevlastnící kartu by měli přehled... Za konstruktivní odpověď předem děkuji.
---
S pozdravem "gespa"
 
 
  Myslím že tak jak legilativa z ... 

28.02.2004 09:19 • Stan.
Myslím že tak jak legilativa zavedla střídající kodování na CT1 tak to muže zase novelou na základě TECHNICKY NERESITELNYCH PROBLEMU zrušit. Hlavní duvod tehdy byl aby krajani v zahraničí měli možnost, sledovat zprávy a dění v česku. Mezi tím si již všichni krajani opatřili karty pro příjem všech českých programu eventuelně i slovenských, takže duvod který tehdy měl opoctanění dnes je spíš jako přítěž pro řešení technických problému.CT jistě nemá možnost zavést znovu konstantní kodování, ale vzhledem k současným problemum a situaci s krajany muže informovat legislativu která by toto rozhodnutí ktré před lety bylo učiněno zrušila. Toto nestojí žádné peníze a nervy je to okamžitě vyřešené.Stan.
 
 
Celkový počet komentářů: 18 / zobrazují se: 1 ... 18

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist