Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:38:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

DVB-T v kabelových rozvodech

  Autor: U.Freyer, rfe , e-mail: info@rfe-online.de Přidané: 10.05.2004



Digitální standard DVB-T je také vhodný pro poskytování programů do rozvodů STA. Ve srovnání s analogovou televizí je však třeba přihlédnout k některým zvláštnostem, které budou popsány pro případ zavedení DVB-T v Severním Porýní-Vestfálsku.


U DVB-T bude zachován dosavadní kanálový rastr, přičemž tento standard právě tak podporuje v pásmu VHF kanálový rastr 7 MHz, jako v pásmu UHF rastr (šířku kanálu) 8 MHz.

Je však nutné respektovat následující specifika:

- u DVB-T mohou být využity libovolné kanály v pásmu VHF a UHF,

- u DVB-T se na každém kanálu přenáší jeden ze tří nebo čtyř programů určitého multiplexu,

- u DVB-T se bude pracovat s jednofrekvenčními sítěmi. Z několika vysílacích stanovišť budou přitom stanice vysílat tyto multiplexy na těchto kanálech,

- u DVB-T bude používána vertikální polarizace,

- u DVB-T jsou zavedeny přijímací antény s kruhovou vyzařovací charakteristikou,

- u DVB-T v jednofrekvenční síti nemusí být přijímací anténa nasměrována na jeden vysílač,

- u DVB-T je možný příjem z několika směrů bez rušení.

Při vysílání šesti multiplexů s 24 programy při zavedení DVB-T v Severním Porýní-Vestfálsku je potřebných šest jednofrekvenčních sítí. Signálem DVB-T tak bude pokryto území s asi 10 milióny obyvateli. Je tedy možný příjem šesti kanálů (multiplexů) z některého vysílačů sítě. V uvedeném případě se předpokládají kanály jen v pásmu UHF, nejnižší plánovaný kanál je K25, zatímco v případě nejvyššího kanálu se jedná o K66.


Doplnění rozvodu STA

V současnosti bychom mohli položit otázku, zda a s jakými náklady může být současná STA pro standard DVB-T doplněna (dovybavena). První překážkou je přitom anténa. Základním problémem je potřebná šířka pásma. Pokud se bude vysílat i na kanálech K61 až K69, u stávající antény se bude muset zejména prověřit, jaké má parametry na kanálech nad K60, poněvadž tyto kanály u analogového vysílání nejsou zapotřebí. Informace o závislosti zisku antén na kmitočtu se dají zjistit buď z katalogových listů nebo se za tímto účelem provede měření. Možná bude potřebné použít novou anténu. Přitom se také může jednat o vhodné antény pro skupiny kanálů, do rozvodu budou antény zapojeny přes výhybku. Při příslušné montáži může být u stávající, stejně jako u nové antény, přihlédnuto k vertikální polarizaci.

Poněvadž se obvykle jedná o typy antén s více prvky a směrový účinek je tak dán, antény by tedy měly být nasměrovány na vysílač jednofrekvenční sítě. Nabízí se vysílač s nejmenší vzdáleností od místa příjmu. V ideálním případě bude do hlavního napájecího bodu distribuční sítě STA dodáván širokopásmový signál, který má pro všechny frekvence stejnou úroveň. V případě potřeby lze toho dosáhnout i tak, že se za antény připojí zesilovač s vhodnou změnou náklonu („přetržení“) charakteristiky /zesílení na kmitočtu/.


Rozvodná (distribuční) síť

V případě rozvodné sítě rozlišujeme následující varianty:

- širokopásmový rozvod,

- „úzkopásmový“ rozvod se zpracováním vybraných kanálů.

Širokopásmový rozvod zahrnuje frekvenční rozsah až do 862 MHz. Nyní má být tento signál k dispozici ve všech přípojných účastnických zásuvkách (krabicích) – se stejnou úrovní signálu. Proto musí být specifikovány parametry zesilovače, rozbočovače (aktivní nebo pasivní rozbočovač) a zásuvky (krabice) pro horní mezní kmitočet 862 MHz. A kromě toho, na tomto kmitočtu by měl mít použitý kabel co možná nejmenší hodnotu útlumu. Potřebná šířka pásma se dá jednoduše vyzkoušet i měřením na přípojných účastnických zásuvkách. V případě potřeby musí být vhodně doplněno vybavení rozvodné sítě.

Pokud jsou všechny komponenty širokopásmové rozvodné sítě dimenzovány až do 862 MHz, pak je možné tuto síť využít i pro DVB-T. Poněvadž se ale bude přijímat 6 kanálů (multiplexů) je třeba dbát na to, aby úroveň součtového signálu na vstupu příslušného širokopásmového zesilovače byla v přípustném rozmezí hodnot. Není-li tomu tak, pak by v tomto případě měla být zvýšena úroveň signálu na vstupu zesilovače (pokud je možné využít prvku na nastavení úrovně) nebo se do obvodu vloží útlumový článek. Pokud nejsou obě možnosti přípustné, pak je třeba příslušný zesilovač vyměnit za vhodnější typ.

Použijeme-li „úzkopásmový“ rozvod se zpracováním vybraných kanálů, budou v hlavním napájecím bodě soustavy (např. skříň, kde jsou umístěny zesilovače, konvertory a z ní se rozvádí signál do jednotlivých bytů) vybrány z širokopásmového signálu z antény žádané přijímané kanály. Kanály UHF budou převedeny na kanály VHF, kdežto u kanálů VHF se zpravidla kmitočet nezmění. V německých rozvodech se vystačí s obvody do 300 MHz nebo s prvky do 450 MHz, což znamená menší požadavky na rozvodnou síť.

Jestliže kmitočty těchto šesti kanálů (multiplexů) DVB-T přesně odpovídají kmitočtům dosavadních kanálů pro analogové programy, pak lze rozvodnou síť použít pro DVB-T beze změny. Také se předpokládá, že antény jsou natočeny do stejného směru - jak pro vysílače, které doposud vysílají v analogovém systému, tak i pro budoucí vysílače DVB-T s šesti multiplexy.

Jestliže uvedená situace nenastane, musí se pro každý z těchto šesti multiplexů DVB-T provést konverze do pásma VHF změnou, dodatečným doplněním vybavení v hlavním napájecím bodě soustavy („v hlavní stanici STA“). Týká se to těch antén, které jsou nasměrované na jeden vysílač DVB-T.


Shrnutí

Rozvody (zařízení) STA nejsou sice automaticky vhodné pro DVB-T, nicméně po přiměřeném doplnění, dovybavení antén a rozvodné sítě vždy mohou být využity pro příjem signálu DVB-T.


Zdroj: U. Freyer, rfe /radio-fernsehen-elektronik/, č. 4/2004, s. 36 a 37, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


Pozn.: autor článku přepokládá v některých případech horní mezní kmitočet STA do 300 MHz, příp. do 450 MHz, v STA v České republice však mohou být programy v pásmu UHF často přijímány přímo, bez konverze do pásma VHF. Na vysílačích DVB-T v Česku může být rozdíl od příspěvku použita i horizontální polarizace nejen vertikální. Autor také předpokládá, že každý uživatel na účastnickou zásuvku připojí set-top-box DVB-T, nikoliv televizní přijímač se vstupním dílem jen pro příjem analogového televizního vysílání (na rozdíl např. od konverze DVB-T signálu TV Nova na analogový signál pro STA v Praze a okolí).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.04.2004 • Co s sebou na dovolenou - satelitní komplet! – II
22.04.2004 • Nové set-top-boxy firmy Pace
21.04.2004 • Humax představil na veletrhu Anga Cable některé své novinky
10.04.2004 • Využíváte DiSEqC? [ 2 ]
30.03.2004 • Zesilovače v anténním rozvodu – II.
23.03.2004 • Šumové číslo konvertoru - pouze obchodní trik výrobce? [ 21 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  DVB-C 

13.05.2004 12:03 • mc
je na to aby sa Ti do 8 MHz vošlo až 56Mbit/s (DVB-T max.32)
 
 
  No, já doufám, že nebude nutno ... 

11.05.2004 14:49 • gespa
No, já doufám, že nebude nutno chodit s DVB-T až do tak vysokých kmitočtů, protože ty se samozřejmě také hůře šíří i vzduchem, nejen po rozvodu...
-
Navíc jak je správně zmíněno v poznámce pod článkem, v drtivé většině STA v ČR se již docela dlouho nekonvertoruje a i nově přidávané programy s celkem vysokými kmitočty se pouští přímo. A docela dobře to funguje, i když je samozřejmě potřeba více dbát na celkovou vyváženost signálního spektra, tak aby se i vysoké kmitočty dostaly ke všem uživatelům dostatečně silné.
-
Z tohto pohledu jsme tedy u nás myslím docela dobře připraveni (navíc mám stejně pocti, že u nás - přinejmenším zpočátku - se bude spíš modulovat, aby lidi mohli využít i svoje dnes hojně nakupované "analogové" televizory přímo bez set-top-boxů)...
-
P.S. bože chraň, aby bylo nutno chodit s DVB-T nad 60 kanál (ideální by podle mne bylo nechodit ani nad 50 kanál)!!! (snad jedině v počátcích, než se zruší analog, ale jako stálé řešení bych to neviděl moc rád, hlavně z důvodu zbytečeně horšího pokrytí oblasti takto vysokými kmitočty)
 
 
  Tak potom načo je DVB-C??? ... 

11.05.2004 13:11 • anonym
Tak potom načo je DVB-C???
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist