Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 13:40:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Programy z družic Astra přijímá 94 miliónů evropských domácností

  Autor: SES Astra/satCentrum , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 12.05.2004



SES ASTRA, součást společnosti SES GLOBAL (Euronext Paris, Luxembourg a Frankfurt stock markets: SESG) včera rozesílala médiím tiskovou informaci s nejnovějšími výsledky jejího evropského monitoringu.


Průzkum se uskutečnil v závěru minulého roku a týkal se 30 zemí, které ozařují satelity Astra svým signálem (konkrétně - Rakousko, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Holandsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a Velká Británie). V těchto zemích se zvýšil do konce loňského roku počet domácností, které přijímají audiovizuální (TV a rozhlas) a širokopásmové (datové) služby z družic, zaparkovaných na pozici 19,2 st. východně a 28,2 stupňů západně o 2,5 miliónů a celkově dosáhl více jak 94 miliónů. (Jen pro doplnění - flotila Aster dnes činí celkem 13 satelitů, které přenášejí na 1100 analogových a digitálních TV a rozhlasových stanic a datových kanálů, kromě DTH služeb zabezpečuje také SNG přenosy a DTC vysílání a to z obou výše uvedených pozic a též z 23,5 a 24,2 stupňů východně a také z 5,2 stupňů východně).

Tyto výsledky posilují postavení společnosti SES ASTRA jako leadera družicového příjmu v Evropě, který zabezpečuje služby DTH a SMATV. Na začátku roku 2004 přijímalo 36,4 miliónů evropských domácností ASTRu individuálně na svůj komplet, přes vlastní parabolu. To představuje nárůst o 2 milióny domácností ve srovnání s dřívějším rokem. Celkem 57,9 miliónů domácností pak sleduje programy z Astry přes kabel.

Pokud se jedná o poměr příjmu z obou hlavních pozic, tak pro DTH je v Evropě preferovaná pozice 19,2 stupňů východně, kam směřuje své paraboly 29,2 miliónů domácností, pozici 28,2 stupňů východně sleduje 7,2 miliónů domácností, a to převážně z Velké Británie a Irska.

Zvyšuje se také nárůst příjmu z digitálních transponderů, na konci roku 2003 přijímalo digitál skoro 18 miliónů domácností z obou pozic, zatímco o rok dříve to bylo 15 miliónů. Digitální příjem z Aster nyní činí 49% (v roce 2002 to bylo 44%) - údaj je ze sledovaných tradičních zemí, jako je Francie, Německo, Polsko, Španělsko a Velká Británie.

Přesto ve více jak 19 miliónech domácností najdeme zatím pouze analogové komplety. Ze 70% to jsou německy hovořící země, což činí více jak 13 miliónů domácností. Na těchto číslech se podílí určitý konzervatismus a široká nabídka volných analogových stanic v německém jazyce.

V průzkumu se sledovala i možnost připojení domácností na satelitní širokopásmové služby (DSL). Zde je dobrá výchozí pozice pro blízkou budoucnost, protože podle monitoringu má až 73% domácností, vybavených digitálním satelitním kompletem, své vlastní PC, z toho je 60% aktivně připojeno na internet. Pokud se jedná o domácnosti vybavené pouze TV přijímačem, zde jsou čísla nižší – PC má 55% domácností, z toho připojených na internet je 42%.


Tolik souhrn nejzajímavějších dat z průzkumu, které pro média zpracovali Yves Feltes (Press Relations Development) a Luc Welter (Strategic Market Development) z ústředí SES Astra v Château de Betzdorf v Luxembourgu.

A na závěr ještě připojujeme krátkou informaci, jak se tento monitoring prováděl. Podle SES Astra se na konci minulého roku dotazovali více než 60 000 respondentů ve 22 evropských zemích, konkrétně v Rakousku, Belgii, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Maďarsku, Irsku, Itálii, Lucembursku, Holandsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Slovenské republice, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Další průzkum by se měl uskutečnit opět v závěru letošního roku.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.05.2004 • Konference o radiokomunikacích RRC-04 byla zahájena
06.05.2004 • NHL PlayOff na Galaxii sport - přehled TV přenosů
- 3. kolo
01.05.2004 • Poznatky z přechodu na DVB-T v Německu
30.04.2004 • Střípky ze světa satelitních a kabelových TV
26.04.2004 • E! začne vysílat také v němčině
22.04.2004 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na květen

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist