Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 10:05:04 satCentrum najdete také na:      
včera nové Téma/Reakce: 0/0           dnes nové Téma/Reakce: 0/0 Nastav barvu


Upozornění
Zvýrazňování nových příspěvků od poslední návštěvy je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Pravidla diskuse na serveru satCentrum

 

TOP témata



 

Téma z archivu

Digi TV
NA hlboke zamyslenie...kam to u nas vsetko  
Vytvoření nového tématu
search Vyhledávání

print Verze pro tisk
14.08.2010 10:18 • ® rudlus
Digi TV si hraje s diváky na Slovensku. Sebrala jim fotbal
Satelitní platforma Digi TV se postarala o další vlnu kontroverze na slovenském trhu. Po výrazném přeplacení vysílacích práv za anglickou fotbalovou Premier League, kterou bude vysílat exkluzivně v regionu střední Evropy, koupila i přenosy slovenské reprezentace a tamní nejvyšší soutěže. Slovenskému svazu nabídla nejlepší podmínky, a očekává, že získá nové abonenty. Diváci v internetových diskuzích zuří a Slovenská televize svaluje vinu na fotbalový svaz, který prý nebral v potaz dluholetou spolupráci.
Nový začátek Digi TV?
Zdá se, že Digi TV se po letech rozpačitého podnikání probouzí k novému životu. Nejenže se v průběhu posledních týdnů definitivně zbavila děravého kódovacího systému a odstřihla pirátský příjem, ale podařilo se ji získat i zajímavé divácké taháky na všech trzích, kde působí. V Rumunsku a na Slovensku vlastní práva pro vysílání tamních nejvyšších fotbalových soutěží. A na všech ostatních trzích bude jejím hlavním trumfem anglická Premier League a některé další evropské soutěže.
Na Slovensku ale poslední kroky platformy vyvolaly nebývalou diskuzi, dokonce na vládní úrovni. Digi TV totiž zakoupila exkluzivní práva nejen pro domácí fotbalovou soutěž Corgoň ligu, ale i pro domácí zápasy tamní fotbalové reprezentace. A to vzbudilo vlnu nevole především u diváků a některých politiků. Slovenská televize si stěžovala, že marketingový partner fotbalového svazu ignoroval její návrhy a požadavky, a nový pravicový ministr školství Eugen Jurzyca dokonce pohrozil, že může odejmout státní dotaci pro fotbalový svaz. Nakonec od záměru ustoupil, protože dotace se nijak nevztahovala na obchod s televizními právy, a ani neměla za cíl dotovat dostupnost fotbalových přenosů na veřejnoprávní Slovenské televizi.
Slovenský fotbalový svaz postoupil práva soukromé agentuře Sportfive, která je následně nabídla ve výběrovém řízení provozovateli Digi TV. Grafika: Dizajn manuál SFZ
STV je v šoku, kanál Trojka bude mít chudší program
Sama Slovenská televize byla konkurenčním tahem satelitní platformy v šoku. V posledních letech totiž nebyl o slovenské fotbalové kluby ze strany komerčních televizí žádný zájem, a tak veřejnoprávní televize získávala práva bez výraznější licitace. Neměla prakticky žádného konkurenta, a tak se někdy smlouvy podepisovaly i na poslední chvíli. Letos si však slovenský svaz najal jiného prostředníka, agenturu Sportfive, aby mu do kasy přinesla víc peněz z prodeje práv. Tato společnost přitom není v televizní branži neznámá – stála například za umístěním ME ve fotbale 2008 na obrazovky TV Prima, a má letité zkušenosti s prodejem práv na různé fotbalové soutěže.
Sportfive tak vypsala autonomní tendr, do kterého se přihlásily pouze Slovenská televize a provozovatel Digi TV. Fotbalový svaz do tendru nijak nezasahoval, a jeho výsledek určila pouze poptávka trhu. Digi TV nabídla podstatně víc peněz než STV, a to bylo rozhodující. Když představitelé Slovenské televize zjistili, jak se situace vyvíjí, začali bít na poplach, a v poslední chvíli nabídku Digi TV dorovnali. Bylo však už pozdě, Sportfive byla ve finále jednání se zástupci satelitní společnosti, a smlouva byla připravena k podpisu. Společnost Digi TV v tomto klání zvítězila.
STV: Digi TV sebrala Slovákům fotbal
Následně se spustila mediální přestřelka, ve které Slovenská televize, a část fotbalové obce poukazovala na fakt, že sportovní kanál Digi Sport nebude dostupný všem Slovákům. A že ti, kdo jej chtějí přijímat, si musejí objednat celou nabídku Digi TV. Její cena přitom není nikterak vysoká – pohybuje se v rozmezí 8-10 eur za měsíc – no fakt, že nový sportovní program bude vázán jen na jednoho operátora, mnoho lidí pobouřil.
Slovenská televize je nespokojená, že ji vysílací práva nepřipadly, a ukazuje prstem na domnělého hlavního viníka, kterým má být fotbalový svaz. Zástupci svazu vzkazují, že není jejich povinností prodat práva STV. Podle neoficiálních informací nabídla Digi TV druhé straně možnost sublicence alespoň pro zápasy slovenské reprezentace. Nabídku ale sama STV odmítla s tím, že nehodlá plnit kasu soukromé společnosti.
Paradoxem je samotný fakt, že sportovní kanál Digi Sport, na němž budou běžet fotbalová utkání, ještě nevysílá. Odstartuje až tuto sobotu s úderem prvního zápasu anglické Premier League. Včerejší přátelský duel mezi Slovenskem a Chorvatskem tak Digi TV nabídla Slovenské televizi bezplatně. STV reagovala uraženě – prý zápas odvysílá jen tehdy, pokud ji Digi TV uhradí i náklady na přenos.
Fotbalová utkání uvidí pouze abonenti Digi TV. Diváci ostatních platforem mají smůlu. Ilustrační foto: Labnol.org
Přátelské utkání vysílala JOJ PLUS
Do celého procesu se nakonec vložila soukromá televize JOJ, která tento duel zařadila na svůj druhý kanál JOJ PLUS. Tuto televizi přitom vlastní Ivan Kmotrík, jež kontroluje i fotbalový klub Slovan Bratislava. Na celé transakci tedy bude přímo i nepřímo profitovat.
Celé dění kolem vysílacích práv poukazuje na jednu zvláštnost slovenského televizního a potažmo sportovního trhu. Ten je do velké míry deformovaný a nefunguje na něm zdravá konkurenční soutěž. V Česku se prodávají vysílací práva na hokej i fotbal za téměř sto milionů korun, na Slovensku šlo donedávna pouze o jednotky milionů. Přičemž v předchozích letech nastaly i situace, kdy přenosy odmítala vysílat sama STV, čímž ještě více snížila jejich tržní hodnotu.
Digi TV tak může paradoxně pomoci vybudovat konkurenční prostředí na slovenském sportovně-televizním trhu. Její kanál Digi Sport pro česko-slovenský region totiž bude cílit primárně na slovenské diváky. Svědčí o tom i fakt, že sídlo a zázemí má v Bratislavě, a ve vysílání budou téměř výhradně slovenští komentátoři. Lze tedy očekávat, že o Digi TV ještě v souvislosti se Slovenskem uslyšíme mnohokrát. Jde totiž o trh, který není téměř vůbec obsazen ze strany české konkurence.
<< následující (novější) téma předchozí (starší) téma >>

¤   Počet reakcí k tomuto diskusnímu tématu: 19   ¤
Reakce (nejnovější jsou nahoře): 1 / 1

 
to roweami  
16.08.2010 06:59 • ® jurtog
Vies ja som nepozeral Digi ani ked bolo zadarmo. A ak si myslis, ze Digi kupilo prava na anglicku ligu a tym uz vyhrali tak si na velkom omyle. Sice je pravda, ze im unikali zisky kvoli emu, ale teraz investovali velku sumu penazi. A na to budu potrebovat strasne vela novych platiacich divakov. Lenze ti si radsej zobrali zakladnu ponuku Skylink, akoby mali platit Digi za tu kvalitu. Inac pozerat Corgon Ligu a este aj cez Digi to musi byt dvojite utrpenie. Za to by mali platit ludom ze to pozeraju. Staci ked sa pozries kolko ludi na tu nasu ligu chodi. Tak kolko potom bude mat Digi novych abonentov??? :bad:. Poznam dost ludi ktori mali Digi zadara a su do futbalu blazni, ale ani jeden si Digi nezobral. A len pre Tvoju zaujimavost. Ja pozeram futbal tu: http://www.sky.de/web/cms/de/fussball-england-sendekonzept.jsp a 7 zapasov Live za tyzden a v HD. A neplatim omnoho viac ako ty za Digi.
 
 
 
O co jde? Chcete fotbal? Zaplaťte si Digi. Fotbal  
15.08.2010 22:09 • ® 79090
O co jde? Chcete fotbal? Zaplaťte si Digi. Fotbal nemá se státním zájmem vůbec nic společného, jak tu někdo psal. Je úplně normální, že práva na jeho vysílání má ten, kdo zaplatil nejvíc. Nikomu nic nebrání objednat Digi.
 
 
 
pre roweami  
15.08.2010 12:42 • ® kira
No rudlus sa tu vychechtaval. Radsej budem sledovat cesku a rakusku ligu v DVBT, ako slovensku na Cigi. Pretoze tam bolia oci nielen z hry ale aj zo signalu. A ked si ozaj budem chciet pozret nejaky zapas, tak internet od chello 60-tisicka a huste.tv to isti. Mimochodom Cesi predali prava aj Nove aj CT, takze spolocnostiam ktore sa daju primat volne, bez akychkolvek poplatkov. SFZ dostava prispevky od statu, s dani nas vsetkych, tak by sa mali podla toho spravat. Ak si zarobia sami na seba, nech predaju prava hoci aj do Ugandy.
 
 
 
pre jurtog  
15.08.2010 07:55 • ® roweami
ked digitv nepadla ked kazdy pozeral nacierno tak teraz uz urcite napadnu ked presli na N3. Ti co maju digitv urcite nebudu rusit zmluvy kvoli tomu ze kupili vysielacie prava pre corgon ligu a reprezentaciu a aj premier league.Tymto krokok urcite ziskaju novych abonentov ked aj ty medzi nich patrit nebudes
 
 
 
pre kira  
15.08.2010 07:45 • ® roweami
nie len na SFZ ale vsade kde sa rozdeluju peniaze
hadam nechces porovnavat programovu ponuku digitv,upc s dvt-t ponukov?
ten kto nevie po madarsky a nemecky su mu tieto DVB-T stanice nanic.A ponuka ceskych a slovenskych stanic je mizerna.
pre mna je prioritou anglicka premier league a tu vysiela bohuzial len DIGITV.Preco nekupila vysielacie prava STV,Markiza,Joj atd.potom by som nebol nuteny pozerat digitv.
mimochodom kto ta nazval hlupakom?
 
 
 
Suhlas  
14.08.2010 23:52 • ® jurtog
Rudlus uplne s Tebou suhlasim a tiez si myslim, ze si tymto krokom Digi TV zacalo kopat vlastny hrob.
 
 
 
pre roweami  
14.08.2010 18:07 • ® kira
Patril, a na com sa vysklebujes? Ze som mal zadara omnoho viac kanalov ako si ty platil? Kto je tu hlupak? Az teraz ked som bol nuteny naladit DVBT, som zistil co je KVALITNY PRIJEM. Lutujem ze som bol lenivy, a pokial islo Cigy, tak som sa tym nezaoberal. Dve anteny som mal, jednu som dokupil a mam obraz jak vinecko. Parabolu som dal na Astru a mam tolko kanalov ze az. Takze este raz: Kto je tu hlupak?
 
 
 
roweami  
14.08.2010 17:29 • ® rudlus
a ty si medzi nich nepatril???ha ha ha
 
 
 
pre roweami  
14.08.2010 16:59 • ® kira
Keby si netrepal, v Bratislave a okoli sa moze na Digi kazdy vybodnut, kvalitny prijem DVBT a to aj ceskych, rakuskych a madarskych multiplexov. Asi tridsat kanalov, naco by mi bolo to hnusne Digi? Tu ide o to ze na SFZ sedia kseftari ktory by aj vlastnu matku oklamali, ked ide o prachy. Zevraj: Futbal je hra pre ludi! Malo by to zniet: Futbal je kseft pre SFZ!
 
 
 
ked sa dala digitv sledovat nacierno nikto sa  
14.08.2010 14:55 • ® roweami
ked sa dala digitv sledovat nacierno nikto sa nestazoval.
teraz je zrazu kazdy urazeny
 
 
 
som maximálne spokojný aspon ma nebudú rušiť  
14.08.2010 13:09 • ® apetitius
som maximálne spokojný aspon ma nebudú rušiť šmatláci na slovenských trávnikoch a ak je sledovanosť taká ako je návštevnosť na Corgoň lige moc nevyhrali akurát sa uvolní miesto pre lepšie športy ako futbal .Podla mna by sa mala liga presunúť do Rumunska a na našich štadionoch by mali zasadiť zemiaky a mrkvu :) :D
 
 
 
este raz....vysielanie v statnom zaujme by malo  
14.08.2010 12:02 • ® rudlus
este raz....
vysielanie v statnom zaujme by malo byt len vyhradne v takej tv ktora je volne pristupna vsetkym obyvatelom v tom state bez nejakeho platenia kedze si to aj my sami platime..
je to uz dost jasne???
co koho po nejakej digi???stala za prd a vzdy bude stat za prd...cakaju ze len kvoli futbalu si ludia ihned objednaju cele digy...ani omylom...kupili to predrazene len aby vsetkych preplatili a garantujem vam ze sa im to nikdy nevrati a do par rokov tu uz nebudu...
na sfz sa rozhodli v prospech penazi nie v prospech ludi..a to je kamenom urazu...
 
 
 
digisport  
14.08.2010 11:52 • ® Jupi
Televize Digi Sport exkluzivně dostupná v rámci sítí společností Digi - tedy na satelitu v rámci platformy Digi TV a na Slovensku v rámci kabelové sítě Digi Slovakia. V jiných platformách a distribučních sítích nebude poskytován
Skylink/Monoblock 19.2,23.5/Panasonic TX-L32E5E/
 
 
 
nedočítal si to asi celé - v poslednom odseku je  
14.08.2010 11:47 • ® dario
nedočítal si to asi celé - v poslednom odseku je jasne napísané, že Digi Sport pre československý region bude určený primárne pre slovenských divákov so sídlom v Bratislave a bude so slovenským komentárom.
 
 
 
v poriadku...ja sa nehadam...ale myslel som to  
14.08.2010 11:22 • ® rudlus
v poriadku...ja sa nehadam...ale myslel som to inak...vysiela to tv ktora posobi v cz...keby to dali hocikomu u nas je mi to jedno...jasan??
 
 
 
v ČR vysiela zápasy reprezentácie NOVA a tá je  
14.08.2010 10:49 • ® dario
v ČR vysiela zápasy reprezentácie NOVA a tá je tiež súkromná.
 
 
 
ja len nechapem ako mohli predat prava na  
14.08.2010 10:46 • ® rudlus
ja len nechapem ako mohli predat prava na reprezentaciu....ta je platena aj to statnych penazi...cize aj z nasich dani a dali to sukromnemu subjektu...teraz sa ukazalo co za bandu inteligentov je vsade u nas... :mad: :mad: :mad: :mad:
 
 
 
Oni práve vychádzali zo štatistík minulého  
14.08.2010 10:45 • ® dario
Oni práve vychádzali zo štatistík minulého obdobia, že na slovensku prijíma najviac ludí DIGI TV. Ibaže teraz je chvílku obdobie, kedy sa čaká na kódy. :)
 
 
 
Kšeftári na SFZ  
14.08.2010 10:37 • ® kira
Vedenie SFZ znovu dokázalo že im na fanúšikoch vôbec nezáleží. Dôležitý je vlastný vaček. Predali práva spoločnosti ktorá má na Slovensku asi 280000 abonentov, takže futbal uvidí len málo ľudí. Takže namiesto toho aby sme vsetci sledovali futbal na STV s kvalitným DBVT signálom, bude zápasy vidieť len zopár ľudí ktorý majú šunt Cigi TV. :mad:
 
 
Celkový počet reakcí: 19 / zobrazují se: 1 ... 19

|<«1»>|



¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist