Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 18.05.2024 - 07:52:20 satCentrum najdete také na:      
včera nové Téma/Reakce: 0/0           dnes nové Téma/Reakce: 0/0 Nastav barvu


Upozornění
Zvýrazňování nových příspěvků od poslední návštěvy je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Pravidla diskuse na serveru satCentrum

 

TOP témata



 

Téma z archivu

CZ/SK stanice
prosba o vypocitanie uhla sklonu parabol  
Vytvoření nového tématu
search Vyhledávání

print Verze pro tisk
24.06.2004 07:50 • Jano
Chcel by som velmi pekne poprosit, v piatok 25.6 sa chystam na mesiac do Chorvatska. budem 80km od Makarskej Riviery, smerom na Dubrovnik, je to na hranici s Bosnou a Hercegovinou pri mestecku NEUM. Nebol by nejaky kolega laskavy a nevypocital by mi uhol sklonu paraboly aby som sa vedel aspon niecoho chytit pri natacani paraboly pri hladani druzice THOR 3. Dakujem Jano.
<< následující (novější) téma předchozí (starší) téma >>

¤   Počet reakcí k tomuto diskusnímu tématu: 7   ¤
Reakce (nejnovější jsou nahoře): 1 / 1

 
Zadávání pid: To má každý rece ...  
24.06.2004 14:58 • Raul
Zadávání pid: To má každý receiver trochu odlišné. Pokud proběhne ladění automaticky (po přetočení na Thor), tak se o pidy nemusíš starat. Pokud se nějaký transpordér (frekvence) nenajde, nebo je černo, můžeš zkusit ruční ladění. Tam se navolí frekvence, polarizace, datový tok (SR) a v advanced option jsou políčka na zadání pidů. Alespoň já to takto mám na receiveru PremiumX. Pokud tam vlezu do advanced nastavení, nějaké hodnoty pidů tam vidím. Když je změním, je tam volba na hledání přesně podle zadané volby, tzn. je zadáná frekvence, pol, SR a navíc i s konkrétními pidy. Po hledání se buď najde nebo nenajde žádaná stanice. Pokud jsou pidy špatně, tak se nenajde. Jinak se najde, automaticky pojmenuje a uloží. Jak to bude na tom konkrétním přijímači v chorvatsku nevím. Ale určitě bude umožňovat ruční zadání frekvencí atd., tedy i zadání pidů, pro případ, že by automatika žádané transpordéry nevyhledala. Čest práci. Raul.
 
 
 
Pre Raula 2  
24.06.2004 14:04 • Jano
Dakujem pekne, skusim to tak sprav it. este jedna otazocka kde sa nastavuju tie PIDy?
 
 
 
Jo, a to jsem zapomněl - před ...  
24.06.2004 09:51 • Raul
Jo, a to jsem zapomněl - před přetočením si nějak fixuj polohu paraboly na astru 19e, abys to pak mohl dát zpátky. Zapsat nastavenou elevaci na stupnici úchytu a zapamatovat si, kam parabola směruje podle nějakého orientačního bodu, nebo i změřit přibližný úhel kompasem. Raul.
 
 
 
Takže do toho Neumu si sebou v ...  
24.06.2004 09:38 • Raul
Takže do toho Neumu si sebou vezmi kompas. Vercajk (nářadí - klíče) snad budou mít na místě? Předpokládám, že budeš chtít jen ten Thor, astra po přetočení nepůjde, to je snad jasné. Vytiskni si tady ze stránky "družice" seznam kanálů, které vysílají na Thoru, resp. z pozice 1st. W., abys věděl hlavně taky parametry toho transpordéru, kde vysílá JOJ a TA3, včetně všech PIDů na tyhle kanály o které ti především jde (pro jistotu, nemusí být potřeba - záleží na přijímači). Na přijímači musíš mít před začátkem přesměrování paraboly předladěnu příslušnou frekvenci, polarizaci a datový tok stanice z Thoru (nastav tam parametry rovnou třeba JOJky). Na úchytu paraboly by měla být stupnice vertikálních úhlů (elevace) tam nastavíš tu spočtenou elevaci - co jsem ti napsal. Pak povolíš třmen na stožáru nebo výložníku paraboly, vezmeš si kompas a natočíš to o cca těch 27 stupňů na západ od jižního směru. Pak jemně pohybovat v odhnutém rozmezí (úhloměr mít nebudeš) a pomocník bude na přijímači sledovat, zda naběhl signál na předvolených parametrech. Pokud v celém rozmezí (dle tvého odhadu) není signál, a přitom víš, že jsi POMALU prošel celý možný výsek, kde by měl thor být, jemně sklop nebo zvedni parabolu - dolaď elevační úhel, utáhni a znovu. Budeš-li mít trpělivost, a za předpokladu, že jsem to spočítal správně :)) tak ti naběhne signál. Pak dáš na přijímači automatické ladění, přijímač sám prohledá všechny transpordéry na té družici thor a uloží si seznam do paměti. Zádrhel - a ten je nepřekonatelný - může být v tom, že ten thor a (a tedy i JOJ) ozařuje území (s dostatečnou intenzitou) jinde než jsi ty (svazek je směřován mimo). Pak tu JOJku nechytíš - to je jasné. Protože nemám žádné zkušenosti s příjmem v chorvatsku, nevím jaká úroveň signálu JOjky a TA3 tam může být. Snad někdo další ti na to odpoví. Přeji příjemnou dovolenou, a jestli to s tou parabolou podstoupíš, tak to sem napiš, jak to dopadlo. Raul.
 
 
 
pre Raula  
24.06.2004 08:53 • Jano
Raul tak skus mi dat prosim este nejake rady, aby som to zvladol. Slubil som to totiz partii, ze to zariadim. Raz, este na zaciatku asi pred 10 rokmi som ladil Astru a vtedy sa mi to podarilo bez problemov. Nemozes prosim poslat odpoved na moju mailovu adresu? Dakujem .
 
 
 
Ten Neum leží v Bosně, šířka 4 ...  
24.06.2004 08:47 • Raul
Ten Neum leží v Bosně, šířka 42,923 st. s.š., délka 17,616 st. v.d.
Na Thor 1 st. západně je tam třeba nastavit azimut cca 206,8 st. tj., horizontální úhel 26,8 st. západně od jižního směru a elevaci (vertikální úhel) cca 36,7 st. I když chválím tvé zapálení pro věc, ta čísla nejsou opravdu všechno, je potřeba taky trocha zkušeností. Viz. má předchozí reakce na tvůj záměr. Raul.
 
 
 
www.heavens-abo ve.com ...  
24.06.2004 07:58 • anonym
www.heavens-above.com
 
 
Celkový počet reakcí: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|



¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist