Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 10:25:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

SETI: Záhadný hlas z vesmíru

  Autor: Petr Hora, CSDXC , e-mail: petr.hora(seznam)seznam.cz Přidané: 18.09.2004



SETI: Záhada signálu SHGb02+14a. Nevysvětlitelný radiový signál ze vzdáleného vesmíru zachytily teleskopy v Portoriku. Podle internetového vědeckého magazínu NewScientist.com jej mohla vyslat i mimozemská civilizace.


Astronomové zamířili v únoru roku 2003 obří teleskop v Arecibu v Portoriku na zhruba 200 úseků oblohy. Teleskop nejméně dvakrát zachytil zvláštní radiové signály z každé z těchto částí. Vědci se pokusili své údaje znovu potvrdit a analyzovat je. Všechny signály nakonec podle jejich poznatků zmizely. Až na jeden, který dokonce zesílil.

Právě tento zbylý signál, který mezitím teleskop zachytil už třikrát, je pro vědce záhadou. Může být důsledkem nějakého dosud neznámého astronomického jevu, nebo jde o vrtoch samotného teleskopu. Ještě ale zbývá třetí možnost.

Jde totiž o dosud nejnadějnějšího kandidáta na kontakt s inteligentními mimozemšťany za šest let trvání projektu SETI@home. Ten využívá jednoduchý, ale o to geniálnější nápad: namísto výkonného superpočítače, který by byl potřeba k analýze ohromného množství dat, využít prostřednictvím internetu armádu osobních počítačů v domácnostech nebo ve firmách v době, kdy nemají nic na práci.

Stačí k tomu pouze speciální program, díky kterému počítač může buď nepřetržitě, je-li dostatečně výkonný, nebo ve chvílích volna zpracovávat krátký úsek dat rádiového šumu. Jakmile rozbor dokončí, odešle výsledky přes internet do centrály a stáhne si další úsek.

"Je to nejzajímavější signál ze SETI@home," rozplývá se astronom Dan Werthimer z Kalifornské univerzity v Berkeley, který je současně hlavním vědcem projektu.

Signál s označením SHGb02+14a pochází z jednoho bodu mezi souhvězdími Ryb a Skopce. V okruhu 1000 světelných let přitom zjevně není žádná hvězda nebo planetární systém. "Pokud ho zaznamenají čtyřikrát, pětkrát nebo šestkrát, začne to být opravdu vzrušující," řekla magazínu Jocelyn Bell Burnellová z univerzity v anglickém Bathu.

Burnellové se už v roce 1967 podařilo zachytit signál, který byl některými vědci zpočátku rovněž přičítán mimozemšťanům, ale nakonec se ukázalo, že šlo o první zachycení energie pulsaru.

Nový záhadný signál je vysílán na nejběžnější frekvenci zhruba 1420 megahertzů, při níž nejběžnější prvek v kosmu vodík přijímá a vysílá energii. Podle astronomů je to zároveň nejpravděpodobnější frekvence, na níž by o sobě dali vědět mimozemšťané.

Signál SHGb02+14a vykazuje ještě jednu zvláštnost. Jeho frekvence totiž během každé sekundy zakolísá o zhruba osm až 37 hertzů. Těleso, z něhož by takový signál pocházel, by muselo rotovat zhruba 40krát rychleji než naše Země. Vysílač umístěný na modré planetě by přitom při pozorováních z vesmíru vykazoval odchylky kolem 1,5 hertze.

Při takových výkyvech by tedy teleskopy měly v každém momentě zachytit signál o jiné frekvenci. Každé pozorování SHGb02+14a ale vždy začalo přesně na frekvenci 1420 megahertzů. Skeptikové proto nevylučují možnost, že se nějaký hacker naboural do softwaru SETI@home. Signál byl ale zaznamenán dvěma různými uživateli SETI@home a ostatní, včetně vědců, jej potvrdili. Teleskopy ovšem slabé znamení přijímaly dohromady po dobu jedné minuty, což nestačí na důkladnou analýzu.

Expert Eric Korpela z Kalifornské univerzity tvrdí, že rádiové znamení s tak podivnými vlastnostmi nemohl vytvořit šprýmař. "Ať o produkování takového signálu přemýšlím jakkoli, nedovedu si představit, že by šlo o nějakou imitaci," řekl Korpela.


Poznámka redakce:

Tento příspěvek zaslal Petr Hora do konference CSDXC (Československého DX klubu). Píše, že text převzal ze stránky: www.infojet.cz. Na další články věnované tomuto signálu, které jsou třeba už skeptičtější narazíte podle Petra Hory ve vyhledávačích po zadání řetězce SHGb02+14a. Ilustrační obrázek je snímek teleskopu u australského města Parkers z filmu Mise v ohrožení (v originále The Dish).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2004 • Skotské pohraničí se připravuje na vypnutí analogové televize [ 2 ]
17.09.2004 • Al-Džazíra spustí anglicky hovoriaci kanál
16.09.2004 • Digitalizace v Britské filmové a televizní akademii
16.09.2004 • SES Astra uzavřela kontrakt s NTL
15.09.2004 • Nákupy přes televizi v Evropě se mají do roku 2008 zdvojnásobit
13.09.2004 • ORF a SES Astra podepsaly smlouvu na přidání transponderu pro ORF [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ad. dilatace času 

29.09.2004 08:03 • Raul
A co takhle Stagnacův pokus s rotujícími zrcadly? Byl proveden za účelem důkazu teorie relativity, ale prokázal nesoučasnost dějů i pro pozorovatele umístěnémo uvnitř vztažné soustavy. Si asi vzpomeneš na obligátní vagón se zrcadly ze školy, nesoučasnost dějů a pozorovatele vně vagónu. Podle mě je zpomalování mionů v atmosféře důsledkem interakce s éterem plně strhávaným zemí. - (dilatace času). Další "paradoxy" atomových hodin, kyvadlových hodin, rotujícího nekonečného pásu, dvou kosmických lodí, které obě letí poloviční rychlostí světla a potakají se :-)), jak to že kolize vstřícných svazků v urychlovačích částic je o několik řádů menší než na pevné terče, Olbersův paradox atd. Einstein nedostal Nob. cenu za nedokázanou teorii relativity, ale za vysvětlení fotoelektrického jevu. Mě pobavil ten argument vašeho profesora: Takhle to prostě je a hotovo. A taky ten Clark coby vynálezce družice. Mám knížku (českou) o vynálezcích a vynálezech z 50.let, kde snad všechny zásadní vynálezy na světě jsou připsány buď českým nebo sovětským vědcům. S tím Clarkm to bude to samé, jen trochu uzpůsobené dnešnímu "pracujícímu lidu" pro který už není vzorem sovětský ale "americký lid". Z jednoho extrému jdeme do druhého. Čest práci. Raul.
 
 
  Spíš jsem chtěl říct k těm pen ... 

24.09.2004 19:58 • Mystery
Spíš jsem chtěl říct k těm penězům a vládám. Ono je to vždy lepší, než když utíkají z kapes daňových poplatníků prašule na zbrojení a pitomé haštěření osob, kteří se hrdě považuji za zástupci národa. Když se např. ve jménu Boha válčí. To jsou pak škody. A nejen finanční. A taky nikdo nezastaví tento únik, protože si v dnešním světe nemůže být jistý co udělá "druhá" strana. kdyby místo toho hleděli na hvězdy, možná by se cítili líp a určitě i "lidi okolo".
 
 
  Něco málo přece jen o tom vím. ... 

24.09.2004 19:49 • Mystery
Něco málo přece jen o tom vím. Nebo si myslíš, že bych to napsal jen tak? Teorie relativity, tedy její část(dilatace času) se využívá v jaderní technice už delší dobu. To takhle tachyony. Jak si vysvětlit jejich přítomnost. Ohledně černých děr nepíšu, protože taky nevím co si o té teorii myslet. Moc dobře znám rozdíli mezi kvantovou (Newton) fyzikou, která samozřejmě v běžném prostředí platí. Ano ten fantasta A.C. Clark je uveden všude jako "vynálezce" družice. Přitom píše literaturu faktu. No nebudu to tak nazývat, nebo je to spíš vše jen teorie. Co tak s vlnovou postatou světla? Myslíš její délku nebo to že se šíří taky jako částice (to asi), ostatně stejně jako rádiový signál. No ve škole, kdysi dávno nám profák řekl, na vysvětlenou u teorie relativity, že to tak prostě e a hotovo. Ono se to ani jinak vysvětlit jiná. Když se něco blíží rýchlosti světla, samozřejmě se to zdá nepochopitelné. Ostatně tak jak tá rychlost. A existuje, nikdo se nad ní nepozastaví...
 
 
  @mystery 

24.09.2004 10:58 • Raul
Abys mohl něco kritizovat, musíš vědět o čem je řeč. Kritika UFO bez toho, aby ses seznámil s tím, co je veřejně o nich známo, kritika černých děr bez znalosti jejich teorie a kritika čehokoli jiného není přece možná bez znalostí kritizované věci. Četba Clarka nepatří k mým koníčkům nicméně jsem od něho cosi četl, a také od jiných autorů sci-fi. Zrovna tak jsem viděl dostl sci-fi filmů. Právě proto vím o čem mluvím. Že by clark vynalezl družici? Vzpomeň si na toho kdo zformuloval (nejen) gravitační zákon. Seznam se s teorií klasické newtonovy a kvantové mechaniky a budeš si moci přebrat i einstejnovy postuláty teorie relativity - přijdeš pak (možná) na to, že dosud není prokázaná. A co korpuskulární (newtonova) a vlnová podstata světla, termodynamické zákony a jim odporující postuláty teorie relativity?
To je dobrodružství a je potřeba tyto věci zjistit, abychom na nich mohli v budoucnu stavět - to je opravdová věda. A ne báchorky o sci-fi a vyhazování peněz za rozbor signálů "cizí civilizace". Raul.
 
 
  No a pokud jde o Portoriko, my ... 

22.09.2004 15:41 • Mystery
No a pokud jde o Portoriko, myslíte, že chudá portorická vláda dala své kešule k výskumu mimozemského charakteru? Omyl. Ona jen ta vláda za tučné prachy pronaja prostor američanům, tak o co jde? To, že vláda nedá tyto peníze chudým a potřebným je jiná záležitost.....
 
 
  @Raul 

22.09.2004 15:26 • Mystery
A.C Clarke vynalezl družici. Pokud toto vše co jsi vyjmenoval jsou báchorky a vůbec by se tím nikdo neměl zabývat, jak to že máš takové znalosti??? Proto že Tě to nezajímá? Proč tedy čtením těch "nesmyslů" vlastně SÁM ukazuješ, že o to zájem je? Kdyby ses nevěnoval tomuto tématu víc a zavrhoval ho, neměl bys takové znalosti.
Já osobně vždy žasnu spíš nad výdaji na zbrojení a různou vojenskou techniku, to je podle mě blbost a tam by neměly plynout peníze státu. A už nemluvím o nás, malých křupanech a jejich grippenách. pak přemýšlí jak vzít na rozpočet. U vědy je to myslím vždy na dobrou věc.
 
 
  ad. snajpr a mystery 

22.09.2004 12:42 • deelite
@Raul
100% suhlas.
 
 
  deelite 

22.09.2004 12:42 • anonym
@Raul
100% suhlas.
 
 
  ad. snajpr a mystery 

21.09.2004 06:47 • Raul
Vy jste opravdu mystici s tím A.C Clarkem - jak se on zasloužil o sat. vysílání?. S. Hawking (to je ten chromý rádobyeisntein kterého mám na mysli) má hlavní "zásluhu" na rozvinutí pateorie černých děr. Když nic nepotvrdilo jejich hromadnou předvídanou existenci, tak se zas propaguje teorie miniaturních děl, oprášila se teorie superstrun a podobné nesmysly, které jsou jen konstrukcemi fantastů a pavědců všeho druhu. Pohádky o mimozemských civilizacích a životě jinde než na zemi si vyprávějte na dobrou noc. Že ale vše kolem těchto pohádek stojí miliardy, které jinde chybí, to mě trápí. Že není prozkoumána struktura atomu a vazby složek v něm, složení kvarků atd. (Niels Bohr je podle mě největším opravdovým vědcem, který se zasloužil o skutečný reálný pokrok v nazírání hmoty a s ní spojených jevů - větším než Einstein - přečtěte si něco od něho a zjistíte, že trapné modely atomu které jste se učili ve škole nemají s tajemnou skutečnou a dosud neodhalenou realitou a podstatou hmoty nic společného). Pak možná pochopíte, že po tajemnu je třeba pátrat tam kde skutečně je a ne vymýšlet báchorky typu UFO. A ušetřené miliardy věnovat na aplikovaný a potřebný výzkum, který bude sloužit lidem a ne choutkám potrhlých filmových režisérů a spisovatelům novodobých pohádek, třebas se dobře čtou. Raul.
 
 
  @Raul Kdyby byli všichini tak ... 

20.09.2004 23:52 • mystery
@Raul
Kdyby byli všichini takový skeptici, koukali bychom do stropu, místo na stovky stanic, díky A.C Clarkovy.
Nechápu lidi, kteří nemají v sobě ani kousek zájmu po tajemnu a hlavně po vesmíru jako takovém. Žádná vláda nikdy nevyřeší ten problém, že jsou bohatí a chudí, buďme rádi, že místo do vlastných kapes dávají něco i na výskum.
Už i proto, že ve vládě "normální" člověk prostě nemůže. Bylo by to proti jeho přesvědčení.
 
 
  V Portoriku je to čupakabra, a ... 

20.09.2004 21:42 • snajper
V Portoriku je to čupakabra, a mimozemské civilizácie sa určite nebudú pýtať na akej frekvencii by sa Raulovi páčilo aby vysielali!!! Raul, ty so svojou skepsou si to možeš rovno hodiť
 
 
  cit.: "Nový záhadný signál je ... 

20.09.2004 08:14 • Raul
cit.: "Nový záhadný signál je vysílán na nejběžnější frekvenci zhruba 1420 megahertzů, při níž nejběžnější prvek v kosmu vodík přijímá a vysílá energii. Podle astronomů je to zároveň nejpravděpodobnější frekvence, na níž by o sobě dali vědět mimozemšťané."
kom: opravdu mimozemská logika - vysílat na nejběžnější frekvenci tak, aby se signál na své pouti co nejjistěji ztratil. Kdyby ti "vědci" místo k....in na hledání neexistující civilizace radši dali ty miliardy chudým, udělali by líp. I černé díry vymysleli "páni astronomové", aniž by byl jediný důkaz o jejich existenci, nicméně jejich teorii rozpracovali do nejmenších podrobností vč. např. schwarzildovy metriky a kdo v jejich existenci nevěří není VĚDEC. A chromý autor černých děr si o sobě myslí že je Einsteinem 21. století. Že jsou to všechno jen díry do státních rozpočtů nikoho asi nemrzí. Raul.

 
 
  Záhadný hlas v Portoriku 

19.09.2004 12:20 • Petr J
V Portoriku se vůbec dějí záhady nak kterými zůstává hlava stát. Na Discovery nebo ve Spektru byl jednou pořad o tom, jak někdo vysává zvířatům krev, přičem masa se ani netkne. Říkají tomu čukobara a udajně to pochází z vesmíru. Je mi záhadou proč toho tvora ještě nechytli.
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist