Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 13:57:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Na návštěvě v: Astra-Marketing Vídeň – I.

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 13.10.2004


Dnešní pokračování našeho seriálu reportáží z médií bude trochu jiné, jak předešlé exkurze do TV JOJ, TA3 či TWR. Poslední zářijový den jsem nastartoval vůz a vyrazil za hranice, do rakouského hlavního města. Ve Vídni totiž sídlí Astra-Marketing GmbH, která zastupuje u nás nejpopulárnější satelitní vysílací společnost SES Astra v regionu střední a východní Evropy. Byl jsem tam pozván na návštěvu za web satCentrum, se kterým Astra velmi dobře spolupracuje a při té příležitosti proběhlo i vylosování výherců naší Letní ankety: Příjem CZ/SK stanic v zahraničí do které Astra věnovala ceny.

S vedoucím Astra-Marketing GmbH, panem Martinem Kubacki, jsem se seznámil již na jaře v Praze při spuštění up linku hudební stanice Óčko. Posléze jsme uzavřeli spolupráci mezi vídeňskou centrálou a webem satCentrum, a pravidelně jsme v kontaktu také s paní Alenou Koellner, která má na starosti (kromě jiného) např. zasílání marketingových informací a akce na podporu příjmu programů tohoto satelitního systému v našich zemích.

Společnost Astra se totiž dnes, po letech orientace hlavně na západní trh, více zaměřuje na broadcastery ve střední a východní Evropě. Po úspěšném spuštění pražského up linku českého hudebního kanálu Óčko jsou rozjednaná další jednání s českými i slovenskými partnery (vzpomeňme za všechny aspoň jednu koncepci - FreeSAT + pražské společnosti Sat plus). To vše by mohlo oživit zájem diváků, a tedy i prodejců a montážníků o příjem více než 1300 televizních a rozhlasových programu a datových služeb ze satelitů Astra.

Společnost Astra-Marketing GmbH nesídlí přímo ve Vídni, ale na jejím okraji, v příjemném prostředí moderního „úřednického“ městečka s názvem Concorde Business Park, poblíž dálnice z města Schwechat na stejnojmenné mezinárodní letiště. Po krátkém zdržení v ucpaném velkoměstě mířím v sychravém deštivém počasí do areálu přímo před pavilón C1. Už od parkoviště mě neomylně k cíli vede logo Astra. Centrála společnosti sídlí v prvním poschodí v několika menších kancelářích. Hned u vchodu mne vítá paní Alena Koellner, kterou jsem dosud znal jen z telefonu, plynulou perfektní češtinou. Je totiž rodačka z Prahy a do Rakouska se před časem provdala. Také s panem Kubacki mohu hovořit bez tlumočení do cizí řeči, protože je původem Polák a velmi dobře rozumí češtině, na oplátku já zase bez problémů zvládám jeho polštinu. Třetím zaměstnancem vídeňské centrály je pan Leszek Bujak, který má na starosti broadband, tedy širokopásmové datové služby, ten je ale v době mé návštěvy bohužel v terénu.

Ještě než se ohřeje voda na výbornou vídeňskou kávu, je čas na první rozhovor, kdy jsem se ptal na historii, úkoly a poslání zastoupení Astry pro střední a východní Evropu. Naopak pana Kubackého zase zajímala situace na mediálním trhu v České a Slovenské republice, nevyhýbali jsme se ani kauz prohraných mezinárodních arbitráží a stále odkládanému termínu digitalizace terestrického vysílání v ČR.

V úvodu mne pan Kubacki ve stručnosti seznámil s historií společnosti. První zastoupení Astry na území post sovětského bloku vzniklo již před 6 lety ve Varšavě. Toto zastoupení zde pracuje i nadále, ale dnes se zaměřuje téměř výhradně na specifický (a nutno říci, že silný) satelitní trh v Polsku. Vzniklo na konci devadesátých let, kdy SES Astra začala měnit svou strategii. Do té doby se její pozornost totiž koncentrovala na teritorium západní Evropy, v jejím zájmu byly především broadcasteři v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku - tedy jednoduše řešeno „bohatší“ společnosti. Tento přístup se od konce 90.let změnil, a první platformou ze zemí bývalého východního bloku, která začala využívat služeb Astry byla právě polská - Wizja TV. Pan Kubacki se během našeho rozhovoru zmínil, že v této společnosti v uvedené době dokonce pracoval. Další osudy Wizji jsou už našim čtenářům asi známé, nejprve došlo k jejímu odkoupení nadnárodní multimediální společností UPC a posléze vznikla společná satelitní platforma placené televize UPC Direct. Společná pro Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko. Později však Wizju získal Canal + a v UPC zůstaly jen tři zbývající země.

A v této době vznikla potřeba vzniku marketingové společnosti pro podporu nových východních trhů. Z úvah o vybudování sídla v Praze, Budapešti či Bratislavě se Astra nakonec přiklonila k neutrální půdě rakouské metropole, která je dostupná ze všech směrů a navíc vyhovuje i filosofii expanze Astry do dalších zemí v jihovýchodní Evropě a na Balkánu, jako jsou Slovinsko, Chorvatsko, ale i Rumunsko a Bulharsko. A že je tato nová strategie úspěšná, potvrzuje příklad v úvodu zmiňovaného českého hudebního kanálu Óčko. Nezůstane však jen pouze u této stanice, jsou už rozjednané další kontrakty, ale bohužel do ukončení jednání nelze tyto informace veřejně publikovat.

Rozhodně dnes už tedy neplatí dřívější názor, že Astra je drahý satelitní systém. Signál z její satelitní flotily je dostupný na velkém území Evropy (od Finska po Kanárské ostrovy), je spolehlivý a má velkou kapacitu a možnost variability a zálohování (přesunu transponderů) v případě nepředvídaných technických poruch. SES Astra umožňuje i leasing vysílací techniky, případně komplexní dodávku up linku na klíč. Toto jej posunuje výše před své konkurenty – ostatní poskytovatele družicového vysílání. Ale nevysílá se zdaleka jen pro Evropu, v současné době je z pěti pozic (13 satelitů) přenášeno na 1300 televizních a rozhlasových programu a datových služeb.

A na podporu získávání nových zájemců o satelitní službu otevřela v loňském roce SES Astra své zastoupení ve Vídni a prvním zákazníkem je právě televize Óčko. Společnost Astra-Marketing Vídeň kromě vyhledávání potencionálních zájemců a sjednání prvních kontaktů dále zadává reklamy v časopisech i elektronických médiích, koriguje bilboardové kampaně, a např. na začátku léta také oslovila prodejce a montážní firmy v České republice a na Slovensku s formulářem k aktualizaci své databanky. Tu potřebovala k zasílání marketingových informací a k akcím na podporu příjmu programů tohoto satelitního systému v našich zemích.

A jednou z marketingových oblastí je i spolupráce s webem satCentrum, který má své nezastupitelné místo na českém a slovenském internetu. Prvním větším počinem bylo společné vylosování oceněných příspěvků čtenářů k velké Letní anketě, věnované příjmu českých a slovenských stanic v zahraničí.

K výsledkům ankety (kterou mimochodem navštívilo na tři a půl tisíce čtenářů) se vrátíme v samostatném článku, již dnes vám ale můžeme přiblížit hromádku dárků a reklamních předmětů, které autorům třech vylosovaných příspěvků věnovalo vídeňské byro Astra-Marketing. Na balíček, který v těchto dnech odesílá satCentrum se může těšit pan Milan ve Španělsku, pan Xavier v Anglii a pan Miloš v Izraeli.

Poté se pan pan Kubacki dlouze rozhovořil o novém trendu v SES Astra – podpoře broadbandových služeb a hlavně vysílání televize s vysokým rozlišením – HDTV. O tom všem si ale přečtete až v dalším pokračování.


Dokončení příště

Na obrázcích vidíme pana Martina Kubackého, paní Alenu Koellner a autora článku


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.10.2004 • Parlamentní televize 24.cz spustí zkušební vysílání 28. října [ 1 ]
29.09.2004 • 1-2-3.TV: první síť výhodných televizních nákupů v Německu
26.09.2004 • SWR: vysílání na KV končí, na satelitu a internetu zůstává
23.09.2004 • Spravodajská televízia TA3 vstupuje do štvrtého roka vysielania
21.09.2004 • Británie připravuje náhrady za analogové licence
15.09.2004 • Galaxie sport pro technické problémy 24 hodin nevysílala

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @Johanson 

13.10.2004 22:06 • vhr
Zatím kolem této platformy je jen mlčení, případně domněnky, které ale jsou "no public". Uvidíme, co nového nám přinede pozdní podzim a zima...
 
 
  @vhr: 

13.10.2004 10:12 • Johanson
Ohledně "FreeSAT+" - v červenci jste sliboval článek s podrobnějšími informacemi a stále nic, sešlo z toho? :-(
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist