Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:58:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Satelitní seminář

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 18.11.2001


V Praze na Ořechovce proběhl dne 14.11.2001 satelitní seminář, pořádaný firmou JJJ SAT & BESIE s.r.o. V zajímavém programu, kterého se zúčastnila skoro stovka zástupců prodejních a montážních firem a satelitních odborníků z celé republiky byla představena nová řada produktů firmy Galaxis, novinky Grundigu pro kabelové rozvody a společné antény a nová měřící technika od KWS Elektronic. Firma JJJ SAT & BESIE pojala tento seminář také jako obchodní setkání a až do konce týdne poskytovala na své zboží dalších 5 procent slevy z velkoobchodního ceníku a v uvedenou středu dokonce ponechala pro účastníky semináře otevřenou svoji prodejnu na Střešovické ulici v Praze otevřenou k nákupům až do 21.hodiny.

Po úvodu majitele firmy pana Jiřího Jandy seniora vystoupil obchodní ředitel firmy Galaxis pro Rakousko, pan März. Na pódiu byla vystavena a v chodu presentována nová řada receiverů této firmy, a to typ Easy CI s dvěma CI rozhraními, typ Matrix Broadband C pro kabelový příjem, Matrix Crypto T pro terestriální příjem digitální televize a nakonec Matrix Action Crypto S pro satelitní příjem s dekodérem Cryptoworks, dvěma CI rozhraními a interaktivními službami OPEN TV a F.U.N. TV. Poslednímu receiveru byla nakonec věnována největší pozornost, ve spolupráci s dalším majitelem, panem Jiří Jandou juniorem byl předvedený v praktickém chodu a bylo možné si jej hned po skončení semináře zakoupit za zaváděcí cenu. Ta je pro koncového zákazníka stanovená na přijatelných 14 990 Kč včetně DPH. Také já jsem si tento nový přijímač odvezl k podrobnému otestování, se kterým vás seznámím v samostatném článku.

V další části semináře vystoupil ing.Jindřich Bradáč, CSc., známý satelitní odborník a redaktor měsíčníku Satmagazín (a dřívějšího Satelitu Plus), který ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi presentoval jejich pokusné terestrické digitální vysílání. Přijímal na zmiňovaném receiveru Galaxis Matrix Crypto T paket přenášený na 25.kanále, signál byl zachycený na směrovou anténu LOG 2845, umístěnou na střeše firemního Formana, zaparkovaném před budovou. Dále ing.Bradáč teoreticky zdůvodňoval rozdíl v QPSK modulaci, používané v satelitních receiverech oproti QAM modulaci, používané v digitálních kabelových sítích a pro terestrické vysílání DVB. Protože se jedná o zajímavou oblast a v některých pojmech čtenáři našeho webu někdy nemají zcela jasno, přineseme vám v blízké budoucnosti na SatCentru samostatný článek, vysvětlující, co to vlastně modulace jsou, jaký je jejich princip a kde se prakticky používají, nezapomeneme ani na osvětlení zkratek MER, BER, FEC, C/N a RS. Pokud se jedná o příjem digitální pozemní televize a obou zkušebních vysílání DVB-T v Praze, doporučuji si přečíst odpovídající články v zářijovém tématu měsíce na našem webu.

Ve třetí části semináře představil pan Jiří Janda senior účastníky s nejnovějšími novinkami firmy Grundig a M-SAT (která je OEM Grundigu) pro STA a TKR, zejména nové řady STC 1880, STC 1200 a STC 332, které nahrazují už letité hlavní stanice 800kové řady. Hovořilo se i o nových vložkách pro příjem digitální satelitní ale i terestrické televize. Řada komponentů i celé osazené skříně byly během semináře vystavené a tak technici firmy i pan Janda poctivě po celou dobu odpovídali na řadu otázek k problémům v používáním těchto prvků v STA a TKR rozvodech. Velkým přínosem pro mnohé servisní techniky pak bylo vyhotovení kompletního seznamu názvosloví stanice Hirschman, M-SAT, Kathrein a Grundig, které firma zpracovala a na semináři předala všem účastníkům.

Na konec nás seznámil pan Helmut Schenk, technický ředitel bavorské firmy KWS, s měřícími přístroji pro anténní techniku, kterou tato firma, uznávaná spolkovou Bundespost jako garance kvality testování a měření STA a TKR sítí, vyrábí. Zejména byly v chodu představeny měřící přístroje AMA 218 S (47-2150 MHz, spektrální analyzér, černobílá obrazovka, DiSEqC, Ku i C pásmo, měří i BER) a AMA 300 (totéž s barevným TFT displejem, dekodérem TXT a možností tisku na vestavěné tiskárně). Pan Shenk pak přiblížil i poslední model, AMA 301, který se teprve začíná vyrábět a rozšíří tak počet cca 40 000 kusů profesionálních měřících přístrojů, které už tato firma vyexpedovala.

Po skončení tohoto nabitého programu byl čas na malý raut a individuální dotazy a také na nákup ve firemní prodejně, která měla ten den prodlouženou otvírací dobu. Seminář určitě všechny satelitní odborníky zaujal a proto se společnost JJJ SAT & BESIE rozhodla uspořádat na přelomu března a dubna další, který bude tentokráte věnován problematice 100 V systémů – presentovány budou ústředny FG electronic a reproduktory firmy WHD, dále firmy Grundig a FTE maximal představí nejnovější novinky v STA a TKR a také nový receiver NGS DVB-CI a nakonec KWS elektronic doveze již vyráběný měřící přístroj AMA 301. Pokud jste „od fochu“, doporučuji vám se daného semináře zúčastnit.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.11.2001 • TA3 rozširuje vysielanie
09.11.2001 • Sattech 2001 Trnava [ 3 ]
02.11.2001 • Setkání Satelitu/Parabola a satCentrum s vedením UPC Direct, aneb Napište UPC svůj názor! [ 35 ]
01.11.2001 • Nezopakuje se situace s Multichoice? [ 3 ]
28.10.2001 • Změny v UPC Direct pro české abonenty
13.10.2001 • Pohyb v českom pakete CzechLink [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist