Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 11:50:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Na návštěvě v: Astra-Marketing Vídeň – II.

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 27.10.2004



Před čtrnácti dny jsme ukončili první část reportáže z návštěvy ve společnosti Astra-Marketing GmbH ve Vídni tím, že pan Martin Kubacki připomenul nový trend v SES Astra – podporu broadbandových služeb a vysílání televize s vysokým rozlišením – HDTV.

Nejprve mi předvedl demo na svém počítači a na LCD displeji jsme mohli posoudit rozdíly v prokreslení detailů, jakosti barev, hloubce a dynamice snímků v HDTV, dané větším řádkovým rozlišením a větším datovým tokem. Zde je budoucnost satelitních přenosů a Astra už připravuje další transpondery k pravidelnému přenosu pro broadcastery, kteří mají zájem tuto novou technologii – oblíbenou v Japonsku a USA, ale v Evropě zatím ještě málo rozšířenou, využívat.

První zájem projevují společnosti Premiere, BSkyB a ProSiebenSat1, ale i např. BBC, a příští rok by měl být už ve znamení plného rozvoje této technologie. Astra vytvořila jakési Fórum HDTV, kde se střetávají výrobci hardware a obchodníci a distributoři s programovými producenty a zástupci broadcasterů a společně se domlouvají na společných rysech platformy – standardizaci HDTV. A tak by výrobci splňující tato dohodnutá kritéria již brzy mohli dávat na svá zařízení loga, sloužící k orientaci uživatelů, že právě tento výrobek splňuje standard HDTV a budou tedy moci plně využívat všech možností a kvalit této technologie. Logo bude tedy určitým garantem tohoto standardu.

K tomuto tématu jsem ale připojil svůj názor, že nebude dostatek diváků – uživatelů této platformy, dokud nebude na trhu dostatek dostupných satelitních přijímačů pro HDTV a televizních přijímačů a monitorů, které zvládnou tuto technologii. A naopak výrobci budou produkovat a nabízet tato výrobně dražší a náročnější zařízení ve větší míře teprve tehdy, když bude dostatečná programová nabídka pořadů, vysílaných v normě HDTV, která by vytvářela zájem kupujících o tyto nové přístroje. Proto zatím nejsou v ČR a SR běžně dostupné receivery pro příjem těch několika kanálů HD, které už na Astře, ale i na dalších družicích zkušebně vysílají. Chybějící stolní receivery tak zatím někteří satelitní fanouškové nahrazují PC DVB satelitními kartami, což však není řešením pro každého diváka. Jediná Pay-TV na našem území – UPC Direct – dosud nevysílá ani v Dolby Digital, a o HDTV se vůbec nehovoří, proto nemá náš satelitní divák ani moc zájem a potřebu obměny svého zařízení za nové pro tuto progresivní technologii.

A to se musí změnit, a ke zvýšení zájmu o HDTV chce marketingově pomoci právě Astrou podporované Fórum.

Dále jsme po dobrém obědě v pěkném prostředí Concorde Business Centra, které vůbec nepřipomínalo běžnou „úřednickou“ či „závodní“ jídelnu pokračovali s panem Kubackým v rozhovoru o problémech, na které často poukazuje náš satelitní divák – a to je kvalita obrazu na transponderech UPC. Na internetových fórech se dokonce termín digitální kvalita převádí u některých satelitních fanoušků na synonymum špatná kvalita. Probrali jsme historii platformy původně čtyřech transponderů, která se po odchodu polské Wizji pod křídla Canal+ snížila na pouhé tři pro 37 či dnes už dokonce více kanálů. A takto se v dobré kvalitě vysílat nedá. Nedá se říci, že by o tomto problému v UPC nevěděli, viz poslední úpravy bitrate a variabilní datové toky. Tím nám v DMC sice trochu vylepšili subjektivní dojem ze sledování filmových kanálů, ale pro některé sportovní přenosy na Galaxii sport či klipy z Óčka jsou dnes jakákoliv kvalitativní měřítka nízká.

Zde by měla SES Astra tlačit na providery, aby s tím něco dělali, protože mnohý divák si tuto nekvalitu vztahuje na celé šíření z Astry. „Ta Astra bude asi nekvalitní družice“, ano, takový názor jsem už slyšel. Proto by se měla společnost Astra snažit nabídnout společnosti UPC řešení, které by pomohlo odstranit dosavadní problémy. Nejsem obchodník, jen uživatel, ale selský rozum mi stačí na to, abych poznal, že by určitě pomohlo zakoupit další transponder (-y). Ano, s tím se mnou pan Kubacki souhlasil a dokonce již došlo k několika jednáním mezi zástupci UPC a Astrou. Ale tato jednání a pak i podpisy takovýchto kontraktů se už odehrávají přímo v centrále společnosti SES v Betzdorfu v Lucembursku. Jakmile se dosáhne konkrétních výsledků, bude nás o tom Astra Marketing hned informovat.

Nezbývá nám tedy, než jen věřit, že se tam podaří domluvit vzájemně akceptovatelné podmínky pro obě strany. Tak aby divák za své peníze měl odpovídající digitální, tedy výbornou, nikoliv špatnou kvalitu. Podle reakcí některých účastníků naší loňské ankety k programové nabídce UPC Direct je kvalita už často upřednostňována před cenou. Majitel domácího kina s plazmovou televizí či LCD displejem by i rád zaplatil více za abonenci paketu, přijímaném ve větší kvalitě, s větším datovým tokem a zvukem Dolby Digital. Říkají – ano, Sky či Premiere jsou pro nás drahé pakety, ale kvalita je nesrovnatelná.

Od kvality příjmové jsme přešli ke kvalitě programové, tedy nabídce programů ze satelitů Astra. Přestože je stále více volných (FTA) programů, přiznejme si otevřeně, že ten hlavní televizní a filmový bussiness se dělá v placených paketech. A i zde nám u domácí platformy chybí nabídka novějších filmových titulů za příplatek, tedy Pay-per-View. Chce to ale změnit nazírání satelitního fanouška. Kterému se nechce (není zvyklý) za sledování platit. Letošní a příští rok je ve znamení dalšího protipirátského tažení broadcasterů, kteří by chtěli výměnou karet a změnami kódovacích systémů neautorizovaný (pirátský) příjem co nejvíce omezit. I zprostředkování sledování televizních pořadů ze satelitů je služba, za kterou se platí, jako za každé jiné zboží. U volných v reklamě a v ceně inzerovaných výrobků, u placených stanic za přístup – abonenci.

Tímto jsme hlavní odpolední rozhovory ukončili. A paní Alena Koellner mezitím nachystala slíbené ceny pro účastníky naší Letní ankety: Příjem CZ/SK stanic v zahraničí.

Na závěr jsme ještě společně podebatovali o mediální situaci v ČR, SR, ale i v Rakousku a Polsku, a nezapomněli jsme ani na tehdy aktuální kauzu (ne)vysílání TV1.EU Pavola Hakana z Bruselu. Ještě několik vět k další spolupráci mezi webem satCentrum a Astra Marketing Vídeň, ale to už se odpoledne dosti nachýlilo a byl nejvyšší čas se rozloučit, nasednout do auta a přes deštivou a silným dopravním provozem ucpanou Vídeň se vydat na cestu domů. Nezbývá než poděkovat panu Martinovi Kubackému i paní Aleně Koellner za jejich pohostinnost a těšit se na další spolupráci.


Pokud byste potřebovali kontakt na vídeňské zastoupení Astry, zde je adresa a telefonní čísla:

Astra-Marketing GmbH
Central Eastern Europe
Am Concorde Business Park 1/C1/16d
A-2320 Schwechat
Phone: +43 1 7073112
Fax: + 43 1 707311221
www.ses-astra.com


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.10.2004 • Sky podporuje nekódované satelitní vysílání
27.10.2004 • Ohlédnutí za konferencí SAKT [ 2 ]
25.10.2004 • NBA opět na Galaxii-sport! [ 2 ]
24.10.2004 • Pay TV PREMIERE získala už více než 3 milióny abonentů [ 1 ]
22.10.2004 • National Geographic zahájí v Německu 1. 11. 2004
13.10.2004 • Na návštěvě v: Astra-Marketing Vídeň – I. [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist