Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 05:03:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Ohlédnutí za konferencí SAKT

  Autor: Chris Dziadul , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 27.10.2004



Kongres byl organizován SAKT a proběhl na začátku minulého týdne (18. až 24. 10. 2004) v Bratislavě. Nabídl zřejmě užitečný pohled na současný stav oboru slovenských kabelových sítí a úkoly, které je možné očekávat v budoucnosti. Přinášíme pohled odborníka na tuto problematiku pana Chrise Dziadula


Jako jedno ze dvou slovenských kabelových sdružení, SAKT reprezentuje 150, většinou menších operátorů na trhu. Jeho vedoucí představitel, pan Vladimír Izák odhaduje počet asi na 750 tisíc připojených domácností. Je to ekvivalentní k penetračnímu poměru 54%. Velmi propagovaný paket už debutoval s digitálními službami. Díky společnosti SATRO byl tento paket spuštěn již v prvním čtvrtletí roku 2003. Dosud je v experimentálním stádiu. Typicky je divákům nabízeno 25 až 40 analogových televizních programů za celkovou cenu 60 až 400 SK měsíčně.

Počet kabelových přípojek s internetem je velmi nízký. Dokonce UPC, jediná společnost na Slovensku, která může tvrdit, že je nejen provozovatelem, ale také ISP (tzn. poskytovatelem přístupu na internet), k 30. 6. 2004 měla pouhých 3800 předplatitelů nabídky chello. Domácnosti s obousměrným přístupem dosud činí 10 % z celkového počtu.

Ačkoliv značný časový rozsah byl na kongresu vyhrazen pro jednání o legislativě na Slovensku, pro cizího pozorovatele se to pravděpodobně jevilo v mnohem lepší podobě než v několika jiných členských státech EU. Ovšem nový zákon o elektronických komunikacích, spolu s dodatkem k zákonu o autorském právu, vstoupil v platnost začátkem tohoto roku, i když zákon o vysílání a retransmisi z roku 2000 bude s největší pravděpodobností nahrazen v blízké budoucnosti.

Pan Vladimír Izák byl však k nedávné části legislativy kritický. Vyjádřil podporu pro návrh, sloučit regulační správní orgány, které nyní dohlíží na vysílání, telekomunikační a poštovní služby. Odlišné stanovisko měl pan Robert Tavoda. Kromě toho, že je významným zástupcem UPC Slovensko, je šéfem konkurenčního APKT. Toto sdružení, čítající 19 členů (včetně UPC), poskytuje služby pro 400 tisíc předplatitelů.

Pan Tavoda zdůraznil, že ačkoli dvě sdružení mají mnoho společných problémů, liší se ve způsobu, jak se tyto problémy pokoušejí řešit. Toto je snad nejvíce patrné v oblasti autorského práva, kde SAKT před nějakou dobou vyjednala dohodu s nejvýznamnější společností vybírající poplatky - SOCA. Podle pana Tavody, sdružení APKT se to následně pokoušelo udělat rovněž. Činilo tak s vědomím, že SOCA odpovídá za 80% všech práv týkajících se kabelových sítí, až na to, že jiné společnosti pak vyžadují dalších 35%.

Nyní se dosáhlo dohody. A po tomto rozhodnutí, tuto záležitost však už loni neprovázely (v „profesionálním“ způsobu) žádné větší „čelní“ problémy v jednání s regulačními správními orgány na Slovensku.

I když předpovídat budoucnost není nikdy snadné, je nepravděpodobné, že odvětví slovenských kabelových sítí bude pospíchat se zahájením digitálních služeb. Menší provozovatelé asi zjistí, že bude obtížné si zajistit financování – bude to od vlády nebo dokonce od EU, jak bylo jistě na kongresu naznačeno – aby se zdokonalili své sítě.

Služba ADSL, jenž nyní pokrývá 20 tisíc domácností, je zatím vhodná k tomu, aby se v příštích měsících objevila jako konkurent.


Chris Dziadul, www.central.broadbandtvnews.com, 21.10.2004, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.10.2004 • Sky podporuje nekódované satelitní vysílání
27.10.2004 • Na návštěvě v: Astra-Marketing Vídeň – II.
25.10.2004 • NBA opět na Galaxii-sport! [ 2 ]
24.10.2004 • Pay TV PREMIERE získala už více než 3 milióny abonentů [ 1 ]
22.10.2004 • National Geographic zahájí v Německu 1. 11. 2004
13.10.2004 • Na návštěvě v: Astra-Marketing Vídeň – I. [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ISP 

28.10.2004 11:08 • štefan
Na Slovensku je viac poskytovateľov prístupu na internet cez káblovú televíziu, len sa o nich nevie a nepíše. Sú v menších mestách. Problémy, s ktorými sa musia týto operátori vyrovnať,aby sa dokázali presadiť na trhu je predovšetkým zavádzajúca reklama zo strany najväčšieho poskytovateľa internetu.
Je mi ľúto klientov,ktorí sa dajú takto nachytať.
 
 
  Z toho som pochopil, že 

28.10.2004 10:22 • Koloman B.
SATRO nemá dotaraz žiadneho platiaceho zákazníka za SATRO-DIGITAL a bombastické reklamy na Chello prerábajú ešte viac. A pre koho sú tie dva rozhádané spolky si urobte úsudok sami.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist