Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 16:27:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Bude rozhlas DAB v Berlíně nahrazen vysíláním v DVB-T?

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.12.2004


Úřad pro média spolkové země Berlín a Braniborsko (MABB) uvažuje o tom, že zruší „zastaralý“ systém digitálního rozhlasu DAB. Opravdu, výkony vysílačů DAB nejsou ani v Berlíně zrovna vysoké, takže ve větší části města není možný příjem uvnitř budov. I kdybychom tak někdy učinili – než poslouchat tento rozhlas už jen v autě, tak to ani za nic na světě. Hlavní využití rozhlasu je uvnitř objektů. Přijímače DAB jsou v poslední době konečně dostupné.

Ve Velké Británii systém DAB postupným vývojem dosáhl velkého úspěchu. Zde však existuje vysílání jen v oblasti kmitočtů v pásmu VHF, které je lépe „zvládnutelné“ a nikoliv i v pásmu L. Pro vysílání DAB v pásmu VHF jsou v Německu (i v Berlíně) k dispozici příliš malé kapacity. Proto se navíc využívají také kmitočty kolem 1,5 GHz v pásmu L. Pásmo L je však ještě více problematické než nedostatečný výkon VHF vysílačů DAB. Kdyby se Německo, stejně jako Velká Británie, soustředilo na pásmo VHF, byly by zde upotřebitelné přijímače DAB i z dřívější doby. Výrobci však museli pro německých trh vyrábět něco zvláštního.

Ve Velké Británii je digitální rozhlas DAB úspěšný, ačkoli se rozhlasové programy vysílají i v systému DVB-T. Zatímco Úřad pro média spolkové země Bavorsko BLM chce nyní tématiku rozhlasu DAB reklamně zviditelnit, v Berlíně úřad MABB uvažuje o alternativách k systému DAB. Přitom se i pro digitální rozhlas nejlépe nabízí technologie DVB-T. Do jednoho kanálu s rastrem 7 MHz lze umístit asi 13 MB a to potom znamená až 100 rozhlasových programů s obvyklou průměrnou bitovou rychlostí 128 kBit/s.

V Berlíně ještě existují nevyužívané televizní kanály, na nichž by mohl být vysílán digitální rozhlas DVB-T. Právě pro Berlín by byly náklady za rozhlasové vysílání v systému DVB-T poměrně nízké. Technologie příjmu DVB-T je navíc levnější než DAB. V Paříži v současnosti probíhá ve spektru DVB-T (8 MB) rozsáhlé experimentální rozhlasové vysílání. Výsledky jsou více než povzbudivé.

Bylo by opravdu dobré, kdyby úřad MABB mohl dát k dispozici jeden televizní kanál pro rozhlas DVB-T. Příjem by tak získal větší pestrost, což dosud nebylo. Navíc je v Berlíně téměř 300 tisíc set-top-boxů DVB-T, s kterými mohou nové stanice DVB-T okamžitě počítat. Jak známo, existují i mobilní přijímače DVB-T, také boxy DVB-T s USB a rovněž moduly PCMCIA.

Úřad pro média spolkové země Bádensko-Württembersko LfK na internetu prezentuje zajímavý přehled na téma DVB-T a v bodě 3.1.2 mezi jiným uvádí i náklady na vysílání jednoho kanálu v Berlíně. Údaje platí pro berlínský televizní 25. kanál DVB-T. Pro vysílání ze dvou vysílačů (Alexanderplatz 20 kW a Schäferberg 50 kW) jsou náklady za rok 788 tisíc EUR. Z toho můžeme zpětně vypočíst, že rozhlasový program DVB-T s průměrnou bitovou rychlostí 128 kBit/s by měl roční náklady na vysílání jen 8 tisíc EUR. Je pravděpodobné, že z důvodu vysokých vynaložených nákladů na multiplex (vytvoření multiplexu) jsou náklady na rozhlasovou stanici o něco vyšší. Tento příklad však ukazuje, že právě na území města a v územních aglomeracích je zajímavé - i pokud jde o náklady - vysílat digitální rozhlas v systému DVB-T.

Kdyby byl používán systém DVB-T i pro digitální rozhlasové vysílání, to by se pro rozmanitost rozhlasové nabídky (nejen v Berlíně) mohlo udělat. To by přineslo skutečnou pestrost nabídky, na kterou se dnes v oblasti německého rozhlasového vysílání marně čeká. Mnoho německých posluchačů se z poslechu rozhlasu může radovat jen stěží, poněvadž u většiny programů se stále více zvyšuje jejich povrchnost a snižuje kvalita. Posluchač má někdy dojem, že program je jen hudební výplní mezičasu mezi reklamami. DVB-T zcela jistě obohatí možnosti v oblasti nabídky rozhlasového vysílání, opět větší pestrostí.

Je zajímavé, že ZDF čtvrtinu „svého“ transpondéru DVB-T takřka promarnila a to digitextem. Digitext je nabídka dodatečných informací ZDF v nevhodném standardu MHP. Na této kapacitě, kterou ZDF vyplýtvala na digitext, by bylo možné snadno umístit dvacet pět atraktivních rozhlasových programů. Zde mají rozhlasové programy ARD a ZDF znamenitou příležitost vysílat na území pokrytí signálem DVB-T polovinu ze své celkové nabídky, která činí téměř šedesát rozhlasových programů.


Zdroj: Infosat.lu, 1.12.2004, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.12.2004 • V rýnsko-mohanské oblasti je pozemní příjem už jen digitální
07.12.2004 • DVB-T v Německu: vypínání analogových vysílačů pokračuje
01.12.2004 • ORF: denně tisíc nových digitálních set-top-boxů [ 2 ]
27.11.2004 • Přehodnocení vysílání DAB v Německu?
24.11.2004 • Rozhovory mezi ITV a Sky o kódování selhaly [ 1 ]
23.11.2004 • DVB-T ve Španělsku - nový začátek?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist