Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 23:32:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Přehodnocení vysílání DAB v Německu?

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 27.11.2004


Německá mediální rada navrhla rezignovat na dosavadní „náběh“ systému DAB pro digitální rozhlas. Nový začátek poskytne nejen větší rozmanitost rádií za menší náklady, nýbrž i vzájemné propojení (optimalizaci) mezi digitální televizí a digitálním rozhlasem. To pro mobilní a přenosné přijímače nabídne výhody v souvislosti se spojením rozhlasového a televizního vysílání, mobilní telefonie a internetu. Do veletrhu IFA v roce 2005 by měla být nová koncepce vyvinuta, k příležitosti Mistrovství světa v roce 2006 by měla být prezentována v praxi. Od roku 2007 by mělo být započato s jejím rozsáhlým zaváděním.

DAB neustále zaostává za tím, co se od systému očekává. Nabídka programů se dále zmenšuje. Dřívější, nejrozhodnější zastánci systému sami pomýšlí na nové využití. To ovšem s dosavadními přijímači a se současným frekvenčním spektrem nebude možné realizovat. Není dostatek kmitočtů ani na to, aby se v systému DAB vysílal pouze stejný počet programů, které jsou v současnosti na přijímané v pásmu VKV. Příjem uvnitř budov je horší než u VKV.

S dosavadním „náběhem“ systému se v příštích letech nedají očekávat žádná zlepšení: 8. změna německé státní smlouvy o vysílání redukovala pobídky k rozvoji atraktivních programů na bázi dosavadní technologie DAB. Nové kmitočty se dají očekávat nejdříve v souvislosti s plánovací konferenci, která se má konat v polovině roku 2006. Pro dnešní systém DAB je třeba větší frekvenční spektrum než s novými postupy, jako se již používají u DRM a na internetu. S dalšími, vyvinutými standardy, lze přenášet několikanásobný počet rozhlasových programů.

Do doby, než systém DAB dosáhne v počtu programů, v kvalitě příjmu uvnitř budov, úrovně vysílání VKV (což bude nejdříve v roce 2007), až dosavadní technologie DAB teď už opravdu vysílání VKV překoná, nemá žádný význam, aby se potud lpělo na systému DAB a spotřebitel byl pobízen ke koupi přijímače, který nemůže využít pro příjem na bázi budoucích rozhlasových technologií.

Nejen DVB-H (další vývojový stupeň DVB-T pro mobilní přístroje) nýbrž i DMB (digitální multimediální vysílání, další vývojový stupeň DAB) přicházejí v úvahu pro digitální rozhlas, ale také pro mobilní multimediální služby, od televize až po kompresi hudby. Vedle technického vyzkoušení a vývoje přijímačů musí být zásadně zlepšeny rámcové podmínky pro digitální rozhlas.

Místo toho, aby dosavadní „náběh“ systému způsobil další zklamání pro provozovatele a spotřebitele, může se díky novému zahájení vysílání uvolnit iniciativa. Jakmile úspěch DVB-T umožní vypnutí analogového terestrického televizního vysílání, úkolem uvedeného zahájení může být signál pro nové prosazení systému DAB. Mediální úřad Berlín Braniborsko MABB bude propagovat u všech ostatních zúčastněných toto řešení , a bude se podílet na tom, aby k příležitosti veletrhu IFA v roce 2005 byla vyvinuta koncepce pro nové řešení.


Zdroj: www.infosat.lu, 24.11.2004, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.11.2004 • Rozhovory mezi ITV a Sky o kódování selhaly [ 1 ]
23.11.2004 • DVB-T ve Španělsku - nový začátek?
22.11.2004 • „The Nibelungen“ - HDTV/SDTV simulcast – „TV událost roku“ na Sat 1.TV [ 1 ]
20.11.2004 • Trh placené televize v Evropě opět směřuje k růstu
16.11.2004 • Chtěl bych si namontovat parabolu a majitel domu s tím nesouhlasí [ 7 ]
09.11.2004 • Na návštěvě v: Myers Satellite

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist