Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 09:33:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Trh placené televize v Evropě opět směřuje k růstu

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 20.11.2004


Po letech stagnace se zvyšuje počet předplatitelů. Nová studie mediálních výzkumných institutů Screen Digest a Goldmedia vytváří nadějnou představu pro evropský trh s placenou televizí. Vyhlídky na růst u poskytovatelů programů placené televize jsou pozitivní a, jak studie ukazuje, dokonce trvalejší než v době konjunktury (boomu) placené televize na konci devadesátých let.

Růst (přírůstek) počtu předplatitelů placené televize v Evropě byl po zahájení vysílání prvních digitálních televizních platforem v letech 1996 až 1998 plynule utlumován. Nyní lze poprvé opět pozorovat jasný vzestup. Zatímco v roce 2003 v Evropě se připojilo celkem 1,3 miliónů nových předplatitelů, na konci roku 2004 to bude - s počtem 2,6 miliónu – již dvakrát tolik. Do roku 2008 by Evropě mělo využívat placenou televizi 94,4 miliónů domácností. Ve srovnání s 82,4 milióny domácností na konci toku 2003 je to zvýšení jen o 13 %.

Stále více předplatitelů přijímá placenou televizi digitálně. Ještě v roce 2003 byl podíl domácností s digitálním příjmem na trhu placené televize méně než třetinový. V roce 2008 by se měl tento podíl zvětšit asi na 58 % domácností. Přechod od předplatného s analogovým příjmem na digitální se především zrychlí díky dvěma faktorům: za prvé - existuje stále větší nabídka cenově přiměřených set-top-boxů, za druhé - provozovatelé kabelových sítí svou nabídku rozšiřují a své aktivity zřetelně zvyšují. V současnosti má jen 6 % evropských domácností s kabelovou přípojkou možnost digitálního příjmu, v roce 2008 to bude už 36 %.

Studie potvrzuje lepší vyhlídky pro rozvoj obou přenosových postupů, nejen pro kabel, nýbrž i pro satelit. Velcí provozovatelé kabelových sítí v Anglii,jako např. UnitedGlobalCom, NTL nebo Telewest mají procesy restrukturalizace za sebou, opět investují a především posilují své marketinkové aktivity.

I ve Francii a Německu noví vlastníci prosazují konsolidační programy a jsou na t rhu aktivní s ofenzivními plány na digitální televizi a širokopásmový internet. V Itálii Fastweb Network získala pozici jako čelní evropská video-služba ADSL.

I konsolidace satelitní platformy DTH ve Španělsku je ukončena a Digital Plus bude od konce roku 2004 opět směřovat k růstu. Sky Italia v roce 2004 má již více předplatitelů, než kdy měly obě předešlé platformy (Telepiù a Stream) - ve dobách své největší slávy. Ve Francii se skupina Canal Plus oddělila od zahraničního „útvaru“ a tím si mohla opravit bilanci. Navíc se v roce 2003 počet předplatitelů prémiové služby, poprvé po čtyřech letech, opět zvýšil.

Německý trh s placenou televizí čelí mnoha strukturálním problémům a je ve svých vývojových možnostech omezený než jiné evropské země. Více než 90% domácností v Německu přijímá až 35 německých nekódovaných televizních programů. Mezi nimi jsou i tématické programy, asi např. sportovní nebo dětské programy, které jsou v jiných zemích k dispozici jen v placené televizi. A přes to se na trhu německé placené televize projeví zvyšování penetrace v digitalizaci televizního příjmu pozitivně. Screen Digest předpovídá pro Německo do roku 2008 asi pět miliónů předplatitelů placené televize s digitálním příjmem a tím zvýšení o 70% vůči sotva třem miliónům předplatitelů v roce 2003.

Pan Guy Bisson, odborník na oblast televize v institutu Screen Digest, tento vývoj komentuje: „tradiční účastníci (na trhu) placené televize byli vyburcováni poskytovateli telekomunikačních služeb, kteří nově, naléhavě a usilovně, na trhu upotřebili technologie televize a internetu. Nabídka, o které se před lety jen hovořilo, jako zřejmě „video na přání“, je dávno realitou. Ještě nikdy předtím neměli spotřebitelé tak veliký výběr v televizní nabídce. Změny během posledních 18 měsíců se na trhu placené televize projevují pozitivně po celé Evropě. Rychlý přechod od analogového k digitálnímu příjmu bude tím dodatečným podnětem. Potud vidíme ty nejlepší předpoklady pro nové období růstu průmyslového odvětví placené televize.“ .


Zdroj: www.infosat.lu, 16.11.2004, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.11.2004 • DVB-T ve Španělsku - nový začátek?
22.11.2004 • „The Nibelungen“ - HDTV/SDTV simulcast – „TV událost roku“ na Sat 1.TV [ 1 ]
16.11.2004 • Chtěl bych si namontovat parabolu a majitel domu s tím nesouhlasí [ 7 ]
09.11.2004 • Na návštěvě v: Myers Satellite
05.11.2004 • Nová platforma ORF pro digitální rozhlas a televizi [ 1 ]
22.10.2004 • DVB-T v dalším německém regionu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist