Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 16:24:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

ČT: do 4 měsíců digitálně

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 25.02.2005


Česká televize začne digitálně vysílat do 4-5 měsíců. Potvrdil to generální ředitel Jiří Janeček ve večerním pořadu Události, komentáře v úterý 22.2. Nejpozději v červenci letošního roku tedy zahájí Česká televize regulérní digitální terestrické vysílání. Otázkou zůstává, zda to bude znamenat zvýšené náklady a například i navýšení koncesionářských poplatků, neboť veřejná prohlášení členů managementu, politiků nebo členů Rady ČT se v průběhu posledních dnů diametrálně liší.

Místopředseda RRTV v rozhlasové diskuzi rovněž sdělil, že digitální vysílání (a tedy i vysílání ČT) bude mnohem levnější, i když v následné diskuzi zaznělo, že v době souběhu s analogovým vysíláním půjde o náklady vyšší. Bohužel ČT zatím počítá jen se zpravodajským kanálem, tolik očekávaný vzdělávací program má být podle ředitele Janečka v digitálním éteru až příští rok.

S dalšími programy by měla RRTV přijít již v průběhu června nebo července, hned jak uzavře licenční řízení. Mezi absolutně největší favority podle zákulisních informací stále patří Český Telecom se svými vlastními programy a podle dobře informovaných zdrojů mají velké šance i další programy údajně nepřímým způsobem s ČTc spojenými. Přes optimismus lobbistů nebo členů RRTV však poněkud překvapuje, že jen málo žadatelů žádá podrobnější informace k podmínkám vysílání nebo si alespoň orientačně ověřuje ceny za umístění programů do digitálních multiplexů a s tím spojené podmínky i finanční náklady. Přitom většina z žadatelů přikládala k žádostem základní business plány a také Rada se několikrát vyjádřila, že by se ráda s nimi seznámila a alespoň rámcově je posoudila.

Televize Nova s Primou a se všemi regionálními provozovateli s licencemi jsou ale nyní bez seriozní šance na digitální vysílání, i když se chystá změna zákona s možností tzv. překlopit současné vysílání na digitální, resp. uvolnění vlastních analogových kmitočtů s náhradou (P.S. ČT není nijak motivována uvolňovat své kmitočty…). Teprve až nyní RRTV v pracovní rovině hledá náhradní řešení, jak změnit a případně napravit dosavadní negativní přístup k současným komerčním televizím. Někteří členové Rady přichází se snahou řešit velmi komplikovanou situaci, když dosud všechny žádosti komerčních televizí na v té chvíli volné sítě Rada zamítla.

Cílem je nějak umístit stávající televize do 3 digitálních sítí, včetně té, která nyní náleží veřejnoprávním médiím. Prostředkem má být úprava poměrů datových toků v multiplexu, kam by se podle názoru některých radních mělo nakonec poskládat mnohem více programů než bylo dosud stanoveno. Toto však je v některých případech teoreticky možné, ovšem na úkor kvality přenosu a technické stability vysílaných programů. Navíc to naráží na podmínky již udělených licencí a povolení ČTÚ. A co je podle mne nesystémové je to, že se takové věci řeší až nyní, kdy je na obzoru vážný problém. Situace se tím ještě více komplikuje a zamotává.

Do složité situace se dostávají i operátoři sítí. Rada sice ve své Zprávě svůj postup podporuje argumentem, že nelze operátorům bránit v jejich podnikání a využívání přidělených sítí, ale prvotní žádosti o umístění programů do těchto sítí Rada hned v počátku odmítla. Provozovatel sítě „A“ díky zásahu zákonodárců také navíc přichází o plnou možnost provozovat doplňkové datové služby a stává se ve své podstatně jen tzv. stožáristou – tedy jen pasivně zajišťuje přenos datového toku. Ostatní operátoři se také možná brzo mohou dočkat toho, že skladbu datových toků a další technické věci bude chtít regulovat regulátor obsahu. A to i přes jeden z hlavních smyslů nového evropského regulačního rámce – tedy oddělit regulaci obsahu a přenosu.

V posledních dnech se vůbec kolem digitalizace objevuje spousta pochyb a nejasností. Bohužel někdy i Česká televize přispívá některými svými pořady ke zmatečnosti celé atmosféry. V „pověstném“ pořadu Události, komentáře 22.2.2005, jinak velmi „černobíle“ připraveným, zazněla řada zjevných nepravd. Například se Česká televize pustila i do RRTV, která podle redaktorů zpravodajství opominula Českou televizi při digitálních plánech, včetně další z mnoha nepřesností, že Rada vypsala tendr na všechny 3 sítě. Věřme, že digitální vysílání, až skutečně začne, bude „fungovat správně“.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 24.2.2005.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.03.2005 • TV JOJ bude mať zajtra tri roky [ 2 ]
28.02.2005 • Výpadek ve vysílání TA3, TV JOJ a MusicBox Slovakia [ 5 ]
22.02.2005 • UPC Direct dnes zařazuje na pozice 48 a 49 fotbalový TV kanál Real Madrid a sportovní TV kanál Race World [ 5 ]
21.02.2005 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na březen
20.02.2005 • Březen na BBC Prime [ 5 ]
17.02.2005 • NBA ALL-STAR GAME na Galaxii-sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist