Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 11:54:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Kódovacie systémy - 2.časť (Irdeto)

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 13.12.2001


Začneme kódovacím systémom, ktorý bol použitý ako prvý v Európe a radí sa aj medzi prvé, ktoré boli pirátmi spracované a následne prelomené.

Reč je o kódovacom systéme IRDETO. Vyvinutý bol v USA rovnomennom firmou, ktorá sa už niekoľko rokov zaoberá ochranou dát. Autorské práva na tento systém vlastní spoločnosť Mindport BV.

Používa sa v USA, v Európe a z časti v Ázii. Systém mal od začiatku niekoľko úskalí, komunikácia medzi abonentami a spoločnosťou sa uskutočňovala pomocou kariet a spätných kanálov. Hackeri prelomili servisný kľúč a týmto krokom sa dostali priamo dovnútra systému. Ešte prednedávnom sa povrávalo, že systém je „predierkovaný“ ako ementálsky syr. Spoločnosti však rázne zakročili proti pirátom a modifikovali systém do podoby BetaCrypt, ktorý s obľubou používa nemecký prevádzkovateľ platenej televízie Premiere. Problém s nalomením sa u neho vyskytol takmer ihneď, pretože spoločnosť servisný kľúč síce zmenila, ale ostatné kombinátorické riešenia zostali neupravené, čím sa otvorila opäť cesta pre pirátov a dnes tento systém zostáva naďalej prelomený.

Irdeto bol v minulosti dosť populárnym systémom, odhliadnuc od Premiere ho používal aj grécky satelitný operátor FilmNet – Nova, D+ - Telepiu a holandský Canal+, nemecký ORF a MediaVision, EuroSport, Showtime a Stream.

Niektoré spoločnosti už pomaly prešli na iné systémy, ale Irdeto sa definitívne ešte používať neprestalo. Dnes v modifikovanej podobe Irdeto 2 ním kóduje svoje vysielanie aj pornokanál SCT. Zatiaľ pomerne bezpečne, servisný kľúč je zmenený a kombinátorické riešenia rovníc sú takisto upravené. Programy kódované v tomto systéme sú vysielané nielen z družíc Astra a Hot Bird, ale nájdeme ich doslova roztrúsené po celom orbite.

Sú to arabské programy, niektoré prenosové trasy a niekoľko samostatných kanálov a providerov. Spočiatku spoločnosti menili dosť často kódy, piráti však tento boj mačky s myšou vždy vyhrali. Dostali sa až tak ďaleko, že jedna originálna prístupová karta im dokázala otvoriť niekoľko paketov naraz.

V systéme Irdeto sa kľúče menia pomerne dosť často, čo núti pirátov programovať si svoje karty s nepredvídateľnou pravidelnosťou.

Zásadnou chybou spoločností bolo aj to, že sa na trh dostala CA verzia modulu, teda vyberateľného modulu, ktorý sa neskôr dal preprogramovať aj na iné modifikácie systému a to BetaCrypt a AlphaCrypt. Doslova šok utrpeli spoločnosti pri distribúcii prijímačov Humax 5400 so zabudovaným modulom Irdeto. Po úprave totiž tento prijímač dokázal dekódovať viaceré systémy a stával sa tak pomerne populárnym artiklom pre pirátov.

Systém Irdeto sa dodnes používa, aj keď je na ústupe, niektoré spoločnosti ním ešte stále kódujú svoje vysielanie. Svoje miesto však v oblasti platenej televízie vždy mal isté a patril medzi populárne kódovacie systémy.


V ďalšom pokračovaní sa pozrieme na kódovací systém Seca/MediaGuard.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.12.2001 • Kódovacie systémy - 4.časť (Viaccess) [ 4 ]
15.12.2001 • Kódovacie systémy - 3.časť (Seca/MediaGuard) [ 13 ]
12.12.2001 • Kódovacie systémy - 1.časť [ 1 ]
19.11.2001 • Platená televízia (Pay-TV) [ 3 ]
17.11.2001 • Nova Slovakia kontra Conax a UPC [ 13 ]
14.11.2001 • Kanál ESPN sa chystá konkurovať v Európe Eurosportu [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist