Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 06:21:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Začal veletrh INTEC

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 15.04.2005



Včera, ve čtvrtek 14.4.2005 se na pražském výstavišti PVA Letňany poprvé otevřely brány prvního ročníku veletrhu informační a komunikační techniky INTEC 2005. Ten se koná jako součást dalších dvou výstav ve stejném areálu – CREATIVE je veletrh obrazové, zvukové a osvětlovací techniky a VISION – veletrh grafické, fotografické a tiskové techniky.

Všechny tři akce umístila pořádající společnost Terinvest do jedné haly (Hala č.2), oproti například zavedenému Amperu, který se na stejném místě koná již řadu let, je vidět, že se na první ročník specializovaných výstav nepřihlásilo moc vystavovatelů. První dva dny – čtvrtek 14.4.2005 a pátek 15.5.2005 jsou určené převážně pro odborníky, v sobotu 16.4.2005 se pak areál otvírá pro širokou veřejnost. Můžete to tedy pojmout jako rodinnou akci návštěvy otců se svými dospívajícími potomky. Areál se veřejnosti otvírá o 10. hodině dopolední a uzavírá o 18. hodině. Na veletrh se dostanete pohodlně autobusem MHD od stanice metra Palmovka či Vysočanská, před halami jsou i dostatečné parkovací plochy pro vozidla návštěvníků.
¨
Zpravodajský server satCentrum je mediální partner veletrhu INTEC, a tak nás samozřejmě zajímalo, co je zde k vidění. Veletrh jsme navštívili hned první den, kdy se ještě v poklidu rozbíhal bez většího náporu laické veřejnosti. Nejprve jsme jej chtěli porovnávat s všemi dobře známým veletrhem Invex, který se každoročně koná na podzim na BVV v Brně, případně s německými výstavami Infabo anebo Anga, ale to bychom porovnávali neporovnatelné. Pražský INTEC se teprve rozjíždí a zastoupení vystavovatelů je letos – aspoň v oboru satelitní techniky – velmi nízké. Ve výstavní hale návštěvníky na první pohled spíše upoutají mohutné rampy osvětlovací techniky a burácející decibely z aparatur ozvučovací techniky vystavovatelů CREATIVE, mezi tím jsou menší stánky s výpočetní technikou, velkoplošnými LCD či LED displeji a odbornou literaturou. Vystavovatele se satelitní technikou můžeme spočítat na prstech jedné ruky.

Po vstupu do haly procházíme nejprve podél zaskleněné vitríny s multipřepínači firmy SPAUN. Montážníkům společných televizních a satelitních rozvodů jistě nemusíme tuto známou značku představovat, k vidění je tu ucelený sortiment všech běžných dovážených prvků a vystavovatelé kromě odborné rady a pomoci mají k dispozici i katalogy, takže není problém si na stánku „poskládat“ vhodné řešení např. pro malé kabelové rozvody.

Přes uličku se dostáváme k stánku pražské Satelitní techniky, kde kromě některých prospektů a půvabné vystavovatelky nás potěšilo setkání s ing.Jindřichem Bradáčem, známým dlouholetým publicistou a propagátorem satelitního příjmu. Mnohým fanouškům asi nemusíme toto jméno dlouze připomínat, odborné články publikuje už řadu let v řadě českých odborných periodikách. Je s podivem, jak přes svůj důchodcovský věk je stále velmi vitální a otevřený novým poznatkům a technologiím. A tak jsme dlouze probírali optické přenosy, otázky digitálního převzorkování signálu či HDTV…

Na dalším rohu je umístěný stánek v typické žluté barvě prešovské firmy Lut-Sat Radio. Vítá nás zde známý slovenský podnikatel a vydavatel čtrnáctitýdeníku Solid Europe – ing.Ján Luterán se svou chotí. Krátce se bavíme o mediální situaci v obou republikách, situaci v legislativě a rozvoji (či spíše stagnaci) DVB-T vysílání. Problémů k probírání by bylo mnohem více, ale z důvodu časového vytížení pana Luterána si domlouváme další schůzku na následující den, kdy bude více času na rozhovory.

Zajímavou presentaci měla na INTECu společnost SAT plus. Vystavovali zde, a za atraktivní veletržní ceny i prodávali některé komponenty pro satelitní a DVB-T příjem. V chodu zde byl i nedávno na webu satCentrum testovaný receiver Edision a to v provedení FTA i s CI sloty. Na stánku byly k dispozici též katalogové listy výrobků Edision, jehož dovozcem je právě pražská společnost SAT plus. Špičkový obraz z HDTV vysílání mohou návštěvníci porovnat z LCD displeje SONY, při příjmu na receiver Quali-TV. Na dvě „hromádky“ jsou pak rozdělené receivery pro DVB-T příjem a pro satelitní příjem, nechybí zde ani vlajková loď firmy KAON – receiver KSC 1000plus, jehož podrobný test jste mohli nedávno přečíst.

Společnost SAT plus je však především známá jako výrobce programů pro kabelové či televizní společnosti. Ve svých studiích v Praze - Nuslích připravuje a odbavuje parlamentní kanál 24.cz, info kanál operátora Karneval, UPC Express a vzniká zde i český dabing pro Eurosport. Na veletrhu INTEC pak SAT plus poprvé široké veřejnosti předvádí ukázky z připravovaných vlastních programů – interaktivního FUN 1, „zájezdového“ Last Moment TV, a kanálu, pomocí něhož možná seženeme lepší zaměstnání – JOBS TV.


Také pražská firma Allcom asi nebude většině satelitních fanoušků neznámá. Na jejím stánku je k vidění řada receiverů a komponentů pro satelitní a DVB-T. Také na stánek této firmy se během dnešního a zítřejšího dne ještě jednou podíváme.


Tolik první letmé přiblížení atmosféry úvodního ročníku veletrhu informační a komunikační techniky INTEC. K výstavě se vrátíme ještě v dalším článku po návratu z Prahy do redakce a doplníme dalšími fotografiemi. Návštěvu veletrhu můžeme všem doporučit, nižší účast satelitních firem snad vynahradí těch několik „statečných“, výše zmiňovaných vystavovatelů svými dobře připravenými presentacemi.

Praha, Letňany, 15.5.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.04.2005 • INTEC 2005 – mezinárodní veletrh informační a komunikační techniky
06.04.2005 • UPC a ASTRA Vás pozývajú na workshop inštalatérov [ 3 ]
02.04.2005 • DVB-T – netradičný príjem v praxi [ 3 ]
01.04.2005 • UPC Slovensko zaraďuje Moooby TV [ 19 ]
01.04.2005 • 3. výročí vysílání českého sportovního programu Galaxie sport [ 1 ]
31.03.2005 • Televize Prima v novém kabátě [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist