Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 17:17:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Televize Prima v novém kabátě

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 31.03.2005



Včera dopoledne proběhla v pražském hotelu Ambasador tisková konference, na kterém TV Prima představila svůj nový design. Při té příležitosti kreativní ředitelka Prima TV Jarka Sedláčková představila nové logo, které se objeví na obrazovce od pondělí 4.4.2005, ale i nové upoutávky a pozměněné dekorace některých studiových programů.


Po jak dlouhé době se mění grafika Prima TV?

Takováto radikální změna designu na Primě přichází po téměř čtyřech letech. Jistě si pamatujete přírodní motivy, které se na obrazovce objevovaly od září 2001. Byla to velmi zdařilá grafika, ale už nebylo kam ji rozvíjet a dozrál čas na změnu…











Rozhodnutí o změně grafiky přichází právě na základě uplynutí časového úseku nebo i jiných faktorů – např. oživení podoby televize apod.?

Každá televize se vyvíjí, a tak i Prima je dnes trochu jiná, než byla před čtyřmi lety. Rozhodli jsme se divákovi prostřednictvím nového designu sdělit, že jsme moderní sebevědomou televizí, která má svůj vytříbený styl, a přitom si v ní svůj pořad najde každý člen rodiny.


Co všechno se promění?

Nejrazantnější a zároveň klíčovou změnou je logo, z něhož pak vychází celý set designu. Máme nové znělky pro reklamu, pro bloky upoutávek – self promotion, nové znělky a předěly, tzv. ID´s neboli identy, což jsou nosiče loga a sloganu televize. Zní to možná trochu nesrozumitelně, ale jsou to krátké (6–8sekundové) útvary, v nichž prostřednictvím krátkých hraných scének objevujeme naše logo. Máme také nové znělky a scény některých pořadů (postupně proměníme všechny pořady vlastní tvorby): už od 1. března je to Prima jízda, následuje Prima televize, jež se přesune do virtuálního studia, odkud v současné době odbavujeme zpravodajství (prošlo radikální změnou vloni v listopadu). Další v řadě jsou pořady Nedělní partie, Trní, Pípšoubazar (nástupce oblíbeného Kinobazaru Z. Izera) a v průběhu dubna se do virtuálu s novou grafikou znělky i studia přesune i náš velmi úspěšný pořad Svět 2005, který letos slaví své 10. narozeniny. Mění se také slogan televize. V minulosti jsme používali větu „Každý den je něco prima“, teď se v našich ID´s objeví nový slogan „…a jste doma“. Líbí se nám jeho srozumitelnost, sděluje divákovi, že zvolil televizní kanál, při jehož sledování se bude cítit uvolněně, prostě jako když přijdete domů, převléknete se do něčeho pohodlného a nikdo vás k ničemu nenutí. Navíc má i další význam, se kterým si budeme hrát v následujících grafických setech….


Kdy uvidíme televizi v novém kabátě?

Startujeme v pondělí 4. dubna.


V jakých bude barvách? Proč jste zvolili právě tuto kombinaci?

Barvy jsou základ, vždyť když přemýšlíme, jakou barvu budou mít stěny našeho bytu, také se nerozhodujeme z minuty na minutu. Zvolili jsme tedy kombinaci tyrkysové, resp. světle modré, a oranžové barvy, které samozřejmě doplňujeme dalšími, podle charakteru pořadů, protože nechceme být pouze dvoubarevnou televizí. Pohráli jsme si s tečkou nad písmenem „i“ ve slově Prima, která se stala dominantním prvkem a hlavní hrdinkou reklamních znělek, úvodních jinglů k self promotion i dalších grafických útvarů. Někdo v ní uvidí pomeranč, jiný kuličku na cvrnkání, další balónek či bambuli na čepici, a to je dobře. Kulička obecně je lidskému oku velmi příjemný tvar a lze ji objevit v mnoha obyčejných věcech, které nás obklopují. Pokud ji někde uvidíte a řeknete si: „Jé, to je přece Prima,“ pak jsme došli k cíli.















Co by tato celková proměna měla vyvolat v divácích?

Naším cílem bylo, je a bude, aby se divák při sledování Primy cítil jako doma, abychom mu příjemně zářili a vyvolávali v něm dobrou náladu provázenou úsměvem. Nechceme ho oslňovat, vytahovat se na něj či jej šokovat nebo znepokojovat. Jsme televize, která má dobré a stabilní postavení na trhu i dobrou pověst příjemné rodinné televize. Tuto pověst bychom rádi potvrdili a nový design je vhodnou příležitostí, jak vyslat divákům signál: „Jsme tady, naši milí, vážíme si vaší přízně a vždy vás budeme přívětivým a srozumitelným způsobem provázet vaším dnem tak, abychom vám jej zpříjemnili.“ Pokud náš nový design vyvolá na divákových rtech úsměv, bude to nejlepší ocenění naší práce.


Jak podle vás tuto změnu přijmou diváci?

Všichni pevně doufáme, že pozitivně. Vždycky, když televize vyjede s něčím novým, jsou reakce příznivé i vysloveně negativní, protože diváci nejsou homogenní skupinou lidí, která má na všechno stejný názor. Věřím však, že někteří ihned a další časem získají dojem, že se při sledování Prima televize cítí dobře, že je naše grafika příjemná, uvolněná a srozumitelná.


Prima je do povědomí diváků zapsána jako rodinná televize. Ale uspokojit oči tří generací tak, aby se jim na Primu dobře dívalo, není asi snadný úkol... Z čeho jste vycházeli? Upřednostnili jste nějakou skupinu před tou druhou?

Kdykoli jsme si prohlíželi nové návrhy, vždy jsme měli na paměti, že v žádném případě nesmíme znechutit či dráždit své stávající diváky. Postupem času jsme si do hlav uložili pracovní heslo: „Neděs starší generaci a neotravuj mladé,“ a snažili jsme se na naše návrhy dívat očima svých rodičů, vrstevníků i dětí. Rádi bychom, aby nový design akceptovali zástupci starší generace a zároveň byl přitažlivý i pro generaci mladší, kterou bychom rádi získali coby stálého diváka Prima televize.


Na nové grafické podobě se podílel celý tým lidí. Můžete nám přiblížit, kdo všechno přiložil ruku k dílu a jak vypadá cesta od zrodu nápadu až ke konečnému výsledku?

Úplně na počátku je zadání a spousta otazníků, postupem doby se začnou objevovat první návrhy, které se buď zatratí, nebo cizelují … a nakonec je spousta práce při realizaci, nespavost, kdy se vám před očima míhají rastrované obrázky a vy přemýšlíte, co ještě udělat, aby TO bylo perfektní, bušení srdce při pomyšlení na TEN DEN, kdy nový design startuje, a na reakce diváků. A pak také obrovská radost z dokončené práce.

Už v září se přihlásila mladá firma Cabinet, již tvoří absolventi brněnské katedry multimédií, že by měli velký zájem o spolupráci. Vypracovali dvě základní koncepce, které byly zajímavé, leč v dané chvíli úplně neodpovídaly naší představě. Proto jsem se rozhodla vyvíjet další návrhy uvnitř Primy a oslovila výtvarníky, s nimiž jsem v minulosti již pracovala nebo mi byli doporučeni. Nový design jsme vytvářeli od konce listopadu. Kreativní tým se scházel 2–4krát týdně a metodou postupného vylučování jsme došli k optimální podobě nového designu. Věřte, že není nic horšího nežli zjištění, že váš návrh, na který jste pyšní, už před léty použil někdo úplně jiný – i to se stávalo, zejména při vývoji loga. Musím říci, že jsme každý návrh podrobovali neúprosné analýze v duchu našeho cíle a v deskách mám založeny návrhy, které nebyly použitelné teď, ale určitě najdou uplatnění, byť třeba jen jako inspirace pro další úvahy…


























Každý z níže jmenovaných ovlivnil své kolegy, takže výsledná podoba designu je zásluhou všech, kteří se na uvažování nad jeho podobou podíleli. Kreativní tým Primy tvořili moji klíčoví spolupracovníci Kateřina Hajnovská (autorka a režisérka znělek Prima jízdy, Trní, Pípšoubazaru, spoluautorka a režisérka ID´s a dalších komponentů) a Petr Černega (autor designu virtuální Prima televize a pořadu Svět 2005, spoluautor reklamních znělek a grafické výbavy pro self promotion); dále se na designu podíleli: výtvarnice Lela Geislerová (autorka grafiky reklamních znělek), Elen Krejčí (autorka znělek a dalších komponentů grafiky pro self promotion) a Ondřej Anděra (autor nového loga, autor a režisér znělky Nedělní partie). Nesmím zapomenout na Patrika Bitomského, který nám v prvních dvou měsících také pomohl, a na Kateřinu McCreary (dřívější šéfku grafiky v TV Nova), s jejíž metodickou i kreativní pomocí jsem se vyhnula mnohým slepým uličkám, do nichž se dá při tvorbě nového designu snadno zamotat…

Nové scény pro pořady vytvořili renomovaní architekti: Prima jízdu Strop design pod vedením Jiřího Strouhala, Pípšoubazar Michael Dáňa, Trní a Nedělní partii designér Martin Hruška (zároveň autor virtuálního studia zpravodajství). Snažili jsme se sladit podobu studia s designem znělek a myslím, že se nám to podařilo....
Sound design neboli hudbu k nové grafice složil Martin Němec (Precedens, B. Basiková, Lili Marlene), na nových znělkách k pořadům se podíleli další skladatelé (Tadeáš Věrčák – Prima jízda, Martin Kumžák – Trní a Pípšoubazar). A oporou z hlediska výroby byla naše skvělá produkce pod vedením Tomáše Luňáčka – jeho schopnost v krátké době vyřešit jakýkoli problém a zůstat v pohodě je nesmírně vzácná.

3D animace a postprodukci jsme realizovali ve studiu Prograf, s jehož operátory máme ty nejlepší zkušenosti, design studia, znělek a další grafické výbavy pro pořad Prima televize a grafickou výbavu self promotion jsme realizovali „v domě“ za pomoci našich operátorů Milana Knotnera, Michala Pličky, Urbana Tomčíka a dalších spolupracovníků. Všem velice děkuji, neboť vím, že bez jejich nápadů, ochoty a profesionality bychom se neobešli.

Připadá mi skoro neskutečné, že za celkovým redesignem stojí tak malý tým lidí, ale přesvědčili jsme se, že to jde, a naše zkušenost nám ulehčí další práci na designu, která bude průběžně pokračovat celý tento rok.


Připraveno ve spolupráci s Prima TV, 31.3.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.03.2005 • Reakce TV Nova na schválení ZEK a další vývoj digitalizace televizního vysílání [ 10 ]
23.03.2005 • MTV hledá nové tváře - 2 finalisté z ČR
02.03.2005 • ZEK, týden poté – ČT veřejnoprávní multiplex zatím nechce [ 2 ]
23.02.2005 • Spojenie zo summitu Bush - Putin budú zabezpečovať dva satelity [ 4 ]
23.02.2005 • ČT a ČRo zřejmě získají nárok na prostor k digitálnímu vysílání
17.02.2005 • Staňte se novou tváří MTV s Kenvelem!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Připomínky k "Milionáři" 

31.03.2008 20:14 • neregistrovaný
Vážení, už jsem si zvykla, že pan Dr.Šmucler "šumluje" - špatně vyslovuje, nevysloví všechna písmena ve slovech, ale nehodlám si zvykat na to, že např. dnes 31.3. prohlásil "...diváci si myslí, že je to Aristotel (měl říci Aristoteles, to by jako latinář měl vědět) a vůbec si nevšiml, ba dokonce přečetl špatně uvedené křestní jméno Vladislava Vančury (bylo uvedeno "Vladimír" a to je tedy ostuda nejen Vašeho poradce, ale i pana Šmuclera. Nejsem učitelka, ale základní vědomosti by ti, co vytváří a samozřejmě i moderují vědomostní pořad, měli mít.Z pana Šmuclera je cítit ironie, nezdravé sebevědomí a zdá se mi jakoby měl radost z toho, když někdo vypadne, snad mu to i přeje. Prosím, pohlídejte si chyby, děláte ostudu jenom sobě. Dle mého názoru byl nejlepším moderátorem pořadu "Milionář" pan Vladimír Čech. Zdraví vás Ludmila Štědrá, Hněvošice 116, 74735
 
 
  5 proti 5 

08.02.2008 11:45 • neregistrovaný
zruseni 5 proti 5 je spatny krok a nahrazeni milionarem je krok zpet
 
 
  Televizní noviny 

05.02.2008 14:29 • neregistrovaný
Rád jsem se díval na zpravodajství Primy, které začínalo 18,55 hod.
Teď jak jste to sprasil(slušný výraz) nevím kdo se podílel na desingu stůdia, ale co jste včera předvedli nestojí za nic v čele s Čejkovou. Myslel jsem si, že to bude mít nějakou úroveň, ale bohužel nemá. Stůdio mě připadalo jak vysílané z marongotky, pokud toto se někomu líbí, je mě ho líto. Myslím si, že i s novým časem jste to přestřeli a tím pádem, sledovanost bude mizivá. Nic převratného jste nevymysleli. Byla to hrůza v Čele s čejkovou a Zunem, co jste předvedli.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist