Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 18:50:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Reakce TV Nova na schválení ZEK a další vývoj digitalizace televizního vysílání

  Autor: PR Press TV Nova, ČTK, ČM , e-mail: info@nova.cz Přidané: 26.03.2005


Prezident republiky podepsal Zákon o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, ze kterého mj. vyplývá, že byl vytvořen legislativní rámec pro provozování multiplexu veřejné služby, jehož provozovatelem je Česká televize. Veřejnoprávní televizi zákon mimo jiné umožňuje vysílání stávajících analogových programů i digitálním způsobem a dále provozování dalších digitálních programů a šíření doplňkových služeb.

TV Nova vnímá tento zákon jako snahu o zvýhodnění veřejnoprávní televize narušující současný duální systém vysílání. Nova proto omezí svou účast ve všech orgánech, které proces digitalizace připravují, a tuto skutečnost již oznámila příslušným orgánům dopisem. Zároveň byl požádán i Český telekomunikační úřad o ochranu analogových kmitočtů do roku 2017.

„Jasně jsme deklarovali náš zájem aktivně se procesu digitalizace účastnit. Vzhledem k současné zákonné situaci, přístupu státních orgánů a zároveň k blížící se změně majoritního vlastníka televize jsme nuceni náš postup přehodnotit,“ říká generální ředitel TV Nova Ing. Petr Dvořák a dodává: „Mrzí nás, že si stát neuvědomuje, že bez účasti privátních provozovatelů se může proces digitalizace významně zpozdit, ne-li zastavit.“

V současné době probíhá výběrové řízení na digitální televizní kanály, které v prosinci 2004 vypsala RRTV. TV Nova podala žádost o přidělení čtyř nových tématických programů s pracovními názvy Nova news, Nova sport, Nova seriál a Nova film. „I nadále máme zájem o další čtyři digitální kanály. Proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání neumístit náš stávající program do digitálního multiplexu jsme nuceni se bránit soudní cestou,“ doplňuje Ing. Petr Dvořák.

Veronika Šmítková, Tisková mluvčí TV Nova, 25.3.2005


Podle Novy zákon o elektronických komunikacích zvýhodňuje ČT

Podle televize Nova zákon o elektronických komunikacích, který v pondělí podepsal prezident Václav Klaus, zvýhodňuje Českou televizi (ČT) v oblasti digitalizace vysílání. Nova proto omezí svou účast ve všech orgánech, které proces digitalizace připravují, sdělila dnes ČTK mluvčí Novy Veronika Šmítková.

"Veřejnoprávní televizi zákon mimo jiné umožňuje vysílání stávajících analogových programů i digitálním způsobem a dále provozování dalších digitálních programů a šíření doplňkových služeb," uvedla Šmítková. "Mrzí nás, že si stát neuvědomuje, že bez účasti privátních provozovatelů se může proces digitalizace významně zpozdit, ne-li zastavit," konstatoval ředitel Novy Petr Dvořák.

Česká televize (ČT) a Český rozhlas (ČRo) získaly přijetím zákona nárok na svůj vlastní veřejnoprávní digitální multiplex, kde by měly v nadcházející éře digitálního vysílání šířit své programy. Zákon sněmovna schválila v únoru; poslanci tehdy přehlasovali Senát, který jim předlohu vrátil s několika změnami. Senátoři chtěli ze zákona veřejnoprávní multiplex vypustit. Kritici tvrdí, že sněmovní znění znevýhodňuje soukromé televize a soukromé rozhlasové stanice.

V České republice jsou do roku 2007 plánovány tři digitální sítě o 12 programech, některé z nich však budou rozděleny jako regionální. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyhlásila tendry na licence ve dvou ze sítí, jedna je rezervována právě pro ČT a ČRo. Nova podala žádost o přidělení čtyř digitálních kanálů. "Proti rozhodnutí RRTV neumístit náš stávající program do digitálního multiplexu jsme nuceni se bránit soudní cestou," dodal Dvořák.

Digitální vysílání má lidem přinést lepší obraz, více programů a doplňkové služby, například možnost posílání mailů, či více informací o vysílaných pořadech. Norma, která nahradí dřívější telekomunikační zákon, by měla posílit konkurenci v tuzemských telekomunikacích a sladit podmínky podnikání s legislativou EU.

Zdroj: ČTK, jnd, bm, Česká média, (lar), 25.3.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 10   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2005 • MTV hledá nové tváře - 2 finalisté z ČR
02.03.2005 • ZEK, týden poté – ČT veřejnoprávní multiplex zatím nechce [ 2 ]
23.02.2005 • Spojenie zo summitu Bush - Putin budú zabezpečovať dva satelity [ 4 ]
23.02.2005 • ČT a ČRo zřejmě získají nárok na prostor k digitálnímu vysílání
17.02.2005 • Staňte se novou tváří MTV s Kenvelem!
13.02.2005 • Zákon o elektronických komunikacích: Pravidla pro všechny [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ksilt 

30.03.2005 10:05 • anonym
super !!!! konecne neco rozumnyho z nich vyslo, kdo by se na ten pa-kanal chtel divat, klidne at nevysilaji vubec, nechybi mi
 
 
  Nova = s**t 

29.03.2005 09:58 • Nick
'changeit', jste si temi lidmi v cesku opravdu jist? Chteji opravdu zmenu? Nezapomenme na to, ze Nova prakticky "vychovala" jednu celou generaci svych fanousku, kterou bych nazval zkracene "nepremyslivym stadem". Nemohu si pomoct, ale ta cisla sledovanosti Novy, jsou jednoduse hroziva. Nova to moc dobre vi a vi take, ze staci udrzovat ten "kouzelny" mix serialu a radoby zabavnych poradu a maji vystarano. Ze DVB-T vse zmeni, nejsem si tak jist. Mozna pribudou dalsi provozovatele a programy, ale budou chtit prinest neco noveho a riskovat sve investice, nebo jen napodobi zavedene klise? Vse je o penezich a jak uz kdysi "iron man" rekl, kazda nova TV jen ubere penize z reklamniho "kolace", ktery je v cesku maly a omezeny. Jedina sance (regionalni TV nic nevyresi) je kvalitni placena TV, kterou bude mit predplaceno nad 50% populace. Yeah I know, that's not gonna happen in next 20 years, but le'ts hope anyway. :-)
 
 
  NOVA? 

28.03.2005 17:09 • alpy
Opravdu zadna skoda.
 
 
  Nova si myslí že tu bude určovat chod digitalizace 

28.03.2005 00:25 • changeit
stejně jako Nova prosazuje svoje soukromé zájmy, tak má právo se ničeho nezúčastňovat. Lidi si STB kvůli Nově kupovat nebudou, tak co pořád chodí kolem horké kaše. Lidi chtějí jiné telev. kanály. Když Nova nemá zájem, nikomu to nevadí - jednoduše řečeno Nova i přes své výhody chce být dále zvýhodněna.... Nebuďme hloupý a nechtějme udělat náš digitalný prostor tak jako dnešní rozhlasový éter, tedy naprosto upadající. Neznáte americký způsob? je to přece prostý.
 
 
  Je jen velká škoda, že se digi ... 

27.03.2005 00:12 • Petros
Je jen velká škoda, že se digitalizace u nás nedala podle vzorů vyspělejších států. Prostě, Chce-li někdo fungovat, ať si svou digitální síť vybuduje... Pronájmy u zavedených provozovatelů dají jen možnost úplatkáření a prospěchářstí...
 
 
  Nova je jak malé děcko, trucuj ... 

27.03.2005 00:08 • Petros
Nova je jak malé děcko, trucuje. Tak ji nechte tak. Ona se vyvzteká a sama přileze. A jinak JirkaS tady napsal dobrou připomínku. Vzpomínám si na vyjádření ČT. Proč Nova nezvážila jejich vztřícný postoj a prozatím nepřijme nabídku ČT vysílat v "A"? Vím přesně co Nova chce. Jak z dob kdy začínala. Převzala kmitočty po ČT, kmitočty s největším pokrytím. Protože to byla doba, kdy se vláda snažila podporovat soukromé podnikání, s radostí je Nově přidělila. Nyní by Nova byla spkojena, kdyby dostala celý multiplex "A" pro sebe... A technický pokrok? Na ten Nova kašle. Uvažuje až dokonale podle vzoru Českých diváků- vysílali jsme ve VHF pásmu, které byli rušeny vším možným, i tak jsme měli největší sledovanost, proč potom vrážet do nových technologií, jako satelit, zbytečně vyhozené peníze... U DVB-T vidí Nova pouze větší prostor pro reklamu, nic jiného, možná trochu nutnost. Ale nejdříve něco do toho vrazit, to ani omylem, pěkne hned a největší pokrytí.....
 
 
  brzda technologií - TV Nova 

26.03.2005 22:08 • martin
Mě Novy také líto není, to že nám dají 4 nové dig.programy nevěřím ani náhodou. Dodnes jako jediná není ani na satelitu, kde je program Supernova, který už Železný sliboval cca před 5 lety?, i v tom analogu je technicky nejzaostalejší, jediná z českých celoplošných TV nevysílá ani celodenně ve stereu. Nova zneužívá své bohužel téměř monopolní postavení co sledovanosti týká a bohužel nebude-li v digit.multiplexech od začátku, proces digitalizace určitě zpomalí, protože diváci tam bohužel Novu chtít mít budou. Ať si kdo chce, možná i často oprávněně, kritizuje ČT je pravdou, že leadrem při zavádění nových technologií v TV vysílání v ČR vždy byla a prozatimní upřednostnění ČT v zákonu schvaluji. Řeči Novy, že je tím narušena rovnováha v duálním systému jsou pouhé kecy, v přechodné době 3 multiplexů má mít ČT 4 programy z 12, a v budoucnu pravděpodobně 4 programy z plánovaných 40 ???!!! - nechápu čím budou tedy komerční vysílatelé znevýhodněni. Nova je sice nejsledovanější, ale technicky nejzaostalejší a bohužel brzda při zavádění nových technologií - ať raději místo vyhrožování zpytuje své svědomí !!!
 
 
  zase znova nova... 

26.03.2005 21:13 • bArokna
normálně bych se na nějakou novu vy*ral. stejně ČT je, co se týče technologií, nepokrokovější (ježiš to zavání socializmem, ale je to tak). přesně jak to napsal Jirka Novák, nova je brzda a už od začátku svého vysílání se snaží brzdit tech. rozvoj tv, třeba tím, že jako jediná vysílá ve VHF a právě kvůli tomu má spusta lidí extra anténu extra na novu. nova je hold něco extra... a když si ještě vzpoměnu na "Ironmena", který při dotazu ohledně sat. vysílání odpověděl: "kvůli pár desítkám tisíc lidí nebudeme investovat !!!do zbytečné!!! technologie." jen ať si zůstanou v analogu, aspoň zbyde více prostoru (a tím pádem vyšší bitraty) pro inteligentnější tv.
 
 
  Bojkotovat Novu, jak jen to půjde 

26.03.2005 16:26 • Jirka Novák
Jsou to normální kurvy, které se snaží digitalizaci u nás co nejvíce zbrzdit a nejhorší je, že se jim to daří a někteří "zodpovědní" jim rádi hrají do ruky!
Nedávno měli silné řeči, jak v případě neudělení všech čtyřech licencí pro DVB-T rozjedou vysílání svých nových kanálů přes satelit - bouda jako hrom už od začátku a teď se to jenom potvrzuje. Zažádat si hned zkraje o místo pro čtyři kanály a když jim to neschválí, tak se jakoby vztekat, to je jasná provokace - každému už od začátku muselo být jasné, že nemají šanci hned od začátku dostat sami pro sebe 33% všech volných kanálů a to ještě v tom nejlukrativnějším muxu.
Já bych se na ně zvysoka vysral a rozjel to bez nich a až přilezou, že chtějí prozatím alespoň to jedno místo, tak bych je kopl do prdele a odkázal je na jejich VHF analogové kmitočty. Narozdíl od Primy pro digitalizaci neudělali ani hovno, akorát se ji snaží už od počátku co nejvíce zpomalit a pak ještě vznášejí naprosto nepřiměřené nároky a po jejich naprosto logickém odmítnutí si budou hrát na ublížené!!!
Bohužel bez nich v DVB se u nás přechod na digitální šíření TV signálu značně zpomalí, čehož jsou si ti parchanti moc dobře vědomi a zneužívají toho, jak jen to jde.
Nova je nejodpornější stanice, za jejíž čachry jsme už zaplatili haldu peněz a teď ještě budou úmyslně zdržovat digitalizaci. (vím, že ta halda peněz byla za chyby jiných kreténů a ne přímo Novy, ale od ní to vzešlo a kdoví za jaké nitky kde kdo tahal)
 
 
  NOVA 

26.03.2005 14:57 • JirkaS
Ta jejich mluvčí si nevidí ani na špičku nosu!Veřejnoprávní tel.nedávno nabídla místo pro stávající program Novy ve svém multiplexu A,stím že prozatím jeho kapacitu celou nevyužije,jak bylo mimo jiné prezentováno i ve sdělovacích prostředcích! Ten koho to zajímá si jistě pamatuje! Ovšem se strany Novy jak je již jejím zvykem tehdy žádná reakce.
 
 
Celkový počet komentářů: 10 / zobrazují se: 1 ... 10

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist