Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 21:44:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Česká televize uvažuje pro digitalizaci až o šesti programech

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 12.07.2005



Česká televize uvažuje pro nastupující digitální vysílání až o šesti televizních programech. K současným programům ČT1, ČT2 a zpravodajské stanici ČT24 by mohly přibýt i další s pracovními názvy ČT4, ČT5 a ČT6. Jaké by mělo být jejich tematické zaměření a případná podoba však zatím ČT nechce sdělit.

"Souběžně s přípravou programu ČT24 byla zahájena předprojektová příprava i dalších kanálů, pracovně označovaných jako ČT4, ČT5 a ČT6," uvedl v rozhovoru pro časopis Sdělovací technika Rudolf Pop, jenž v ČT působí jako ředitel techniky. Jak budou programy vypadat, Pop neuvedl s ohledem na "strategické" důvody, a také proto, že podle něj nyní probíhá "velmi silný boj o nové formáty".

Informace ČTK potvrdil mluvčí ČT Martin Krafl; podle něj i Popa bude jako první s konkrétními plány na nové programy seznámena Rada ČT. Krafl ČTK řekl, že příprava nových programů ještě neznamená, že je nakonec ČT bude skutečně vysílat.

V současné době existují tři prozatím zkušební digitální sítě, televizní a rozhlasové programy jsou však v praxi možné naladit za pomoci takzvaného set-top boxu pouze v Praze a okolí. Zatímco pro dvě sítě, takzvané multiplexy, již Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsala výběrová řízení na vysílací licence, třetí bude zřejmě vyhrazena pro programy České televize a Českého rozhlasu.

Původně přitom ČT plánovala počet svých programů zdvojnásobit a její zástupci hovořili o vybudování zpravodajské a publicistické stanice a programu zaměřeného na vzdělání a dokumenty.

Zpravodajský kanál ČT24 televize spustila letos druhý květnový den a nyní je k vidění v kabelových sítích, přes satelit a prostřednictvím internetu. Další program, čtvrtý v pořadí, by chtěla ČT podle nedávného vyjádření vrchního ředitele Františka Lamberta spustit příští rok. Lambert však neuvedl, zda by to měl být již dříve avizovaný dokumentárně-vzdělávací program anebo tematicky jiný.


Zdroj: ČTK, Česká média, (KH), 11.7.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.07.2005 • Regionální TV Praha dnes končí [ 11 ]
08.07.2005 • Víkend plný přenosů na Galaxii sport!
04.07.2005 • Nový kanál pro dospělé v nabídce UPC Direct [ 15 ]
01.07.2005 • Nové programy v nabídce UPC - II [ 34 ]
30.06.2005 • Novinky na Hot Birdu – II
25.06.2005 • HDTV nosným tématem veletrhu IFA 2005

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  oprava?! 

26.07.2005 17:08 • korektor
Poslední odstavec je zjevně zavádějící, podobně jako titulek občas vysíláný na ČT24. Správně má znít :
"Zpravodajský kanál ČT24 byl spuštěn 2.5.2005 a je Českou televizí vysílán ze satelitu Eurobird . Z něj je následně přejímán společností UPC a vysílán z družice Astra. Přejímají jej i další kabelové společnosti a mnohé systémy společných TV antén se satelitním příjmem. Sledovat jej je možno i na internetu."

 
 
  Moc dobře to pokračuje.. 

22.07.2005 21:26 • Samuraj
Z toho co by měla být veřejnoprávní televize si docela hodně lidí udělalo zlatej důl, takže teď je nutné expandovat a tvrdě zakročit proti případné konkurenci. Zeptal se někdo, jestli jsou diváci na nějaké další programy (od ČT) zvědaví?
Zvlášť dobře to vypadá v souvislosti s nedávno schváleným zvyšováním poplatků. Stávající poplatky nebyly dostatečné, a najednou mají peníze na další 3 programy.
Nebo je pravděpodobnější, že jakmile v roce 2008 skončí vlna zvyšování poplatků, vtrhnou do parlamentu, a budou požadovat další navýšení. Vše bude samozřejmě podpořeno řádnou brainwashingovou kampaní na všech 6 programech. Jestliže jim bylo teď, v roce 2005, při vysílání 3 programů, přiklepnuto 135 Kč, tak proč nechtít v roce 2009, při vysílání 6 kanálů 270 Kč. Plus případná inflace, samozřejmě! Taky se těšíte?
 
 
  můj názor 

19.07.2005 21:45 • sukesada
ačkoliv jsem z obecného principu spíše proti veřejnoprávní televizi jakožto zbytečné instituci financované nedobrovolným-nuceným vybíráním poplatků od občanů (noviny také nemáme veřejnoprávní a jde to), tak zároveň musím souhlasit s martinem ("...ČT vykazuje solidní úroveň... Navíc je i tahounem v zavádění nových technologií a hlavně v digitalizaci narozdíl třeba od Novy...")
 
 
  Osobne bych uvital program CT ... 

19.07.2005 19:01 • anonym
Osobne bych uvital program CT Archiv. CT ma bohatou zakladnu svych programu, ktere by mohla po 100 letech uvest na obrazovku!
 
 
  6x programů ČT - už se těším 

18.07.2005 21:03 • martin
Nesouhlasím s anonymem pod sebou. ČT vykazuje solidní úroveň, ať si kdo chce co chce říká. Navíc je i tahounem v zavádění nových technologií a hlavně v digitalizaci narozdíl třeba od Novy. 6 programů nemusí být vůbec utopie. Máme komerčnější ČT1, menšinovější ČT2, perfektní zpravodajství na ČT24, už se těším na vzdělávací ČT4 a velmi dobře si dovedu představit ČT sport, ale klidně i ČT archiv. Pokud bude zachována technická a programová úroveň, proč by 6 programů nemohlo být? Docela se už těším. :-)
 
 
  To zase neco vymysleli, jen tak dal 

18.07.2005 17:43 • anonym
Zachvili budeme z povinnych poplatku financovat asi 20 novych reprizovych kanalu CT, bez ohledu na to jestli to nekoho zajima nebo ne. At nejprve stoji za neco ty stavajici a pak at uvazuji o necem podobnem.
 
 
  Výborně! 

13.07.2005 00:29 • Vrtule
Pokud ČT nebude s přibývajícími programy ztrácet technickou a programovou úroveň, která vysoce převyšuje úroveň ostatních stanic v naší republice, tak bude každý další kanál pro diváka přínosem. Osobně už se těším
 
 
  A PROČ NE!! 

12.07.2005 14:54 • TRUBIULA
6 PROGRAMU PROČ NE ZY TY PENÍZE CO OD NÁS DOSTÁVAJÍ TO NENÍ PROBLÉM ROZJET BĚHEM TÝDNE :-) NO ČT BY SE MĚLO ZAMYSLET KOLIK LIDÍ ZAMĚSTNÁVÁ A KOLIK JIM VŠUDE UTÍKÁ PENĚZ. JÁ OSOBNĚ BYCH ČT ZRUŠIL A. VŠAK ON BY SE NĚKDO NAŠEL KDO BY ZA TY PENÍCE UDĚLAL JEŠTĚ LEPŠÍ PROGRAM NEŽ ČT ŽE?
 
 
  24cz 

12.07.2005 13:49 • prochj1
Ať žije, nikdy bych nevěřil, že je možné provozovat satelitní program s takovou kvalitou nejen obrazu, ale i zvuku; včera jsem při přiblikávání se na chvíli na něm zastavil, a jelikož mě téma zaujalo (výbor pro elektronické komunikace či tak nějak), pokusil jsem se porozumět o čem je řeč. Marně. Jediné co bylo z mikrofonů rozumět bylo kašlání a frkání. Doufám, ČT si neveme příklad (ČT24 mě naopak mile překvapil kvalitou i obsahem)
 
 
  re.formáty.. 

12.07.2005 10:29 • Luboš
Právě toto mě také zajímalo a jelikož mě ČT ani neodpověděla,vypravil jsem se na den otevřených dveří.Bylo mě řečeno,že předloha sice je ve formátu 16:9,ale před vysílaním je pořad převeden na jakýsi televizní formát a bohužel,v té době ještě do leter-boxu.Takže,aby jeli všechny pořady 16:9,tak by musely být znovu převedeny,což je finančně dost náročné.Je otázka,zda se tak stane třeba při repríze Strážce duší,Četnických Humoresek,Nemocnici na kraji města po 20letech atd. a atd.Doufám jen,že už nebudou snižovat datový tok na Czech Linku(nejdříve mě to zapírali,na mé oponování opřené o věrohodné měření a vlastní oko,mé tvrzení uznali)
 
 
  Achjo, ty formáty.... 

12.07.2005 08:57 • Tuli Tuli
Proboha jaký velmi silný boj o nové formáta, vím že nemají namysli ty technické formáty, s tím by to mělo být raz dva hotové, prostě naplno začít vysílat 16:9 a alespoňDolby DIgital 2.0 jak je tomu v jiných státech. Nejvíc mě fascinuje, jak se CT chvástá, že začala pravidelně vysílat některé pořady v 16:9, a když se podíváte do přehledu najdete na každý týden 2 pořady a to ještě dokumentární???? Kdyby alespoň ty dokumenty od BBC, které v 16:9 jsou. A navíc vše je hlavně na CT2, nechápu, teď dávaj na CT1 docela fajn film jako MINORITY REPORT, HARTOVA VALKA, SHREK ... atd, proč ty nejsou v 16:9??? A nebo alespoň ty český seriály a film, co v 16:9 jsou, nemluvě o ČETNÍKÁCH s Funésem, je vidět že mají verzi 16:9, protože tam jsou pruhy jako pr***se a v předešlích vysílaných verzích nebyly, takže není důvod. Já to prostě jen moc dobře nechápu, mají tu mopžnost tak proč ji nevyužívají:o(
 
 
  ČT veřejnoprávní či komerční stanice? 

12.07.2005 08:22 • zmatený
.......Jak budou programy vypadat, Pop neuvedl s ohledem na "strategické" důvody, a také proto, že podle něj nyní probíhá "velmi silný boj o nové formáty"........
.
tak vám nějak pořád nevím, jestli je ČT stanice veřejnoprávní či komerční
.
financovaná je jako veřejnoprávní a chová se jako přísně komerční, takže je to asi takový komerčně-veřejnoprávní bastard, otázka však je - je tomu tak dobře???!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist