Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 06.05.2024 - 14:54:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Zlínsko čeká "digitální zima"

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.cz Přidané: 18.10.2011


Zatímco se skoro celá Česká republika chlubí, že je digitalizace televizního vysílání úspěšně u konce, a stanovila magické datumu vypnutí analogu na 11. 11. 2011, Zlínsko jako poslední zapomenutý kout republiky čeká ta pravá „digitální zima“ až v prosinci. Teprve 30. 11. 2011 bude pro diváky v dosahu vysílače Zlín - Tlustá hora zapnut 2. multiplex v DVB-T se soukromými televizemi Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov, na 49. kanálu.


Komerční televize Nova a Prima pak budou analogově z Tlusté hory vysílat i nadále, až do 30. 6. 2012, teprve po jejich vypnutí si budeme moci říci, že digitalizace u nás skončila.

Pro "Pražáky" možná neuvěřitelná věc, ale ani Nova ani Prima ani Barrandov nejsou stále ještě na jihovýchodní Moravě (mimo dosah "brněnského" Kojálu) v "digitálu" dostupné. A bez těchto komerčních trháků je jasné, že pozemní digitalizace nemá pro běžného diváka na vesnici to pravé kouzlo.

A tak větší přitažlivost pro ně skýtá individuální satelitní příjem, kde jsou všechny domácí terestrické stanice pěkně pospolu, a navíc jako bonus ještě i slovenské televize, které pro ně byly desetiletí dostupné na běžnou anténu a které jim po startu slovenské DVB-T většinou chybí. Proto jsou domy ověšené satelitními parabolami, a vedle televizorů trůní na čestném místě satelitní přijímač s přístupovou kartou na příjem platformy Skylink, CS Link, UPC Direct či DIGI TV.

Až ve středu 30. 11. 2011 vypne Česká televize všechny své zbylé analogové vysílače (včetně vysílače velkého výkonu Zlín - Tlustá hora na 22. kanálu) a tento den se (snad) už konečně spustí 2. multiplex, začne ta opravdová "digitální zima" i pro valašské kotáry. Tedy pokud se do nich digitální signál protáhne. Pokud ne, bude se sledovat "Ordinace", "Cesty domů" i "Videostop" jako dosud - tedy přes satelit.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 18. 10. 2011, foto: vysílač Zlín - Tlustá hora.


O historii vysílání ze zlínské Tlusté hory se více dočtete v článku Petra Miklíka Tlustá hora a její historie

Dále doporučujeme článek Davida Kříže Do Zlína přichází pozemní digitalizace - dnes se na Tlusté hoře měnila vysílací TV anténa



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.10.2011 • Opoždění spuštění nových programů Skylinku, bavič Izer a nadále dvě samostatné platformy
12.10.2011 • Společnost Allcom slaví 20 let od založení. Slavte s námi
09.10.2011 • Prehlásenie DIGI Slovakia pre média [ 2 ]
04.10.2011 • Barrandovský uplink Skylinku dokončen [ 3 ]
30.09.2011 • Barrandovský uplink již otestoval s SES ASTRA vysílací parabolu
19.09.2011 • Towercom bude od 1. októbra využívať už piaty transpondér na satelite ASTRA 3 na orbitálnej pozícii 23,5° východnej dĺžky [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Přesně tak 

18.10.2011 19:59 • ® CS-
Velice dobře napsaný článek kde je perfektně vystiženo to že to Češi a hlavně Pražáci dávno majú tak na Moravě a ve Slezsku a hlavně v té nejvýchodnější a severní části eště do včilška není. Dále autor velice dobře vystihl to že tato část České republiky je nejvíc osazena satelitním příjmem a někteří zastávají názor že pozemní DVB-T v této části bude skoro vysílání do zdi. Kolikrát mě to připadá jak kdyby sme ani nebyli součástí České republiky a Češi nás považovali za Ukrajinu atd. a nebo v nejlepším už za Slovensko. Další otázka bude ta jestli komerční TV budou mít vůbec zájem o vybudování převaděčů a opakovačů ve valašských kotárech jako je tomu u ČT.
 
 
  Budou se dívat jen na Novu a Primu v analogu! 

18.10.2011 11:07 • ® jan
Vysílání v analogu dalšího půlroku bude mít pro Novu a Primu určitě dobrý efekt - představte si babičky, dědy a vůbec lidi s funkčním analogovým televizorem, kteří nemají dobrý digitální signál, ale analog jim jede. Ty si nekoupí set top box na DVB-T, ale od prosince budou mít na předvolbách jen ty své oblíbené televize - Novu a Primu. Nic víc. A tak budou reklamy konzumovat jen na těch správných kanálech :D Docela šikovný tah, když ČT1 vyklidí pozici v analogu, zůstanou tu kralovat jen ty dvě stanice :good:
 
 
  Zlínsko 

18.10.2011 10:55 • ® pevy
Ale to je vše věcí vlastních komerčních televizí, které vysílají v muxu 2 !! Pokud nechtějí platit dřívější šíření v DVB-T na K49, ale raději finančně "potáhnou" analog do půlky příštího roku, je to JENOM jejich věc. Proč se jich nezeptáte, jestli by nebylo lepší ušetřit za analog v příštím roce a raději nespustit mux2 o pár měsíců dříve ? Soudný člověk si odpoví sám: BYLO. Ale potom by tyty TV (Nova, Prima, Barrandov) víceméně přiznaly, že je to pouze jejich vina. Takto mohou plakat nad špatně sestaveným (a jimi samými odsouhlaseným) TPP, hamižnosti ČRa atd. CELÁ VINA JE U TV NOVA, PRIMA A BARRANDOV.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist